Αν και τα νούμερα σίγουρα δεν μπορούν να αποδώσουν την πραγματική εικόνα, αφού τα περισσότερα περιστατικά μένουν στην αφάνεια, την τελευταία τριετία οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας πολλαπλασιάστηκαν στη χώρα μας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, έχει δεχθεί το διάστημα 2008-2010 συνολικά 17 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση. Όλα τα θύματα είναι γυναίκες, ενώ το 35% εργάζεται στον δημόσιο τομέα και το 65% στον ιδιωτικό.

Το 2010, πάντως, οι καταγγελίες που αφορούν το δημόσιο τομέα πενταπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2009, ενώ το ίδιο διάστημα αυτές που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα σχεδόν τριπλασιάστηκαν.

Κατά την εξέταση των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση, ο Συνήγορος του Πολίτη ενεργεί ως εξωδικαστικός φορέας διαμεσολάβησης για την άρση της διάκρισης που συνιστά η παρενόχληση. Οι πράξεις και ενέργειές του δεν είναι εκτελεστές και δεν δεσμεύουν τη διοίκηση και τους ιδιώτες.

Ο Συνήγορος του Πολίτη δεν παρέχει δικαστική εκπροσώπηση στα θύματα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Επίσης, δεν χορηγεί αποζημιώσεις, ούτε επιβάλλει ο ίδιος πρόστιμα ή κυρώσεις. Εισηγείται, όμως, την επιβολή προστίμων και την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου από τα αρμόδια όργανα. Αν η υπόθεση αφορά εργοδότη του ιδιωτικού τομέα, ο Συνήγορος του Πολίτη συνεργάζεται με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) είτε για τη συμφιλιωτική επίλυση της διαφοράς είτε την επιβολή διοικητικού προστίμου σε βάρος του από το ΣΕΠΕ.