Για μια δομημένη οργάνωση, στρατιωτικού τύπου, με όπλα με κύριο χαρακτηριστικό την άσκηση βίας και απειλών έκανε λόγο ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας ο οποίος κατέθεσε μέσω ηχητικής τηλεδιάσκεψης, με αλλοιωμένη φωνή, στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Της Μαρίας Ζαχαροπούλου 

Σε μια κατάθεση – ποταμό , από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο προστασίας μαρτύρων στη ΓΑΔΑ παρουσία δυο δικαστικών λειτουργών, ο μάρτυρας με τον κωδικό Α, εξέφρασε την εκτίμηση πως όλες οι ενέργειες της οργάνωσης ήταν εν γνώση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. «Δεν βγαίνουν τα τάγματα εφόδου αν δεν πάρουν εντολή… Δεν υπήρχαν τυχαίες επιθέσεις πάντα ήταν προγραμματισμένες. Πάντα δινόταν εντολή από τον πυρηνάρχη. Ο τομεάρχης μιλούσε με το Λαγό και μετά με το Μιχαλολιάκο. Υπήρχε ιεραρχία το ok το έδιναν από ψηλά. Δεν μπορεί ένας πυρηνάρχης να δώσει εντολή μόνος του να γίνει ντου. Από κάπου πρέπει να πάρει εντολή» είπε χαρακτηριστικά.

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως εντάχθηκε στην Χρυσή Αυγή στις αρχές του 2012 γιατί του είχαν υποσχεθεί ότι θα του βρουν δουλειά και αποχώρησε στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. «Δεν είμαι δολοφόνος» είπε ο μάρτυρας ισχυριζόμενος ότι το βράδυ της δολοφονίας του άτυχου μουσικού είχε λάβει και ο ίδιος μήνυμα – κάλεσμα για το χτύπημα στο Κερατσίνι αλλά το αγνόησε γιατί είχε ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει από την Χρυσή Αυγή. «Ζητάω ταπεινά συγγνώμη από την οικογένεια του παιδιού που χάθηκε και σε ας μην ημουν εκεί. Δεν ήμουν δολοφόνος και ούτε θα γινόμουν για αυτούς τους ανθρώπους» είπε.

Μάρτυρας: Μου είχε έρθει και εμένα μήνυμα εκείνο το βράδυ αλλά το αγνόησα. Ήταν από κινητό, μέσω υπολογιστή. Από πυρηνάρχη που ήταν υπεύθυνος τεσσάρων  τοπικών  οργανώσεων.

Πρόεδρος: Τι έλεγε το μήνυμα;

Μάρτυρας: Να παραβρεθούμε στο Κερατσίνι στη μια το βράδυ για μια υπόθεση

Πρόεδρος: Γιατί δεν πήγατε

Μάρτυρας: Δήλωνα ασθένεια, δεν ήθελα να είμαι σε τέτοιες περιπτώσεις

Πρόεδρος: Γιατί δηλώνατε ασθένεια ;

Μάρτυρας: Είχα αρχίσει να βλέπω τι γίνεται μέσα στα γραφεία.

(….)

Πρόεδρος: υπήρχαν από τη πλευρά σας αντιρρήσεις ;

Μάρτυρας: Δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε τίποτα. Δεν ήταν άνθρωποι να συζητήσουμε . Απειλήθηκε η ζωή μου και η οικογενεια μου πολλές φορες. Απείλησαν τη γυναίκα μου και αυτό είναι άνανδρο. Από τον Ιουλίο του 2012 σταμάτησα να ασχολούμαι. Είδα κάποια πράγματα που δεν μου άρεσαν. Ούτε δολοφόνος ήθελα να γίνω.

Πρόεδρος: Ποια πράγματα ήταν αυτά ;

Μάρτυρας: Η τακτική που ακολουθούσαν. Δεν θέλαμε τους ξένους…πολλά πράγματα. Φτάσαμε να μην υπολογίζουμε τις οικογένειες μας γινόταν  πλύση εγκεφάλου.

