Στα «μαλακά» έπεσε ο κατάσκοπος της Τουρκίας που φωτογράφιζε στρατόπεδα στην Κω

Μειώθηκε η ποινή του από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσων


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
17:09
08/10/2019
Στα «μαλακά» έπεσε ο κατάσκοπος της Τουρκίας που φωτογράφιζε στρατόπεδα στην Κω
8
loading

Την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας, για αδικήματα του είδους και δη αυτής της 10ετούς καθείρξεως, επέβαλε χθες το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου σε έναν 66χρονο Γερμανό, που κατελήφθη να φωτογραφίζει στρατιωτικό φυλάκιο στην Αντιμάχεια και καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 14 ετών.

Του ανταποκριτή μας από το dimokratiki.gr στη Ρόδο

Στην κατοχή του είχαν βρεθεί καταγεγραμμένες συντεταγμένες, που αντιστοιχούσαν σε θέσεις στρατοπέδων, δημοσίων υπηρεσιών και κτηρίων και φωτογραφικό υλικό από στρατόπεδα, φυλάκια και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Ομολόγησε μάλιστα ότι είχε ενταχθεί σε δίκτυο κατασκόπων της Τουρκίας, στο οποίο έχουν στρατολογηθεί συνταξιούχοι αλλοδαποί, που διαμένουν στη χώρα μας.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό παρότι ο ίδιος απολογούμενος, επιχείρησε να πείσει ότι μετανόησε και επιπροσθέτως ότι βοήθησε τις Ελληνικές Αρχές.

Εξύφανε μάλιστα ένα νέο σενάριο στην απολογία του εμφανίζοντας εαυτόν ως ευάλωτο, που στρατολόγησαν οι Τούρκοι πράκτορες δίδοντας του ως αντάλλαγμα, πέραν του μηνιαίου μισθού του ως κατασκόπου και ρύθμισης δικαστικού θέματος που είχε ανακύψει με αυθαίρετο ακίνητο που αγόρασε στην Τουρκία.

Θυμίζουμε ότι την 15η Οκτωβρίου 2014 και περί ώρα 11.15 αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κω, εντόπισαν ένα άσπρο αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 66χρονου, στο Πυλί της Κω, κοντά στο στρατιωτικό φυλάκιο «Πόρτες».

Ο 66χρονος είχε λίγα λεπτά ενωρίτερα τραβήξει φωτογραφίες από το φυλάκιο, ενώ σε έρευνα που διενεργήθηκε στο όχημα βρέθηκαν κιάλια, μια διόπτρα και 3 μνήμες φωτογραφικής μηχανής.

Στην οικία του βρέθηκαν ατζέντες με ιδιόχειρες σημειώσεις, ένας σκληρός δίσκος, ένας υπολογιστής και ένα tablet, βιντεοταινίες, κινητό τηλέφωνο και 6 USΒ Sticks. Στις σημειώσεις που βρέθηκαν, συγκαταλέγοντο συντεταγμένες στρατοπέδων και δημοσίων κτηρίων.

Επιπλέον βρέθηκαν και διάφορα έγγραφα στην τουρκική γλώσσα.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε βρέθηκαν φωτογραφίες στρατιωτικών φυλακίων και στρατοπέδων, φυλακίου, όπου φυλάσσονται καύσιμα, από δίκτυο επικοινωνιών του στρατού, από στρατιωτικά ταχύπλοα, οχήματα και πλοία, πολυβολεία, από έργα οχύρωσης, ακόμη και από κεραίες, παρατηρητήρια και γέφυρες στην Κω.

Βρέθηκε ακόμη ανάλογο υλικό και από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κάλυμνο.

Από την έρευνα και τις καταθέσεις που ελήφθησαν αλλά και από την απολογία του φέρεται επιπλέον να προέκυψε ότι την τετραετία 2009-2012 διέμενε στην Τουρκία και ότι επί 15ετία υπηρετούσε ως εθελοντής στον στρατό της Γερμανίας.

Ο ίδιος ομολόγησε προανακρινόμενος και ενώπιον του Ανακριτή της Κω τα όσα του αποδίδονται, ισχυριζόμενος ότι ελάμβανε 2000 ευρώ μηνιαίως από δύο Τούρκους, στους οποίους παρέδιδε τα στοιχεία που συγκέντρωνε σε ψηφιακούς δίσκους αποθήκευσης. Μάλιστα την εργασία αυτή έκανε, όπως είπε, από το έτος 2011.

Ενώπιον του Δικαστηρίου Συνταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού, που υπηρετεί πλέον σε ευαίσθητη υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, επεσήμανε ότι από τις 300 περίπου φωτογραφίες, που βρέθηκαν στην κατοχή του Γερμανού, οι 140 αφορούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και φυλάκια, 39 γέφυρες του νησιού, 35 έργα κοινής ωφέλειας και οι λοιπές αμυντικά έργα.

Σε ορισμένες από τις φωτογραφίες υπήρχαν αποτυπωμένες οι ημερομηνίες που είχαν ληφθεί ενώ προέκυψε ότι έχουν ληφθεί από σημεία στα οποία υπάρχουν αναρτημένες πινακίδες με τις οποίες γνωστοποιείται ότι απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών.

