Ποιος ήταν ο Εφιάλτης, ο μεγαλύτερος προδότης του αρχαίου κόσμου

Ο αρνησίπατρις πρωταγωνιστής των Θερμοπυλών που επικηρύχθηκε από τη Δελφική Αμφικτιονία


ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
7:51
08/05/2017
Ποιος ήταν ο Εφιάλτης, ο μεγαλύτερος προδότης του αρχαίου κόσμου
59
loading

Εδώ κι όχι λιγότερα από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, ένα όνομα αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο πρόσωπο της προδοσίας όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για πολλούς ακόμα λαούς της Δύσης.

Ο μεγάλος αντιήρωας της Αρχαίας Ελλάδας που οδήγησε τους Πέρσες στα νώτα των Σπαρτιατών του Λεωνίδα μόνο συστάσεις δεν χρειάζεται, αποτελώντας το οικουμενικό πρόσωπο της προδοσίας αλλά και της υπέρτατης ύβρης έναντι της πατρίδας.

Η εικόνα του Εφιάλτη, του εκάστοτε Εφιάλτη, έρχεται και επανέρχεται στην παγκόσμια ιστορία και σίγουρα στα του τόπου μας. Ο γιος του Ευρυδήμου πρόδωσε τις ελληνικές θέσεις στους ξενόφερτους εισβολείς από την Περσία, κάποιος άλλος θα έκανε κάτι αντίστοιχο κατά την Επανάσταση του 1821, το Έπος του 1940 και πάει λέγοντας.

Εφιάλτες δεν λείπουν από πουθενά, κανείς τους ωστόσο δεν θα αποκτούσε την περίβλεπτη ιστορικά θέση του αρχαίου έλληνα προδότη, ο οποίος απεικονίστηκε από τον Ηρόδοτο ως σύμβολο της αρνησιπατρίας και της φιλοχρηματίας.

Ποιος ήταν όμως ο μεγάλος άγνωστος της Ιστορίας που έγινε γνωστός μόνο για το εγκληματικό του αμάρτημα και πέρασε μετά στις υποσημειώσεις των καταγραφών ως ο πιο μισητός ολάκερου του ελληνικού κόσμου;

Σπάργανα βιογραφίας

afflsleeelaitiisisttr1

Ό,τι ξέρουμε για τον Εφιάλτη, τον γιο του Ευρυδήμου του Μαλιέως, προέρχονται από την πένα του Ηροδότου («Ιστορίαι»). Ο μεγάλος ιστορικός δεν μας λέει τίποτα για τα παιδικά του χρόνια ή την οικογενειακή του κατάσταση, καθώς στην Ιστορία εμφανίζεται την πιο νευραλγική στιγμή, το 480 π.Χ., για να ανατρέψει τραγικά τις στρατιωτικές ισορροπίες.

Οι Μαλιείς ήταν ελληνικό φύλο που κατοικούσε στην ανατολική κοιλάδα του Σπερχειού Ποταμού, γύρω από τον Μαλιακό Κόλπο, με σημαντικότερη πόλη την Τραχίνα. Στις πρώιμες μάλιστα φάσεις της Δελφικής Αμφικτιονίας, εκεί εδραζόταν το κέντρο της ομοσπονδίας των 12 φυλών της Στερεάς και της Θεσσαλίας, στην πόλη Ανθήλη. Οι Μαλιείς ήταν σύμμαχοι των Σπαρτιατών από το 426 π.Χ. μέχρι τον Κορινθιακό Πόλεμο, όταν συμμάχησαν με την Κόρινθο για να απαλλαγούν από την ηγεμονία της Σπάρτης…

Η μάχη που γέννησε τον προδότη-ορόσημο

afflsleeelaitiisisttr2

Ενώ ο Ξέρξης συνεχίζει την προέλασή του στον ελλαδικό χώρο, οι Έλληνες ορίζουν την πρώτη θαλάσσια γραμμή άμυνας στο Αρτεμίσιο, ενώ στη στεριά επιλέγονται τελικά οι Θερμοπύλες. Στο έβδομο βιβλίο της «Ιστορίας» του, ο Ηρόδοτος αναφέρει: «Αυτή λοιπόν ήταν η θέση του Ξέρξη και του στρατού του στην Τραχινία της Μηλίδας, ενώ οι Έλληνες είχαν καταλάβει τα στενά που είναι γνωστά στους ντόπιους ως Πύλες, αυτά που οι υπόλοιποι Έλληνες ονομάζουν Θερμοπύλες».

