Στο μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής πρωταγωνιστές δεν είναι οι ποδοσφαιριστές αλλά το απλό μεν, εκκωφαντικό δε πνευστό. Η βουβουζέλα που στην τοπική διάλεκτο λέγεται και λεπατάτα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία κόρνα 50 με 65 εκατοστά που παράγει τον γνωστό πια μονότονο ήχο.

Αν και πολλοί νομίζουν ότι πρόκειται για τοπικό όργανο στην πραγματικότητα έχει ελάχιστες διαφορές από την κορνέτα που χρησιμοποιούν οι φίλαθλοι σε λατινοαμερικάνικες χώρες. Μάλιστα οι βουβουζέλες έκαναν την εμφάνιση τους στο Μεξικό από την δεκαετία του 1970. Στην Αφρικανική ήπειρο έγιναν δημοφιλείς στην δεκαετία του 1990.

  

Αριστερά: η νοτιοαφρικανική βουβουζέλα. Δεξιά: η λατινοαμερικάνικη κορνέτα.

Ο… εμπνευστής της
Ένας διάσημος οπαδός της Νοτιοαφρικανικής Kaizer Chiefs FC, ο Φρέντι «Σαντάμ» Μαακί (κάτι σαν τον Ισπανό Μανόλο με το τύμπανο και τον δικό μας, αείμνηστο, Ατίλιο με την τρομπέτα) ισχυρίζεται πως είναι ο δημιουργός της βουβουζέλας. Την… ανακάλυψε όταν θέλοντας να καθαρίσει την κόρνα του ποδηλάτου του αφαίρεσε το μαύρο λάστιχο και φύσηξε μέσα. Κόλλησε με τον ήχο αλλά επειδή θεώρησε ότι ήταν πολύ μικρή πρόσθεσε μία πίπα από αλουμίνιο. Τονίζει δε πως έχει φωτογραφίες του με την πρώτη βουβουζέλα που χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’70 ώστε να αποδείξει τους ισχυρισμούς του. Συμπληρώνει πως οι αρχές του απαγόρευσαν την χρήση της σε αγώνες όχι για τον ήχο αλλά γιατί την θεωρούσαν επικίνδυνο όπλο. Αυτό τον οδήγησε στο να βρει μία εταιρεία κατασκευής πλαστικών ώστε να την ανακατασκευάσει.
Το 2001 η Masincedane Sport άρχισε την μαζική παραγωγή της με τον συνιδιοκτήτη της εταιρίας Neil van Schalkwyk να κερδίζει βραβείο!

Η εμπλοκή των… Βαπτιστών!
Στις αρχές της χρονιάς μέλη της εκκλησίας των Βαπτιστών Ναζαρέτ (Νότιος Αφρική) ισχυρίστηκαν πως η βουβουζέλα ανήκει στην εκκλησία τους και απείλησαν να κινήσουν νομικές διαδικασίες για να σταματήσει η χρήση της από τους οπαδούς.

Πως προέκυψε το όνομα
Οι απόψεις για την ετυμολογία της βουβουζέλας διίστανται. Κάποιοι λένε ότι προέρχεται από του Ζουλού γιατί κάνει «βουβου θόρυβο» και άλλοι πως σχετίζεται με την τοπική σλανγκ που σημαίνει «μπόρα»!

Βουβουζέλα και επιπτώσεις
Πολλοί ποδοσφαιριστές με πρώτο και καλύτερο τον γκρινιάρη Κριστιάνο Ρονάλντο εξέφρασαν τα παράπονα τους. Περισσότερο ενοχλημένοι όμως είναι οι ανταποκριτές καθώς τους επηρεάζει στις μεταδόσεις. Όλοι αυτοί όμως θα υποστούν την ηχορύπανση που θυμίζει επίθεση σμήνους κουνουπιών το πολύ για ένα μήνα. Όσο δηλαδή διαρκεί το μουντιάλ. Τι συμβαίνει όμως με τους φιλάθλους που κάνουν συνεχή χρήση καθώς επίσης και με τους ποδοσφαιριστές του τοπικού πρωταθλήματος;
Γι’ αυτός, όπως προκύπτει από έρευνες, ο κίνδυνος ολικής απώλειας ακοής είναι υπαρκτός. Οι ειδικοί λένε πως η χρήση ωτοασπίδων ή άλλων προστατευτικών είναι επιτακτική για όσους εκτίθενται συχνά στον ήχο της βουβουζέλας.

Παγκοσμιο-βουβου-ποίηση
Όποιος και να είναι ο πραγματικός εμπνευστής της, όπου και αν πρωτοέκανε την εμφάνιση της ένα είναι σίγουρο. Αυτλή την εποχή ζει τις μεγαλύτερες δόξες της. Όχι γιατί πρωταγωνιστεί στο μουντιάλ αλλά γιατί παγκοσμιοποιήθηκε. Ήδη κατασκευάζεται και πωλείται σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Θραύση όμως αναμένεται να κάνει στις ΗΠΑ καθώς ήδη εισέβαλε σε αγώνες μπέιζμπολ!