Το δικαστήριο πήρε την απόφαση του επί των ποινών και το πρωί της Τετάρτης ανακοίνωσε τις τελικές ποινές για τη Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα, επέβαλε στον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ισόβια κάθειρξη και 14 έτη. Στους Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Γερμενή το δικαστήριο επέβαλε 13 έτη και 6 μήνες. Στον Γιάννη Λαγό 13 έτη και 8 μήνες και στον Χρήστο Παππά 13 έτη και 3 μήνες.

Αυτό που απομένει να αποφασιστεί είναι ποιες από αυτές τις ποινές είναι άμεσα εκτελεστές, δηλαδή ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή και ποιοι θα παραμείνουν ελεύθεροι με αναστολή εκτέλεσης στην ποινή τους.

Τι σημαίνουν όμως αυτές οι ποινές σε πρακτικό επίπεδο για τους καταδικασθέντες; Το newsbeast.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Δικηγόρο, Διδάκτωρα Νομικής και πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνο Σκανδάμη, ο οποίος εξήγησε τι σημαίνουν οι ποινές αυτές για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής και πώς ενδέχεται οι μέρες παραμονής τους εντός της φυλακής να μειωθούν, σε κάποιες περιπτώσεις σημαντικά.

«Όταν λέμε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης , δηλαδή έχει επιβληθεί σε κάποιον ποινή λ.χ. 13 ετών, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απολυθεί υπό όρο, σύμφωνα με το άρθρο 105Β του νέου Ποινικού Κώδικα, αν έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του» αναφέρει ο κ. Σκανδάμης.

– Δηλαδή π.χ. ο Ιωάννης Λαγός που του επιβλήθηκε ποινή 13 χρόνια και 8 μήνες, αν εκτίσει τα 3/5 της ποινής του θα βγει από τη φυλακή;

Γενικά μιλώντας, το δικαστήριο δύναται να χορηγήσει την απόλυση σύμφωνα με τα πιο πάνω όρια, υπό την προϋπόθεση ότι η διαγωγή του καταδικασθέντα θα είναι τέτοια που δεν θα επιβάλλει τη συνέχιση της κράτησής του για να αποτραπεί η τέλεση νέων πράξεων.

Αυτά προβλέπει το άρθρο 106 του Ποινικού Κώδικα που λέει ότι  η απόλυση υπό όρο μπορεί να μη χορηγηθεί με ειδική αιτιολογία. Ο κανόνας βέβαια σύμφωνα με το νέο ΠΚ είναι να χορηγείται στους καταδικασθέντες η απόλυση υπό όρο.

– Άρα μόνο η διαγωγή παίζει ρόλο στον ευνοϊκό υπολογισμό;

Η διαγωγή, η εργασία κατά την έκτιση, ακόμα και τυχόν παθήσεις. Αυτά συνυπολογίζονται στα υπέρ του για να μειωθεί ο χρόνος έκτισης της ποινής.

– Δηλαδή, ο Μιχαλολιάκος, που του έχει επιβληθεί 13 χρόνια και 6 μήνες σε λιγότερο από 8 χρόνια θα αφεθεί ελεύθερος αν έχει δείξει καλή διαγωγή;

Και νωρίτερα ίσως, γιατί θεωρητικά, αν λ.χ. σε κάποιον κρατούμενο υπάρχει σοβαρή πάθηση από αυτές που ορίζει το άρθρο 105Β, τότε κάθε μέρα υπολογίζεται για δυο μέρες εκτιόμενης ποινής. Μάλιστα, οι διατάξεις του συγκεκριμένου άρθρου προβλέπουν ευεργετικό υπολογισμό ακόμα και για ποσοστά αναπηρίας 50% ή 67% και άνω ανά περίπτωση. Αλλά και για όσους έχουν εργαστεί μέσα στη φυλακή, ισχύει ο ευεργετικός υπολογισμός που έχει το σωφρονιστικό σύστημα.

– Εκτός από τη διαγωγή και την κοινωνική εργασία υπάρχουν άλλοι όροι που μειώνουν την ποινή;

Ναι, π.χ. αν κάποιος έχει νοσηλευτεί σε θεραπευτικά καταστήματα ή σε νοσοκομεία κατά την έκτιση και έχει διαρκέσει τουλάχιστον 4 μήνες η νοσηλεία του.

– Μπορείτε να κάνετε κάποια εκτίμηση για τις ποινές τις οποίες θα εκτίσουν;

Δεν μπορώ να κάνω κάποια συγκεκριμένη εκτίμηση γιατί εξαρτάται τελικά από τον εξατομικευμένο  τρόπο έκτισης της ποινής του καθενός, δηλαδή από το πως θα επιχειρήσει ο καθένας την λεγόμενη κοινωνική του επανένταξη.

– Τα ελαφρυντικά τα οποία έχουν αναγνωριστεί σε κάποιους παίζουν ρόλο στην έκτιση της ποινής;

Όχι κανένα ρόλο δεν παίζει αυτό. Από τη στιγμή που κάποιος εκτίει ποινή, μετράει πια μόνο ο τρόπος έκτισης, όχι το ποινικό παρελθόν που ο καθένας κουβαλά.

– Στην περίπτωση του Γιώργου Ρουπακιά, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε ισόβια συν 14 έτη, τι ισχύει; Μπορεί να αποφυλακιστεί νωρίτερα;

Παίζουν ρόλο οι ευεργετικές διατάξεις και εδώ. Λόγω της ισόβιας κάθειρξης που του επιβλήθηκε πρέπει να εκτίσει τουλάχιστον 20 έτη. Αν έχει ευεργετικό υπολογισμό δεν μπορεί να πάρει απόλυση υπό όρο αν δεν έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα για 16 έτη τουλάχιστον. Συν το 1/3 των υπολοίπων ποινών που του έχει επιβληθεί.

– Τι ισχύει με τις μικρές ποινές έως 3 έτη;

Αυτοί πιθανολογεί κανείς ότι μπορεί να πάρουν αναστολή. Πάνω από τα 3 χρόνια φυλάκισης μπαίνουν διάφορα ζητήματα. Ο νόμος λέει ότι αν  κάποιος καταδικαστεί σε ποινή που δεν υπερβαίνει τα 3 έτη, το δικαστήριο κατά κανόνα διατάσσει την αναστολή από ένα έως τρία έτη. Εκτός και αν κρίνει ότι έχει ιδιαίτερη σοβαρότητα το έγκλημα οπότε δεν πρέπει να πάρει αναστολή.

– Όταν ολοκληρωθεί η έκτιση της ποινής τους, ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί;

Λόγο έχει το συμβούλιο πλημμελειοδικών το οποίο θα κρίνει αν είναι έτοιμοι για επανένταξη και αν πάρουν το ευεργέτημα απόλυσης υπό όρο. Για τη χορήγηση της απόλυσης υπό όρο αποφασίζει το Συμβούλιο των Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής.

Σοφία Πελεκάνου