Την ώρα που οι Αθηναίοι ερίζουν για το τι σημαίνει ο χρησμός των Δελφών περί «ξύλινου τείχους» και ο Θεμιστοκλής προσπαθεί να τους πείσει ότι είναι τα πλοία αυτά που θα σώσουν την παρτίδα, οι Σπαρτιάτες στέλνουν ένα πρώτο σώμα να προϋπαντήσει τους Πέρσες, μπας και πειστεί το κοινό των Ελλήνων να πάρει μέρος στην εκστρατεία γρηγορότερα από το προβλεπόμενο.

Οι προπομποί του Λεωνίδα Α’ συσκέπτονται στις Θερμοπύλες και ο βασιλιάς προτείνει να ζητήσουν ενισχύσεις από τις γύρω πόλεις στέλνοντας αγγελιοφόρους. Όσο κρατούν οι διαπραγματεύσεις, ο Ξέρξης στέλνει έφιππο κατάσκοπο να δει πόσοι είναι και τι κάνουν, έχοντας πληροφορηθεί για τον τρομερό Λακεδαιμόνιο και το μικρό στράτευμά του.

Ο Ξέρξης επιβεβαιώνει αυτό που φοβάται από τον Δημάρατο του Αρίστωνος, ο οποίος του καταμαρτυρεί τα καθέκαστα: οι Σπαρτιάτες ήρθαν για να δώσουν μάχη για το στενό πέρασμα, μάχη μέχρις εσχάτων, γι’ αυτό και τους έβλεπαν οι πέρσες ανιχνευτές να λούζουν και να στολίζουν το κεφάλι τους.

afflsleeelaitiisisttr3

Ο Πέρσης δεν φάνηκε φυσικά να πείθεται πως μια χούφτα Ελλήνων θα μπορούσαν να καθηλώσουν τους μυριάδες πολεμιστές του, κι έτσι βάλθηκε να περιμένει να το βάλουν απλώς στα πόδια. Περίμενε τέσσερις ολόκληρες μέρες, μας λέει ο Ηρόδοτος, και την πέμπτη στέλνει εναντίον τους τους Μήδους και τους Κισσίους, οι οποίοι συντρίβονται πάνω στη γενναιότητα των αντρών του Λεωνίδα.

Όταν και οι Πέρσες υπέφεραν τα ίδια δεινά, ο Ξέρξης ξαποστέλνει εναντίον των Ελλήνων αυτούς «που ο βασιλιάς τούς αποκαλούσε αθανάτους και είχαν αρχηγό τους τον Υδάρνη». Το επίλεκτο περσικό σώμα των Αθανάτων δεν θα τα πήγαινε καθόλου καλύτερα από τον μηδικό στρατό, καθώς πολεμούσαν στα στενά και δεν μπορούσαν με τα κοντύτερα δόρατά τους να εκμεταλλευτούν την αριθμητική τους υπεροχή και να καταβάλουν τον αντίπαλο.

Η κατάσταση για τους Πέρσες είχε φτάσει σε αδιέξοδο, καθώς χάνονταν με τον σωρό και σπιθαμή εδάφους δεν κέρδιζαν. Τα ίδια έλαβαν χώρα και την επόμενη μέρα, ώσπου να τραβήξει πίσω ο Ξέρξης το στράτευμά του και να βρουν μια λύση στο δράμα. Όπως μας ιστορεί ο Ηρόδοτος, όλο το ελληνικό απόσπασμα (300 Σπαρτιάτες, 700 Θεσπιείς και μερικοί χιλιάδες ακόμα) ήταν παραταγμένο στο στενό πέρασμα, εκτός από τους Φωκείς, καθώς αυτοί φρουρούσαν τα γύρω μονοπάτια πιάνοντας νευραλγικές θέσεις στο βουνό.

