Με το γνωστό κόλπο δήθεν εμπλοκής συγγενικού προσώπου σε τροχαίο ατύχημα, μία 54χρονη και οι συνεργοί της είχαν εξαπατήσει μία 89χρονη στην Εδεσσα και είχαν επιχειρήσει να αρπάξουν λεφτά από ακόμα δέκα ανθρώπους, με παρόμοιες μεθόδους.

Η γυναίκα συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Έδεσσας και σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για απάτη.

Όπως αναφέρει η Αστυνομία, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών που αφορούσαν απόπειρες εξαπάτησης σε βάρος πολιτών το τελευταίο διάστημα, εντοπίστηκε η 54χρονη από τους αστυνομικούς χθες το απόγευμα και συνελήφθη, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, παραλάμβανε χρηματικά ποσά από πολίτες που έπεφταν θύματα τηλεφωνικής απάτης από συνεργούς της.

Ως προς την μεθοδολογία τους, οι συνεργοί της 54χρονης καλούσαν ηλικιωμένα άτομα, προσποιούμενοι τους γιατρούς ή τους αστυνομικούς και με το πρόσχημα ότι στενά συγγενικά τους πρόσωπα έχουν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, ζητούσαν χρηματικά ποσά, είτε για να υποβληθούν οι συγγενείς τους, ως δήθεν θύματα τροχαίου σε χειρουργική επέμβαση, είτε για να μεσολαβήσουν ως αστυνομικοί να μην έχουν οι συγγενείς τους συνέπειες από την πρόκληση του τροχαίου ατυχήματος.

Στη συνέχεια έπειθαν τους ηλικιωμένους να αφήνουν σε διάφορα σημεία τα χρηματικά ποσά, τα οποία παραλάμβανε η 54χρονη μετά από προηγούμενη συνεννόησή τους.

Όπως εξακριβώθηκε το τελευταίο τριήμερο με τον παραπάνω τρόπο δράσης, κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικό ποσό 2.800 ευρώ από 89χρονη ενώ προσπάθησαν να εξαπατήσουν ακόμη δέκα πολίτες στην πόλη της Έδεσσας, ζητώντας τους χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 10.000 έως 40.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.

Στην κατοχή της 54χρονης βρέθηκε και κατασχέθηκε το παραπάνω χρηματικό ποσό και αποδόθηκε στην ηλικιωμένη.

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για να διαπιστωθεί η τυχόν συμμετοχή τους σε παρόμοια αδικήματα ενώ η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Έδεσσας.

Η Αστυνομία τονίζει πως η απάτη με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος είναι ιδιαίτερα συνήθης πρακτική. Στις περιπτώσεις αυτές, οι επιτήδειοι τηλεφωνούν κυρίως σε ηλικιωμένους, προσποιούμενοι γιατρούς, δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι, στενό συγγενικό τους πρόσωπο, συνήθως το παιδί τους, έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.

Προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτούν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών.

Για να γίνουν πιο πειστικοί, συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία, προσποιούμενοι τον δήθεν εμπλεκόμενο στο τροχαίο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.

Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πειστεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο τόπο και χρόνο.

Η Αστυνομία ξεκαθαρίζει πως στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

Αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο δράσης των υπόπτων και ειδικότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.