Ελεύθερος αφέθηκε μετά την απολογία του ο διοικητής της Ασφάλειας Χαλκιδικής που κατηγορείται για συμμετοχή στο πολυμελές κύκλωμα παρασκευής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων που εξαρθρώθηκε στη Χαλκιδική.

Κι αυτό διότι προέκυψε διαφωνία μεταξύ του β’ ειδικού ανακριτή Σωτήρη Μπακαϊμη και του εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάμπρου Τσόγκα ως προς την προσωρινή κράτηση ή μη του κατηγορούμενου (σ.σ. υπέρ της προφυλάκισης ήταν ο δεύτερος). Τη σκυτάλη τώρα παίρνει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης που θα κληθεί να άρει τη προκύψασα διαφωνία και με βούλευμα που θα εκδώσει το προσεχές διάστημα θα αποφανθεί για την προφυλάκιση ή μη του κατηγορούμενου.

Στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή, ο διοικητής της Ασφάλειας Χαλκιδικής, αρνήθηκε τις κατηγορίες που του καταλογίζονται.

Όπως έγινε γνωστό, φέρεται να είπε ότι διατηρούσε εδώ και πολλά χρόνια κοινωνικές σχέσεις με τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» του κυκλώματος (σ.σ. ιδιοκτήτης εταιρίας security), τονίζοντας, πάντως, ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις παράνομες δραστηριότητές του.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας και συσκευασίας των λαθραίων τσιγάρων στην Κασσάνδρα, ισχυρίστηκε ότι η ενημέρωση που είχε αφορούσε τη λειτουργία εργοστασίου για την οποία είχε εκδοθεί νόμιμη άδεια.

Για την υπόθεση έχουν απολογηθεί μέχρι στιγμής οι δέκα πέντε από τους συνολικά είκοσι συλληφθέντες.

Πρόκειται κυρίως για περιφερειακά μέλη του κυκλώματος, που αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και καταβολή εγγυοδοσίας, καθώς, επίσης τα δύο αδέλφια αστυνομικούς (σ.σ. ο υποδιοικητής του τμήματος Κασσανδρείας κι ένας αστυφύλακας της ασφάλειας Θεσσαλονίκης). Οι δύο τελευταίοι, που φέρονται να παρείχαν κάλυψη σε επίπεδο παροχής πληροφόρησης, αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους και με καταβολή εγγύησης 10 και 15 χιλιάδων ευρώ.

Αύριο αναμένεται να απολογηθούν οι πέντε τελευταίοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, ανάμεσά τους ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος και ο διοικητής του τμήματος Κασσανδρείας.

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία σε βάρος του Δημοσίου, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, λαθρεμπορία σε βαθμό κακουργήματος, κατάχρηση εξουσίας, οπλοφορία και οπλοχρησία. Σε βάρος του φερόμενου ως αρχηγού της σπείρας ασκήθηκε ποινική δίωξη και για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ ο διοικητής του Τμήματος Κασσανδρείας κατηγορείται για απλή συνέργεια στην παραπάνω πράξη.