Κι αυτό γιατί οι ντόπιοι γνώριζαν για μυστικά περάσματα που έβγαζαν πίσω από τις Θερμοπύλες, κάτι που δεν θα μπορούσαν να ξέρουν φυσικά οι ξενόφερτοι εισβολείς. Και τότε κάνει την εμφάνισή του ο Εφιάλτης από τη Μαλίδα, ο οποίος καταφτάνει στο στρατόπεδο του Πέρση με μια πρόταση που δεν μπορεί να αρνηθεί.

afflsleeelaitiisisttr6

Η καταγωγή του Εφιάλτη από την τοπική Μαλίδα έχει φυσικά τη σημασία της, αφού μόνο ένας ντόπιος θα μπορούσε να γνωρίζει το μυστικό μονοπάτι. Ο Εφιάλτης έβγαλε τον Ξέρξη από το πολεμικό του αδιέξοδο, φανερώνοντάς του το άγνωστο πέρασμα που παρέκαμπτε τα στενά των Θερμοπυλών, προσδοκώντας πλούτη και τιμές από τον Πέρση.

Κατενθουσιασμένος ο Ξέρξης, στέλνει τον Υδάρνη και το επίλεκτο σώμα του, ξεκινώντας από το περσικό στρατόπεδο «την ώρα που ανάβουν τα λυχνάρια», όπως μας λέει ο Ηρόδοτος εννοώντας το σούρουπο. Ο μάντης Μεγιστίας προβλέπει τον άδοξο θάνατο των υπερασπιστών του στενού μόλις θα χάραζε η μέρα.

Ο Ηρόδοτος μας λέει ακόμα πως ο Εφιάλτης υποδεικνύει στον Ξέρξη την ακριβή ώρα που πρέπει να επιτεθεί, «την ώρα που η αγορά γεμίζει κόσμο» (γύρω στις 11:οο το πρωί), καθώς η κατάβαση από το βουνό ήταν συντομότερη και η απόσταση πολύ μικρότερη απ’ ό,τι ο γύρος του βουνού και η ανάβαση. Ο προδότης υπολόγισε δηλαδή τον ακριβή χρόνο που θα έκανε να οδηγήσει τους 10.000 Αθανάτους στα νώτα των Ελλήνων, προειδοποιώντας τον Ξέρξη να επιτεθεί ταυτοχρόνως.

Ο ιστορικός μάς λέει πως κάποιοι πέρσες στρατιώτες που αυτομόλησαν εντωμεταξύ ενημέρωσαν τον Λεωνίδα για την κυκλωτική κίνηση του εχθρού, κι έτσι εκείνη τη μέρα οι Έλληνες πολέμησαν με ακόμα μεγαλύτερη γενναιότητα, καθώς ήξεραν πως το τέλος τους κοντοζύγωνε και ήθελαν να χαλάσουν όσους περισσότερους μπορούσαν: «Έφτασαν στην κορυφή της παλικαριάς τους χτυπώντας τους βαρβάρους, αψηφώντας το θάνατο μες στη μανιασμένη αποκοτιά τους».

afflsleeelaitiisisttr4

Οι Αθάνατοι συναντήθηκαν στο βουνό με τους Φωκείς που παραφυλούσαν στα μυστικά περάσματα και συγκρούστηκαν για λίγο μαζί τους, πριν οι δεύτεροι υποχωρήσουν γρήγορα στην κορυφή του βουνού. Οι Πέρσες, μας λέει ο Ηρόδοτος, δεν έδωσαν συνέχεια στη μάχη με τους Φωκείς καθώς επείγονταν να φτάσουν εγκαίρως στα νώτα του Λεωνίδα. Ο οποίος πέφτει πριν φτάσουν οι Αθάνατοι στις θέσεις τους και τώρα όλοι μάχονται για το πτώμα του σπαρτιάτη βασιλιά: «Πέρσες και Λακεδαιμόνιοι έδωσαν ανάμεσά τους πολύωρη μάχη σώμα με σώμα, ωσότου οι Έλληνες με την αντρεία τους το τράβηξαν προς το μέρος τους κι έτρεψαν σε φυγή τον εχθρό τέσσερις φορές».

«Έτσι συνεχίστηκε για ώρα η μάχη, ως τη στιγμή που έφτασαν εκείνοι που οδηγούσε ο Εφιάλτης. Όταν οι Έλληνες αντιλήφθηκαν τον ερχομό τους, από εκείνη την ώρα ο αγώνας άλλαξε μορφή», συνεχίζει ο Ηρόδοτος εννοώντας πως η τακτική των Ελλήνων έγινε από επιθετική, αμυντική. Η ύστατη άμυνα οργανώνεται σε έναν μικρό λόφο, που ο Ηρόδοτος αποκαλεί «Κολωνό», στην είσοδο των στενών, όπου θα αγωνιστούν ως το τέλος.