Παρότι παρέμεινε στη Χρυσή Αυγή, περίπου, ένα χρόνο ο μάρτυρας μίλησε αναλυτικά για την ιεραρχία αλλά και τη στρατιωτική εκπαίδευση στην οποία όπως είπε, υποβάλλονταν κάθε δυο μήνες τα μέλη της στη Μαλακάσα. Την εκπαίδευση αυτή, όπως κατέθεσε την αποκαλούσαν «βόλτα». «Γινόταν στρατιωτική εκπαίδευση. Εκπαίδευση κομάντο σε στίβο μάχης. Εκπαίδευση αντοχής και πόνου. Να μπορούμε να παλεύουμε, να αμυνόμαστε και να έχουμε τρόπο διαφυγής, όταν χρειαζόταν» τόνισε .

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως στις «βόλτες» συμμετείχε και ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς «που ήθελε να το παίξει υπεύθυνος, να αναδειχθεί ως εκπαιδευτής, να μπαίνει παντού και να συζητά με τους μεγάλους, τους πυρηνάρχες». Σε μια από αυτές τις «βόλτες» βρίσκονταν μαζί τους, όπως κατέθεσε, και ο Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίες παρακολουθούσε και μετείχε στις εκπαιδεύσεις κάνοντας επίδειξη πολεμικών τεχνών.

Το πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε εκτενώς σε δύο επιθέσεις, διάρκειας περίπου 20 λεπτών, στις οποίες ο ίδιος έλαβε μέρος περιγράφοντας πως στην πρώτη «χτυπήθηκε ένας Πακιστανός, πολύ άσχημα το παλληκάρι».

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας στην οργάνωση είχαν όπλα αλλά και άλλο οπλισμό. «Στις οργανώσεις Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά, υπήρχαν μαχαίρια, στυλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά» τόνισε ο μάρτυρας και συνέχισε «Ο Πατέλης, για παράδειγμα είχε δύο περιστρόφα, το ένα 45αρι».

Πρόεδρος: Την εκπαίδευση την χαρακτηρίζετε σκληρή;

Μάρτυρας: Ήταν σκληρή σαν των κομάντο.

Πρόεδρος: Είπατε σκληρή και με πολύ πόνο.

Μάρτυρας: Μας δίνανε και μερικές γερές στον αυχένα για να μαθαίνουμε στον πόνο.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του εισαγγελέα, περιέγραψε τα τάγματα εφόδου αναφέροντας ότι αποτελούνται από «20 έως 30 άτομα. Φορούσαν μαύρα παντελόνια και μπλούζα της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. Στον Πειραιά φορούσαν παντελόνι παραλλαγής και μπλούζα της Χρυσής Αυγής και πάντα  μπότες. Οι σημαίες ήταν φτιαγμένες σε στιλιάρια. Τα Τάγματα τα είχαμε για τους ξένους και για εκείνους που δεν θέλανε τη Χρυσή Αυγή. Είχαμε επικεφαλής που έδινε το σύνθημα για το «ντού» και το κάναμε».

Μάλιστα, το πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής  αποκάλυψε πως πολλές φορές οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς είχαν σχέση «με την κονόμα». «Τους φοβίζανε και τους πουλάγανε κινητά, τσιγάρα, και άλλα, όλα για την κονόμα. Αλλά και τα μέλη της Χρυσής Αυγής όλο πληρώναμε. Πουλούσαν τα πάντα σημαίες, λάβαρα…»

Νωρίτερα, στον αέρα κινδύνευσε να τιναχτεί η κατάθεση του πρώτου «προστατευόμενου μάρτυρα». Οι… γραμμές επικοινωνίας με την ΓΑΔΑ όπου βρίσκεται ο μάρτυρας άνοιξαν με μια εισαγγελέα και μια πταισματοδίκη να δηλώνουν τα στοιχεία τους και να βεβαιώνουν ότι στον θάλαμο μετάδοσης καταθέσεων βρίσκεται ο μάρτυρας με κωδικό Α. Και ενώ στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού οι φωνές των δυο δικαστικών λειτουργών ακούγονταν κανονικά διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε επιστροφή, δηλαδή στην ΓΑΔΑ δεν άκουγαν τις ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου. «Έχει κοπεί η γραμμή» σχολίασε ο τεχνικός ο οποίος βρισκόταν στο δικαστήριο για να υποστηρίξει την μετάδοση βεβαιώνοντας παράλληλα την πρόεδρο πως νωρίτερα το σύστημα λειτουργούσε κανονικά. Τελικά , το δικαστήριο υποχρεώθηκε να διακόψει προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές ώστε να ξεκινήσει η κατάθεση του μάρτυρα.