Τη στιγμή που οι έρευνες για τις συνθήκες θανάτου των τριών παιδιών της ίδιας οικογένειας μέσα σε τρία χρόνια στην Πάτρα συνεχίζονται και μετά τη φερόμενη ανατροπή στην περίπτωση της Μαλένας, νέα ευρήματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το θάνατο της μόλις 6 μηνών Ίριδας, που βρέθηκε νεκρή στην κούνια της.

Η ιατροδικαστική έκθεση της Αγγελικής Τσιόλα, κομμάτια της οποίας προβλήθηκαν στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», αναφέρεται σε μία πληγή που είχε το βρέφος στο στόμα του η οποία δεν αποκλείεται να έγινε προθανάτια και από αυτή να προέρχεται το αίμα στο πανάκι που βρέθηκε στην κούνια του.

Ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων, σχολίασε πως «το σενάριο του ασφυκτικού θανάτου είναι ένα σενάριο που συνάδει πλήρως με τα ευρήματα στα δύο παιδιά (σ.σ. Μαλένα και Ιριδα) που διαπιστώθηκαν κοινά σημεία: έντονο πνευμονικό οίδημα, έντονη πνευμονική συμφόρηση, τραύματα, εκδορές και τραύματα που αφορούν τα έξω στόμια των αεροφόρων οδών».

Τι αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση της Ίριδας

Στη δεύτερη σελίδα της ιατροδικαστικής έκθεσης, που παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Star, αναφέρεται: «πέριξ των χειλέων παρατηρούνται ευρήματα ενδεικτικά δερματίτιδος εξ επαφής/εκζεματοειδούς αντιδράσεως (τα χείλη εμφανίζουν στοιχεία αποξήρανσης). Επίσης διεπιστώθη λύση μικρή λύση της συνέχεια του στοματικού βλεννογόνου άνευ ετέρων χαρακτηριστικών. Κακώσεις εξωτερικώς στο σώμα δεν παρετηρήθησαν». Επίσης στην ίδια σελίδα αναφέρεται στο κομμάτι για τους πνεύμονες «κατά τις διατομές των πνευμόνων, οι οποίοι παρουσιάζονται συμπεφορημένοι, παρατηρείται εκροή ποσότητος αφρώδους οροαιματηρού υγρού (εικόνα πνευμονικού οιδήματος)». Στο κομμάτια για την καρδιά: «κατά τις διατομές του μυοκαρδίου δεν παρετηρήθησαν πρόσφατες ισχαιμικές αλλοιώσεις. Κατά τη διάνοιξη των στεφανιαίων αγγείων δεν παρετηρήθησαν αθηροσκληρυντικές αλλοιώσεις».

Στο κομμάτι των ιστολογικών εξετάσεων αναφέρεται: «σε πολλαπλές τομές από τον εγκέφαλο παρατηρείται έντονη συμφόρηση των αγγείων του παρεγχύματος και των αγγείων του υπαραχνοειδούς χώρου και περιαγγειακό οίδημα. Σε μια άλλη θέση στην αριστερά κοιλία παρατηρείται εξαγγείωση ερυθρών κυττάρων (αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας). Ορισμένοι νευρώνες του φλοιού του εγκεφάλου εμφανίζουν στοιχεία νέκρωσης».