Μέσα σε όλα, οι Θηβαίοι αυτομολούν στον εχθρό και όσοι απομένουν θάβονται μέσα στο νέφος από τα βέλη του εχθρού. «Εν τούτῳ σφέας τῷ χώρῳ ἀλεξομένους μαχαίρῃσι, τοῖσι αὐτῶν ἐτύγχανον ἔτι περιεοῦσαι, καὶ χερσὶ καὶ στόμασι κατέχωσαν οἱ βάρβαροι βάλλοντες», διηγείται ο ιστορικός στο πρωτότυπο κείμενο…

Το τέλος του προδότη

afflsleeelaitiisisttr5

Με την προδοτική υπόδειξη του Εφιάλτη, οι Πέρσες απώθησαν τους Φωκείς και περικύκλωσαν τους υπόλοιπους Έλληνες, μετρώντας μια δανεική νίκη στο πεδίο της μάχης. Ο ελληνικός στόλος, μαθαίνοντας τα νέα, απομακρύνθηκε από το Αρτεμίσιο και υποχώρησε στη Σαλαμίνα, όπου θα πετύχαινε αργότερα μια αποφασιστικής σπουδαιότητας νίκη, η οποία με τους θριάμβους των Πλαταιών και της Μυκάλης θα ματαίωναν οριστικά τα σχέδια των Περσών για κατάκτηση του ελλαδικού χώρου.

Όσο γίνονταν αυτά, ο Εφιάλτης είχε εκπληρώσει τον δικό του ρόλο στην Ιστορία και κρυβόταν τώρα με την αναμφίβολα γενναία χρηματική ανταμοιβή που απέσπασε από τον πέρση αυτοκράτορα. Όταν απομακρύνθηκε οριστικά ο κίνδυνος, η Δελφική Αμφικτιονία επικήρυξε τον Εφιάλτη έναντι εξίσου μεγάλης χρηματικής αμοιβής.

Υπάρχουν μάλιστα πηγές που αναγνωρίζουν άλλους ως τους περιβόητους προδότες των Θερμοπυλών, μια υπόθεση που απορρίπτει ωστόσο με σθένος ο Ηρόδοτος λέγοντας πως η Αμφικτιονία δεν επικήρυξε κανέναν άλλο ως προδότη παρά μόνο τον Εφιάλτη. Έχουν προταθεί πάντως ως οδηγοί των Περσών στα νώτα των Ελλήνων τόσο οι Ονήτης και Φαναγόρας, αμφότεροι από την Κάρυστο, όσο και ο Κορυδαλλός από την Αντίκυρα.

Ο Εφιάλτης κατέφυγε καθώς λέγεται για χρόνια στη Θεσσαλία και έπειτα από αρκετό καιρό, νιώθοντας προφανώς ασφαλής, επέστρεψε στη γενέτειρά του. Όπου και θα τον αναγνωρίσει ένας συμπατριώτης του, ο Αθηνάδης ο Τραχίνιος, σκοτώνοντάς τον επιτόπου. Το τέλος του ήταν αντάξιο του προδοτικού του βίου, ζώντας κατατρεγμένος και φοβισμένος στη Θεσσαλία πριν συναντήσει τη μοίρα που του επιφύλαξε η δράση του.

Οι Λακεδαιμόνιοι τίμησαν τον δολοφόνο του και ο Εφιάλτης απαθανατίστηκε στην Ιστορία ως ο μεγαλύτερος προδότης του αρχαίου κόσμου…

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

59
σχόλια
 1. avatar Ιδκ

  Ιδκ

 2. avatar Ετσι.

  Κατακιτρινε ετσι ενας εφιαλτης σας ανοιξε το δρομο για την Γ εθνικη..θυμασαι??

 3. avatar Gcon

  Το 480 πχ 1000 Έλληνες έδειξαν [...] τους σε 1500000 περσες το 2017 δεκα εκατομυρια ελληνες εχουν ανοιχτο τον [...]

 4. avatar Αnonymous

  Παλιά τους λέγανε Εφιάλτες, μετά τουρκόδουλους, έπειτα κουκουλοφόρους στην κατοχή τώρα Σύριζαίους . Η ιδεολογία παρέμεινε ίδια η ονομασία αλλάζει.