Ο ίδιος μάρτυρας τόνισε ότι φωτογραφίες ελήφθησαν και από δύσβατα σημεία στρατοπέδων, από αυτοκίνητα εν κινήσει και ορισμένες σε μικρή απόσταση από φυλάκια κοντά στα συρματοπλέγματα της περίφραξής τους.

Ορισμένες ακόμη απεικόνιζαν κεραίες τηλεπικοινωνιών, σημεία στα οποία εκφορτώνεται στρατιωτικό υλικό και δεξαμενές καυσίμων.

Επισημάνθηκε ακόμη ότι σε ορισμένες φωτογραφίες απεικονίζονταν και πρόσωπα προκειμένου εν συνεχεία με αναγωγή στις διαστάσεις τους να γίνεται αναλυτική καταγραφή των διαστάσεων και των εικονιζομένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων ή των έργων κοινής ωφέλειας.

Ο ίδιος μάρτυρας τόνισε ότι ο 66χρονος ήταν εκπαιδευμένος κατάσκοπος καθώς παρότι είχε προβλήματα κινητικά, ελάμβανε φωτογραφίες περνώντας από βουνά και χαράδρες, ενώ επεσήμανε ότι συνήθως οι κατάσκοποι που χρησιμοποιούνται είναι του προφίλ του δηλαδή, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, συνταξιούχοι, που δύσκολα θεωρούνται ύποπτοι.

Ο ίδιος απολογούμενος ξεκίνησε να αναγιγνώσκει ένα κείμενο με αδιάφορα για την υπόθεση στοιχεία, όπως την παιδική του ηλικία ενώ όταν ερωτήθηκε για την ουσία της υπόθεσης επεδίωξε να πείσει ότι δεν γνώριζε την σοβαρότητα του αδικήματος καίτοι έχει υπηρετήσει στον στρατό της Ανατολικής Γερμανίας και περαιτέρω ότι συνεργάστηκε με τις διωκτικές και ανακριτικές αρχές.

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι δεν έκανε και τίποτε το επιλήψιμο καθώς η Τουρκία και η Ελλάδα είναι χώρες του ΝΑΤΟ.

Στην Τουρκία, όπως είπε, γνώρισε δύο Τούρκους, οι οποίοι συντόνιζαν δίκτυο συνταξιούχων κατασκόπων που τους έδιναν πληροφορίες για στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα νησιά. Οι δύο Τούρκοι, όπως είπε, τον πλησίασαν σε μια καφετέρια που σύχναζε και του ανέθεσαν την συγκεκριμένη εργασία και εκείνος την ανέλαβε χωρίς να ενημερώσει την σύζυγό του γιατί φοβόταν ενδοοικογενειακούς καβγάδες.

Υποστήριξε ότι διοχέτευε πληροφορίες στους Τούρκους συνδέσμους του επί δύο έτη κι ότι τον χρησιμοποιούσαν σποραδικά προκειμένου να μην τον “κάψουν” ως πληροφοριοδότη προσθέτοντας ότι υπήρχαν πολλά άλλα πρόσωπα που έκαναν την ίδια δουλειά. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η αμοιβή που του κατέβαλλαν για τα δύο έτη της εργασίας του ως κατάσκοπος ήταν 2.000 ευρώ, τα οποία του κατέθεταν σε τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία.

Συνολικά δε είπε ότι έλαβε 38.000 ευρώ. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι τους απέστελλε τις πληροφορίες που συγκέντρωνε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Αχιλλέας Δασκαλάκης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Β.Βασίλης

  Στο απόσπασμα το [...]και γάζωμα!!!

 2. avatar Ακηρατος

  Η ιστοσελίδα που αποκαλεί τους εκατοντάδες χιλιάδες παρανόμως εισερχομένους χάρη στην συνεργασία τουρκικού κράτους και παρακράτους αλλοδαπούς ως \" πρόσφυγες και μετανάστες\", επιθυμεί την παραδειγματική τιμωρία ενός γέρου. Όντως ο κατάσκοπος θα έπρεπε να υποστεί την εσχάτη των ποινών, εν καιρώ ειρήνης. Εσάς, που κάνετε το άσπρο μάυρο, ποιά ποινή σας αξίζει άραγε;

 3. avatar Sark

  Το αναλογο αδικημα στην τουρκια τιμωρειται με θανατο στα κελια

 4. avatar Μετανάστης 2

  Αυτοί είναι φίλη σας σας εύχομαι χρόνια πολλά στην Μέρκελ κρατήστε κοντά τους γερμανούς Ιταλούς και προπαντός κάντε ρατσιστικές δημοσιεύσεις όταν δείτε κανένα αλβανό

 5. avatar φωφω

  Πλούσιο βιογραφικό ,πλούσιες δραστηριότητες ,πλούσιες απολαβές , φτωχή δικαστική απόφαση .

 6. avatar Κουλης

  Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας

 7. avatar Ομολόγησε μάλιστα ότι είχε ενταχθεί σε δίκτυο κατασκόπων της Τουρκίας, στο οποίο έχουν στρατολογηθεί συνταξιούχοι αλλοδαποί, που διαμένουν στη χώρα μας.

  Αλλά δεν ανησυχούμε!

  1. avatar Χαχαχαχα

   Γιατι να ανησυχούμε; Δεν υπάρχει τίποτα να κρύψουμε εξάλλου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει