Συγκλονισμένη είναι η ελληνική κοινή γνώμη δύο ημέρες μετά την τραγωδία με τους νεαρούς φοιτητές στη Λάρισα, οι δύο από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους και οι άλλοι τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση εξαιτίας της έκλυσης μονοξειδίου του άνθρακα από το αυτοσχέδιο μαγκάλι που χρησιμοποίησαν για να ζεσταθούν.

Οι οικογένειες των φοιτητών έφτασαν στα δύο νοσοκομεία το Πανεπιστημιακό και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου νοσηλεύονται τα τρία από τα πέντε παιδιά χθες το βράδυ και οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν ιδιαίτερα φορτισμένες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες ο φοιτητής από τα Χανιά νοσηλεύεται διασωληνωμένος μεν, αλλά φαίνεται να έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Ωστόσο, οι θεράποντες ιατροί αναφέρουν πως περιμένουν τις κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις για να δουν αν η ελλιπής οξυγόνωση των ιστών έχει προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες στον νεαρό.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι φοιτητές άναψαν το μαγκάλι αρχικά στη βεράντα για να ψήσουν φαγητό και όπως είχαν τα κάρβουνα αναμμένα, σκέφτηκαν να το πάρουν μέσα για να ζεσταθούν. Το πιθανότερο είναι τους φοιτητές να είχε πάρει ο ύπνος, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κατά τις οποίες είχαν καταναλώσει αλκοόλ.

Η τραγωδία αποκαλύφθηκε όταν μία φίλη των άτυχων νεαρών πήγε να τους επισκεφθεί. Θορυβημένη από το γεγονός ότι κανείς δεν ανταποκρινόταν στο χτύπημα του κουδουνιού της πόρτας και κανείς δεν της απαντούσε στο τηλέφωνο, απευθύνθηκε στη σπιτονοικοκυρά των δύο συγκατοίκων. Με τη βοήθειά της μπήκε στο σπίτι όπου και βρήκε τα πέντε αγόρια σε κωματώδη κατάσταση.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία της σπιτονοικοκυράς των δύο συγκατοίκων-φοιτητών, η οποία μιλώντας στον ANT1 περιέγραψε το διάλογο που είχε στην αρχή της χρονιάς με τους δύο φοιτητές για το τι θα κάνουν με το πετρέλαιο και πώς θα περάσουν το χειμώνα. «Φέτος, τι θα γίνει παιδιά, θα πάρουμε πετρέλαιο, τα ρώτησα. Κανόνισε για σένα, εμείς δεν παίρνουμε, αν έχει πολύ κρύο θα δούμε, μου απάντησαν», ανέφερε χαρακτηριστικά η σπιτονοικοκυρά.

Και βέβαια δεν πρόκειται για τους μοναδικούς ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν, αφού δεκάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα πέθαναν χρησιμοποιώντας σόμπες ή άλλα αυτοσχέδια θερμαντικά σώματα, λόγω της αδυναμίας τους να προμηθευτούν πετρέλαιο.

Για την ακρίβεια, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δεκατρείς άνθρωποι το 2012 «έσβησαν» στις φλόγες, μεταξύ των οποίων και τα τρία μικρά παιδιά στην Καβάλα που πέθαναν όταν ξέσπασε φωτιά από την ξυλόσομπα που έκαιγε.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του μονοξειδίου του άνθρακα, όπως δηλώνει ο καθηγητής πνευμονολογίας Μάνος Αλχανάτης, αυτό είναι έως 400 φορές πιο ισχυρό από το οξυγόνο, ενώ εξηγεί πώς η δηλητηρίαση γίνεται σε λίγο χρόνο.

«Δεν το παίρνεις χαμπάρι. Ναρκώνεσαι. Τα παιδιά στη Λάρισα κατά πάσα πιθανότητα κοιμήθηκαν ενώ δεν είχαν ανοιχτά παράθυρα. Με τα τζάκια δεν δηλητηριαζόμαστε καθώς όλος ο καπνός φεύγει προς τα πάνω. Με το μαγκάλι κυκλοφορεί μέσα στο δωμάτιο» δηλώνει ο κ. Αλχανάτης και συμπληρώνει ότι εάν κάποιος που δηλητηριάζεται δεν πεθάνει ακαριαία, οι πιθανότητες να ζήσει είναι πολλές, αφού αν δεν γίνουν μόνιμες βλάβες στα όργανα, οι γιατροί μπορούν να επαναφέρουν στη ζωή έναν ασθενή που έχει πέσει σε κόμμα από το μονοξείδιο.