 5. avatar Δυστυχως

  Δυστυχως οχι μονο δεν εξαλειφθηκε η...τέχνη της προδοσίας αλλα εξελιχθηκε κιολας. Στην καθημερινότητα μας τα αντιμετωπίζουμε οχι απ τους πολιτικούς μας αρχηγούς μονο αλλα κι απ τους συνανθρώπους μας. Σε μια δουλεια π.χ. Αν δεν εισαι σε μια κλίκα εφιαλτών σε φάγανε λάχανο κι ας εισαι εργατικος (παθων κι ανεργος).το θεμα ειναι να μην πουλάς την ψυχή σου οσο ισχυρό κι αν φαινεται το κακό απέναντι σου. Δεν κερδίζεις τιποτα παρα μονο ζωή σε μια ζούγκλα άψυχων ζώων στη δουλεια που θα ζεις και θα πεθάνεις ετσι...ενα ζώο που επιβιωσε χωρις ψυχή κι ανθρωπια...ενα ζωο.

  1. avatar Elda Kokoneshi

   YES. But I think is better to be yourself... again...

 6. avatar KATAKITRINOS

  Διαχρονικοι προδοτες, Εφιαλτης, Πηλιος Γουσης, Μπαγιεβιτς

 7. avatar Δεν ξεχνάμε εμείς

  Ο τελευταίος Εφιάλτης ήταν αυτός που έδρασε το 1993 και έριξε την τότε κυβέρνηση.

 8. avatar Άγαμοι θυται

  Τότε τους εκτελούσαν,τωρα τους τους κάνουμε υπουργούς,πρωθυπουργούς,εφοπλιστές,κλπ ...
  Αυτή ειναι η μοίρα των Ελλήνων ,ανέκαθεν υπήρχε και θα υπάρχει κάποιος Εφιάλτης ...

 9. avatar Eλλάδα.

  Είναι ο ήρωας του μικρού πινόκιο, αλλά ακόμα και αυτός ο σύγχρονος Εφιάλτης βρίσκει και δουλεύει άλλους Έλληνες ή δημιουργοί άλλους ακόμα πιο μικρούς απο αυτόν Εφιάλτες.

 10. avatar ρε ηλιθιοι

  Εφιαλτες και προδοτες παντα υπηρχαν και παντα θα υπαρχουν . Το μισος για τον συνανθρωπο Ελληνα ηταν το χειροτερο .Στο Χαιδαρι οι αρχικομουνες πηγαιναν στα σπιτια φιλησυχων ανθρωπων που προσπαθουσαν να πουλησουν οτι ειχαν απο ρουχα παπουτσια ακομα και τις βερες του γαμου τους για να αγορασουν λιγο αλευρι για τα παιδια τους που πεθαιναν απο την πεινα και πηγαιναν οι αρχικομουνες και τους εκλεβαν . αν παραπονιωντουσαν και μαλωναν μαζι τους τους πηγαιναν τα [...] στις πηγαδες του Χαιδαριου η σε ταφρους και τους γαζωναν επι τοπου με τα οπλοπολυβολα .Μαρτυριες αμετριτες απο οσους ζουν σημερα .για την εποχη τοτε στην Ανθουπολη και στο Χαιδαρι. Να λοιπον ποιοι ηταν Εφιαλτες και Προδοτες οπως σημερα που Προδοθηκε και Ξεπουληθηκε το Ελλην.κρατος και η περιουσια του για 99 χρονια για χρημα και εξουσια...Φιλακια φιλακια.

  1. avatar ΕΛΛΗΝ.

   ΠΕΣΤΑ ΦΙΛΕ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ, ΕΜΕΝΑ ΟΙ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ-ΚΟΜΟΥΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΤΟΝ ΕΙΧΑΝ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ. ΧΩΡΙΑ ΤΟ ΞΥΛΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΡΙΞΕΙ ΣΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ! ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ ΤΟΥΣ ΕΔΙΝΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ Ο \"ΠΛΟΥΣΙΟΣ\" ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΜΠΟΣΕΣ ΚΟΤΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. ΤΕΛΙΚΑ ΕΝΑΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΤΟΥ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΒΡΑΚΟ ΜΟΝΟ! ΟΤΑΝ ΗΡΘΕ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΝ ΚΑΛΕΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΦΩΣΕΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΝΑ ΚΑΡΦΩΣΕΙ ΠΟΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑΙΖΕ; ΣΗΜΕΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΕΚΕΙ ΦΤΑΣΑΜΕ...

