Όταν στις 7 Ιουλίου 2014 τα αδέλφια Παρασκευάς και Δημήτρης Ντάβος βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους, στην οδό Διός στη Βουλιαγμένη, η αστυνομία άρχισε να ερευνά τα αίτια του θανάτου τους.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Τα δυο αδέλφια 77 και 63 ετών ζούσαν μόνοι τους και ήταν κοινό μυστικό στη γειτονιά πως, αν και ρακοσυλλέκτες, είχαν μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Μετά το θάνατο τους αποκαλύφθηκε πως είχαν 550.000 ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς και, εκτός από το σπίτι της Βουλιαγμένης, είχαν στην κατοχή τους περίπου 15 ακίνητα μεγάλης αξίας από τα οποία εισέπρατταν ενοίκια.

Όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική έκθεση τα δυο αδέλφια, τα οποία βρέθηκαν σε προχωρημένη σήψη, είχαν πεθάνει με διαφορά λίγων ημερών και η αστυνομία ερεύνησε όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και αυτό της εγκληματικής ενέργειας. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν οδήγησαν πουθενά και ο φάκελος του θανάτου των δυο ανδρών έκλεισε με την υποσημείωση συγγενικού τους προσώπου που είπε στις αρχές πως ο ίδιος δεν μπορούσε να αποκλείει το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας για τον μικρότερο σε ηλικία άνδρα, καθώς τα δυο αδέλφια ήταν πολύ δεμένα μεταξύ τους και ο 77χρονος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δυο μήνες αργότερα, όμως, οι αστυνομικοί έκπληκτοι βρέθηκαν μπροστά σε νέα υπόθεση με κεντρικά πρόσωπα τα δυο νεκρά αδέλφια και πρωταγωνιστές  μια ομάδα  ανθρώπων, μεταξύ των οποίων,  μια δικηγόρος, μια συμβολαιογράφος και ένας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που, σύμφωνα με τις αρχές, δρούσαν ως εγκληματική οργάνωση και φέρονται να επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν πλαστά πληρεξούσια προκειμένου να βάλουν στο χέρι τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Οι αρχές ερεύνησαν ακόμη και το ενδεχόμενο να εντόπισαν μια νέα «εταιρία δολοφόνων» χωρίς, τελικά, να προκύψουν στοιχεία που να εμπλέκουν τους κατηγορούμενους με τους θανάτους των δυο αδελφών.

Οι έρευνες οδήγησαν τους εμπλεκόμενους ενώπιον της δικαιοσύνης και το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, με βούλευμα του, «έδειξε» το δρόμο για το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σε συνολικά 8 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης ο οποίος αναζητείται αφού οι πληροφορίες θέλουν να έχει διαφύγει στην Αυστραλία.

Η κομπίνα

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα στις 25 Σεπτεμβρίου 2014 οι υπάλληλοι υποκαταστήματος τράπεζας στη Λεωφόρο Αμφιθέας, στο Παλαιό Φάληρο, είδαν έναν 66χρονο να κρατά ένα πληρεξούσιο και να ζητά να κάνει ανάληψη ύψους 160.000 ευρώ από τον λογαριασμό των δυο αδελφών. Δεν τα κατάφερε, ωστόσο, γιατί οι υπάλληλοι της τράπεζας υποψιάστηκαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Ψάχνοντας στα αρχεία της τράπεζας διαπίστωσαν πως τα δυο αδέλφια και δικαιούχοι του επίμαχου λογαριασμού είχαν πεθάνει δυο μήνες νωρίτερα και η νόμιμη κληρονόμος τους είχε δηλώσει το θάνατο στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα για την αποκάλυψη της καλοστημένης απάτης.

Οι υπάλληλοι της τράπεζας ειδοποίησαν την αστυνομία η οποία έστησε ενέδρα στον 66χρονο που πήγε και πάλι στην τράπεζα, στις 7 Οκτωβρίου, όπου παρέλαβε επιταγή με το ποσό των 50.000 ευρώ σε διαταγή του. Αμέσως, ο 66χρονος συνελήφθη και στη συνέχεια στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν ένας 46χρονος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, μια 47χρονη συμβολαιογράφος η οποία, σύμφωνα με την κατηγορία, είχε συντάξει και επικυρώσει το πλαστογραφημένο ειδικό πληρεξούσιο, με «εντολείς» τα δύο νεκρά αδέρφια. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, το οποίο παραπέμπει τους κατηγορούμενους για αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος, η «εγκληματική οργάνωση» είχε μελετήσει βήμα προς βήμα όλες τις ενέργειες της και τα μέλη της κατείχαν θέσεις κλειδιά και διακριτούς ρόλους.

Είχαν εσωτερική πληροφόρηση, από τραπεζική υπάλληλο σε υποκατάστημα της επαρχίας, για τους λογαριασμούς των δυο αδελφών και τα στοιχεία τους, αλλά και τη βοήθεια από την αδελφή της και δικηγόρο που έπαιξε το ρόλο του μεσολαβητή για να φτάσουν τα δεδομένα στην συμβολαιογράφο η οποία με τη σειρά της  συνέταξε το πλαστό πληρεξούσιο, αλλά  και βεβαιώσεις μη ανάκλησης του. Μάλιστα, σύμφωνα με το βούλευμα, τα μέλη της  «εγκληματικής οργάνωσης» είχαν καταφέρει, χρησιμοποιώντας το πλαστό πληρεξούσιο, να πάρουν εκκαθαριστικά σημειώματα από την αρμόδια ΔΟΥ για να συμπληρώσουν τα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν από την τράπεζα, ενώ ξεγέλασαν και τη νομική υπηρεσία της τράπεζας που πραγματοποίησε έλεγχο των δικαιολογητικών.

Η διευθύντρια του υποκαταστήματος που επρόκειτο να γίνει η ανάληψη των 160.000 ευρώ ήταν, σύμφωνα με το βούλευμα, αυτή που… έσωσε την κατάσταση καθώς μπλόκαρε τον επίμαχο λογαριασμό όταν προχώρησε σε διασταύρωση στοιχείων και διαπίστωσε πως είχαν στην κατοχή τους  ληξιαρχική πράξη θανάτου των δυο αδελφών.