Στη σελίδα 4 της ιατροδικαστής αναφέρεται: «σε τομή από τη γλώσσα δεν παρατηρούνται ουσιώδεις αλλοιώσεις. Σε τομές από τη συσκευή του λάρυγγα δεν παρατηρούνται ουσιώδεις παθολογοανατομικές αλλοιώσεις. Σε τομές από τον θύμο αδένα παρατηρείται έντονη συμφόρηση. Αναγνωρίζονται σωμάτια Hassall. Σε πολλαπλές τομές από τους λοβούς των πνευμόνων παρατηρείται η ίδια εικόνα σε όλες τις τομές, είτε έντονο οίδημα, έντονη συμφόρηση και διάσπαρτες στικτές αιμορραγικές διηθήσεις του παρεγχύματος. Αναγνωρίζονται μαρκοφάγα (σιδηροφάγα) εντός των κυψελιδικών χώρων. Σε πολλαπλές τομές που ελήφθησαν από την καρδιά και συγκεκριμένα την δεξιά κοιλία εν συνεχεία με τον δεξιό κόλπο και κοίλη φλέβα, δεν αναγνωρίζονται μικροσκοπικά ο φλεβόκομβος και κολποκοιλιακός κόμβος (Masson). Συμπέρασμα: Υποπλασία – αγενεσία ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς – πνευμονικό οίδημα».

Όπως ανέφερε ο Πέτρος Κουσουλός  για την ιατροδικαστική της Ίριδας για το σημείο όπου η ιατροδικαστής γράφει «διεπιστώθη λύση μικρή λύση της συνέχεια του στοματικού βλεννογόνου άνευ ετέρων χαρακτηριστικών», πρόκειται για μια πληγή στο στόμα, η οποία ειδικοί θεωρούν πως είναι απίθανο να προήλθε από δόντια και τραυματισμό από τροφή και δεν αποκλείεται να προήλθε από πίεση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το εύρημα είναι προθανάτιο και δεν αποκλείεται να συνδέεται με τον θάνατο του παιδιού.

Γρηγόρης Λέων: Το πνευμονικό οίδημα και η ασφυξία

Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων ανέφερε πως «διαπιστώνεται πράγματι ένα μικρό τραύμα εντός του στόματος το οποίο θα πρέπει να συνδυαστεί με τα υπόλοιπα ευρήματα της έκθεσης και να δούμε αν αυτό το τραύμα ήταν η πηγή της αιμορραγίας που είχε το πανάκι ή το έντονο πνευμονικό οίδημα. Σε κάθε περίπτωση για να έχει αίμα το πανάκι θα ήταν εντός της στοματικής κοιλότητας. Η μητέρα έχει πει πως υπήρχε ένα πανάκι με αίμα. Εδώ η πηγή της αιμορραγίας είναι είτε το τραύμα αλλά ακόμα και να μην προέρχεται από αυτό αλλά από υγρό των πνευμόνων, το απλό που λέει η λογική, αυτό το πανάκι πρέπει να έχει μπει στο στόμα».

«Από μόνο του κανένα εύρημα δεν μπορεί να δείξει τον θάνατο. Επειδή τυγχάνει και έχω συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή επιτροπή για τους νεογνικούς θανάτους θα πρέπει να ξέρετε ότι όλα τα παιχνίδια έχουν αυστηρές προδιαγραφές, έχουν συγκεκριμένες ηλικίες που πωλούνται. Δηλαδή μία πιπίλα δεν μπορεί να κάνει τραύμα σε παιδί, δεν θα έπρεπε να πωλείται» εξηγεί.

«Ένα εύρημα από μόνο του δεν δίνει αιτία θανάτου. Θα πρέπει να γίνει συνεκτίμηση. Εδώ έχουμε εκκωφαντικά ευρήματα. Για παράδειγμα, η ανοξυγοναιμία είναι ένα εύρημα στον εγκέφαλο ξεκάθαρο που σημαίνει έλλειψη οξυγόνου. Θα γίνουν διάφορα σενάρια, ένα θα είναι το αληθές» είπε ο κ. Λέων.

«Το πνευμονικό οίδημα είναι ένα μη ειδικό εύρημα. Το έντονο πνευμονικό οίδημα αρχίζει και γίνεται ένα λιγότερο μη ειδικό εύρημα αλλά το έντονο πνευμονικό οίδημα, με την έντονη συμφόρηση με την ανοξυγοναιμία νομίζω μας δίνουν απάντηση», ισχυρίστηκε ο ιατροδικαστής.