   1. avatar Bug

    Κουκουλοφόρος ο παππούλης;

    1. avatar Αντώνης Γ. Σκάρας

     Κουκουλοφόρος είστε εσείς που ούτε το θράσσος να γράψετε κάτι εστώ μόνο με τ\' όνομά σας, δεν έχετε...

    2. avatar ΕΛΛΗΝ.

     ΟΙ ΤΟΤΕ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ - ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΑΕΙ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ. ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ ΤΟΥ! Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΕΝΑΣ ΑΡΧΙΚΟΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΠΑΛΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ, ΕΔΕΙΞΕ ΛΙΓΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΚΡΥΦΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ. ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΠΡΩΙ.

 11. avatar Χλιμιτριμ

  Εχει και απόγονο. Μαντέψτε.....

  1. avatar KATAKITRINOS

   ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ

 12. avatar ΕΛΛΗΝ.

  ΠΟΣΟΥΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΕΧΕΙ ΑΡΑΓΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ; ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ή ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΛΑΟ. ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.ΣΥ. ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΡΕΛΟΙ. ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ, Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ.

 13. avatar Τόλης

  Α ρε αθάνατοι αρχαίοι Έλληνες.... Άν σήμερα συναντούσαμε κάποιον προδότη της Ελλάδας και τον αναγνωρίζαμε, θα τον σκοτώναμε επιτόπου; Και άν τον σκοτώναμε, θα σαπίζαμε στη φυλακή;

 14. avatar Ίδιος

  Και γω το ίδιο θα έκανα με ένα καλό χρηματικό ποσό που θα με έκανε πλούσιο. Αν δεν το έκανα εγώ θα το έκανε άλλος. Βέβαια όλα αυτά αφού φυγαδεψω εμένα και την οικογένειά μου. Γιατί να υπερασπιστώ ένα κομμάτι χώμα και μια πατρίδα που δεν μου προσφέρει τίποτα?

  1. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ 17

   ANAΦΕΡΕΣΑΙ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΜΕ ΧΡΩΜΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΥΠΕΡΣΠΙΣΤΙΚΑΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΓΑΛΑΝΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

  2. avatar KATAKITRINOS

   Γαυρος, ε ??

   1. avatar Οχι ετσι.

    Μη ξεχνας ο αλλος εκτελεστηκε με την φανελα του γαυρου το 40.ο ρουφιανος δεν εχει πατριδα,και θα εχει ομαδα????

  3. avatar giannis alex

   Κλασικός παρτάκιας συριζέος, πρωην πασόκος.

 15. avatar αχ λουλιτσα

  εφιαλτες υπηρχαν και θα υπαρχουν για οσους κοιμουνται ......
  ανθρωπους \"\"πολιτες\" οπλίτες και λαους
  με κλειστα και με ανοιχτα ματια ,αδιαφορο
  αρκει απλα να κοιμουνται στονειρο που επλασαν η τους επλασαν για λογαριασμο τους
  οσο υπαρχουν\"\" ονειρα \"\"θα υπαρχουν και εφιαλτες.
  χρωματιστα ονειρα δεν υπαρχουν ουτε και εφιαλτες....μονο μαυρη πραγματικοτητα απο χρωματισμενα μυαλα.
  υγ:1 αν δεν.... μη το παραζοριζεις,κρατα δυναμεις να εμπεδωσεις το αποψινο επεισόδιο στο κολοσσαιο του φαληρου.
  2. ηταν ο αγαπημενος χαρακτηρισμος των πρασινοφρουρων για τον πατριαρχη της οικογενειας των βαμπιρ....την δεκαετια 87- 97...
  ποτε δε θα φανταζομουν οτι ενας εφιαλτης μπορει να γεννοβολησει.... και μαλιστα εναν κούλη συνεργαζομενο με τους χυδαιοτερους και πλεον αναισχυντους ρασπουτιν πρασινοφρουρους..........
  στο\"\"\"διηκυτικης μεταρηθμισης\"\"κατα την συνταξη-ορθογραφια του παράγωγου του εφιαλτη......

  1. avatar Αιμιλία Θεολόγου

   ολοσωστος!
   παρεμπιπτοντως : το πονημα σου ΄΄το νανουρισμα του πορφυρογεννητου΄΄
   και το χθεσινο για την μπλογκερ που δεν ξυριζεται....απλα....φοβερα!!!!!

