Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να αφεθεί ελεύθερος και ο δεύτερος από τους οκτώ Τούρκους που έφτασαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα ύστερα από το «ναι» της αρμόδιας επιτροπής στη χορήγηση ασύλου του.

Με απόφαση της 10ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασύλου υπό την πρόεδρο Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων Χάϊδω Χαρμπίλα-Κώτσου και με εισηγήτρια την Πρωτοδίκη Διοικητικών Δικαστηρίων Αικατερίνη Ζακυνθινού, ο Γκιουζέλ Αχμέτ θα αφεθεί ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου όπου κρατείται, μαζί με τους έξι συναδέλφους του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη απόφαση ακολουθεί το δρόμο που «έδειξε» εκείνη που είχε ανάψει το πράσινο φως για την χορήγηση ασύλου στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου ο οποίος είναι, ήδη, ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

Η Επιτροπή στην απόφασή της φέρεται να κάνει λόγο σε ενδεχόμενη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και να εκφράζει φόβους ότι ο αξιωματικός δεν θα έχει δίκαιη δίκη. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει ότι δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι ο Τούρκος είχε συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Η Επιτροπή επικαλείται τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση «δια την προάσπισιν των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών», το άρθρο 3 της Διεθνούς Σύμβασης της Νέας Υόρκης της 10.12.1984, «κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας», το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, που υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη στις 16 Δεκεμβρίου 1966, κ.λπ., όπως επικαλείται ακόμη τη νομολογία διεθνών δικαστηρίων, αλλά και Ελληνικών.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι συντρέχει εύλογος κίνδυνος, ο εν λόγω Τούρκος στρατιωτικός, σε περίπτωση επιστροφής του στην Τουρκία, να δικασθεί από δικαστήριο το οποίο δεν θα παρέχει τα αναγκαία εχέγγυα για ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαστική κρίση, δεδομένης της αθρόας αποπομπής μεγάλου αριθμού δικαστικών λειτουργών, καθώς και της ύπαρξης πλήθους ενδείξεων για ισχυρές πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο των δικαστών μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Σε κάθε δε περίπτωση, συνεχίζει η Επιτροπή, η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων του συγκεκριμένου Τούρκου στρατιωτικού, δεν επιτρέπει στη συγκεκριμένη περίπτωση την εφαρμογή διατάξεων είτε διεθνών συμβάσεων είτε του εσωτερικού δικαίου, που περιορίζουν το καθεστώς χορήγησης διεθνούς προστασίας ή αποκλείουν την εφαρμογή του, αφού αυτές, όπως προαναφέρθηκε, υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων του διεθνούς δικαίου, που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα εξ αυτής θεμελιώδη δικαιώματα αυτού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής η οποία ζητά να μη χορηγηθεί άσυλο στον πρώτο εκ των αξιωματικών, καθώς, όπως υποστηρίχθηκε, δεν έχει τα χαρακτηριστικά του πολιτικού πρόσφυγα.