Ένας 56χρονος από τη Θεσσαλονίκη, με τα αρχικά Γ.Τ., φέρεται ως ο «πρωταγωνιστής» του κυκλώματος πλαστογραφίας, που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής, που εξαπατούσε ανυποψίαστους αγοραστές ακινήτων και γης.

Μαζί με ακόμη τέσσερα άτομα, εκ των οποίων οι δύο έχουν συλληφθεί και οι άλλοι δύο αναζητούνται, επιχείρησαν με πλαστά έγγραφα να… πουλήσουν οικόπεδο – «φιλέτο» στην περιοχή Γκολφ της Γλυφάδας, χωρίς να τους ανήκει. Αυτή ήταν και η υπόθεση που οδήγησε στην αποκάλυψη του κυκλώματος και την εξάρθρωση του. Η δράση της εγκληματικής ομάδας φαίνεται να ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν αποφασίστηκε ποια μέλη θα εμφανίζονται σε υποψήφιους αγοραστές ως πληρεξούσιοι ή μεσολαβητές ιδιοκτητών οικοπέδων – ακινήτων σε «καλές» περιοχές. Η… δουλειά θα γίνονταν με τη χρήση πλαστών δελτίων ταυτότητας και άλλων εγγράφων, προκειμένου να πείσουν τους υποψήφιους αγοραστές να συνάψουν συμβόλαιο αγοραπωλησίας γης.

Τα μέλη του κυκλώματος, αφού κέρδιζαν την εμπιστοσύνη των υποψηφίων αγοραστών – θυμάτων τους απαιτούσαν προκαταβολή για την εκκίνηση της διαδικασίας και επιπλέον χρήματα για το προσύμφωνο, πριν φτάσουν στη σύναψη του εικονικού – παράνομου συμβολαίου. Για να επιτύχουν τον σκοπό τους, προέβαιναν ακόμα και σε αλλαγές προσωπικών κωδικών, δια των αρμοδίων υπηρεσιών, παραβιάζοντας δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και υφαρπάζοντας απαιτούμενα έγγραφα – πιστοποιητικά, με αντίστοιχες τμηματικές καταβολές του τιμήματος, είτε σε μετρητά, είτε με μεταφορά σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους, χρησιμοποιώντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομο περιουσιακό όφελος.

Στην περίπτωση του οικοπέδου – «φιλέτου» στο Γκολφ της Γλυφάδας, ο υποψήφιος αγοραστής ήταν ένας εργολάβος – κατασκευαστής οικοδομών από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος διαπραγματεύτηκε την αγορά του οικοπέδου που η αντικειμενική του αξία είναι της τάξεως του 1,5 εκατομμύριου έναντι 430.000 ευρώ. Ήρθαν σε επαφή με τα μέλη του κυκλώματος από έναν μεσίτη του (σ.σ. γνωστό του επί σειρά ετών), με τον 56χρονο Γ.Τ. να εμφανίζεται ψευδώς ως αντιπρόσωπος των εξ’ αδιαιρέτου ιδιοκτητών του οικοπέδου, υποστηρίζοντας ότι είναι προς πώληση σε πολύ καλή τιμή λόγω άμεσης οικονομικής ανάγκης. Μάλιστα, παρέδωσε στον εργολάβο – κατασκευαστή τα απαραίτητα έγγραφα του προς πώληση ακίνητου (τίτλο κτήσης, βεβαίωση μηχανικού, ταυτοποιητικά έγγραφα ιδιοκτητών).

«Τσέπωσαν» την προκαταβολή

Στη συνέχεια, απαιτήθηκε προκαταβολή ποσού ύψους 20.000 ευρώ για το κλείσιμο της συμφωνίας, η σύνταξη προσυμφώνου για το 50% του ακινήτου με καταβολή ποσού ύψους 50.000 ευρώ, ως και η σύνταξη του συμβολαίου αγοραπωλησίας, τα οποία ανατέθηκαν σε συμβολαιογράφο Αθηνών.

Η προκαταβολή των 20.000 ευρώ δόθηκε στα μέλη του κυκλώματος, ωστόσο, όταν έφτασε η ώρα του προσυμφώνου αυτό δεν μπορούσε να υπογραφεί καθώς η συμβολαιογράφος εντόπισε πρόβλημα στον αριθμό ΕΝΦΙΑ που έδινε ο υποτιθέμενος διαμεσολαβητής. Μάλιστα, η συμβολαιογράφος απέτρεψε τον υποψήφιο αγοραστή να δώσει στον 56χρονο επιταγές ύψους 50.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι θα προχωρήσει στης σύνταξη του προσυμφώνου μόνο εφόσον λάβει τον ορθό αριθμό πιστοποιητικού ΕΝΙΦΙΑ. Αυτό έγινε λίγες ημέρες αργότερα, κτηθείς δια της εφαρμογής ΤΑΧΙS, με αλλαγή των αρχικών κωδικών του πραγματικού ιδιοκτήτη του οικοπέδου, με αποτέλεσμα αυτός να μην έχει πρόσβαση στην εφαρμογή.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι η υπογραφή του συμβολαίου πήγαινε από αναβολή σε αναβολή, προβλημάτισε τον εργολάβο – κατασκευαστή ο οποίος βρήκε το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη του οικοπέδου και κατά τη συνομιλία τους διαπιστώθηκε ότι και οι δύο είναι θύματα απάτης. Στη συνέχεια απευθύνθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. και φτάσαμε στις συλλήψεις των μελών της εγκληματικής ομάδας, ενώ αναζητούνται ακόμη δύο εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.