Βροχή ερωτήσεων για την αγορά του ακινήτου στην Ακρόπολη, μέσω τραπεζικού δανεισμού, υπέβαλε στο στέλεχος του ΣΔΟΕ, Νίκο Μαϊτό, ο συνήγορος της συζύγου τού Άκη Τσοχατζόπουλου, Αλέξης Κούγιας.

Ο δικηγόρος τής κ. Σταμάτη, με τις παραδοχές του κατηγορητηρίου, ότι δηλαδή το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ουσιαστικά ήταν στην κατοχή τού Άκη Τσοχατζόπουλου -μέσω εξωχώριων εταιρειών- από το 1999, τήρησε «επιθετική γραμμή» στις ερωτήσεις του, προκειμένου να αποδείξει ότι η εντολέας του δεν εμπλέκεται σε «ξέπλυμα χρήματος».

Ο συνήγορος υπέβαλε πολλές ερωτήσεις για να καταδείξει ότι η Βίκυ Σταματη ουδεμία επαφή είχε με κάποιο από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση και ανέφερε ότι στην πρώτη σύζυγό του ο πρώην υπουργός αγόρασε πολυτελές ακίνητο σε αριστοκρατικό δρόμο, ενώ η δεύτερη δανειοδοτήθηθηκε για την αγορά του σπιτιού (σσ. το 2010), οπότε αυξήθηκε η φορολογία για τις off shore κατόχους ακινήτων.

«Ο κ. Τσοχατζόπουλος παντρεύτηκε δύο φορές κι έχει παιδιά και με τις δύο γυναίκες. Όλα αυτά τα χρόνια της προσωπικής του διαδρομής έκανε φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες δικαιολογούσαν τη δυνατότητα αγοράς διαμερίσματος για τη γυναίκα του. Το 1997 αγοράστηκε σπίτι για τη Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου στον αριστοκρατικότερο δρόμο της Ελλάδος, στο Ψυχικό (σσ. Αγγ. Σικελιανού). Στην εντολέα μου δεν αγόρασε σπίτι. Την έβαλε υποχείριο σε μια τράπεζα και τώρα βρίσκεται και στη φυλακή. Το σπίτι είναι υποθηκευμένο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, κοντά στα 70, εγγυάται το δάνειο. Η ίδια δεν θα μπορούσε να το πάρει» είπε ο κ. Κούγιας.

Όπως ναφέρει το ΑΜΠΕ, ο μάρτυρας Ν. Μαϊτός ανέφερε ότι με την αύξηση της φορολογίας η εταιρεία, που κατείχε το ακίνητο, θα έπρεπε να πληρώνει φόρο περίπου 200.000 ευρώ ετησίως και επομένως ήταν προτιμότερο να το έχει φυσικό πρόσωπο.

Αλ. Κούγιας: Στη δυστυχή εντολέα μου μεταβιβάστηκε ένα ακίνητο που ήταν δικό της, ή επειδή έπρεπε να μεταβιβαστεί σε φυσικό πρόσωπο, αλλιώς θα πήγαινε χαμένο; Σε έξι χρόνια θα το έπαιρνε το Δημόσιο. Γιατί έγινε η μεταβίβαση;

-Μάρτυρας Ν. Μαϊτός: Να σας πω και μια ακόμα εξήγηση. Τότε τελειώνουν και οι επισκευές του. Η NOBILIS ξόδεψε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Θα δήλωνε σε «ποθεν έσχες» αυτό το πόσο φυσικό πρόσωπο;

Αναφερόμενος ο μάρτυρας στο δάνειο, που χορήγησε η τράπεζα με εγγυητή τον πρώην υπουργό, παρά την ηλικία του είπε: «Εκτίμηση της τράπεζας για το ακίνητο είναι 3,3 εκατ. ευρώ. Εγώ, αν ήμουν τράπεζα, θα χορηγούσα δάνειο 800.000 ευρώ και θα παρακαλούσα να μην πληρωθεί ούτε μια δόση για να πάρω το ακίνητο. Δεν δίνουν δάνειο σε άνθρωπο 72-73 ετών με 25ετη διάρκεια».

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι η υπηρεσία του συνεχίζει να διενεργεί έλεγχο για τα περιουσιακά στοιχεία του εκ των κατηγορουμένων πρώην γενικού γραμματέα του ΥΠΕΘΑ, Γιάννη Σμπώκου.

Τέλος, ο συνήγορος του κατηγορουμένου, Νίκου Γεωργουλάκη, ιδιοκτήτης της NOBILIS, δήλωσε ότι ο εντολέας του εμφανίζεται ιδιοκτήτης από τρίτους, συγκατηγορουμένους του, χωρίς δική του βούληση.