   1. avatar αχ λουλιτσα

    αιμιλια πισω απο το φαιδρο της αναφορας μου στον κωστακη τον ανιψιο κρυβεται ενα προσωπικο μου δραμα.
    Γνωριζοντας ποιο θαναι το μελλον μιας χωρας που ζουσε με πιστωτση απλα για να εισπρατει προσωρινα το πολυεξοδο κουβερνο φορους απο την καταναλωση,παρακινησα τους γονεις μου και τον αδελφο μου το 2001 να παρουμε τις οικονομιες μας
    απο την τραπεζα γιατι οι τραπεζες θα καταρρευσουν και να τις καταθεσουμε στην δευτερη μεγαλυτερη ασφαλιστικη της ελλαδας την ασπιδα με τραπεζικο επιτοκιο γιατι οι ασφαλιστικες αντασφαλιζονται και ελεγχονται συνεχως υποτιθετσι απο την ΕΠΕΙΑ που φτιαξε ο κωστακης και την στελεχωσε με τον γαλαζοπρασινο ανθο.Ηξερα απο το 2007 οτι χασαμε τα χρηματα, δε μας αφηναν να φυγουμε,απο τοτε εχω καταθεσει στην εισαγγελια σκαστη απατη 8,5εκατ της ασπιδας με αυτον που εφαγε τα λεφτα της πουμα.Κανεις δε με καλεσε,κιενα βραδυ μεταξυ πλέυ στέισον και ταβερνας ο ανιψιος βγηκε και ειπε την κλεινω,με την ευκολια που φυσαει τη μυτη του.Τα λεφτα μας ,θαταν κοντα 300000 τωρα πια χαθηκαν ο αδελφος μου εφυγε με ανακοπη το 2011 και το ΣτΕ εδωσε γενικη αμνηστια στην ΕΠΕΙΑ γιατι η υποθεση ηταν πολυπλοκη να εξεταστει.Οταν ηρθα στο μπλογκ το σεπτ του 2013 και μεχρι περσι που ενας stateless τον παραβιασε και τον υπεκλεψε ειχα λογαριασμο ,αβαταρ και νικ τοThanatos,ηταν και τα παραπανω ενας λογος που το διαλεξα.
    χιλιαδες καταστραφηκαν απλα εγω εχω μνημη που καθε μερα θεριευει αντι να σβυνει.
    και η ΔΕΙΑ που εφτιαξαν στη θεση της ΕΠΕΙΑ ιδια και χειροτερη ανεξελεγκτη ειναι.

 16. avatar Υπάρχουν και τώρα…

  Οι Γερμανοτσολιάδες και οι δοσίλογοι που κατέδιδαν στο Γερμανικό στρατό κατοχής τους Έλληνες πατριώτες, είναι οι νεώτεροι προδότες της Ελλάδος. Η πλήρης υποταγή των μνημονιακών κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, στη βούληση των Γερμανών χωρίς διαπραγμάτευση, χωρίς καν αντίρρηση, είναι η σύγχρονη εκδοχή του Εφιάλτη.

  1. avatar Ζhkos

   Ξεχασες τον Συριζα συντροφε,το θρασος μην το κρατας για σενα υπαρχουν κι αλλοι...

   1. avatar Γιάννης Νικολάκης

    Εσύ φίλε ξέχασες την ιστορία. Δεν είναι δύσκολο έστω και τώρα να μάθεις ποια κόμματα μας κυβέρνησαν από το 1974 μέχρι το 2009. Ε λοιπόν αυτοί δημιούργησαν το χρέος των 300 δις.
    Αν πάλι μιλάς για συμφωνία χωρίς διαπραγμάτευση πάλι κάνεις λάθος. Διαπραγματευση έγινε κατά κόρο

 17. avatar essetai_hmar

  “Ο αρνησίπατρις πρωταγωνιστής των Θερμοπυλών”….. Αυτό είναι για κάτι τύπους που θεωρούν ότι η άρνηση της πατρίδας τους είναι πρόοδος.
  Προδότες αριστεροί, αντιφα κτλ, θα γραφτείτε στις μαύρες σελίδες της Ελληνικής ιστορίας ως σύγχρονοι εφιάλτες του Ελληνισμού. Αυτή είναι η μοίρα σας!

  1. avatar Φαε φασολαδα

   Στις χρυσες σελιδες της Ελληνικης ιστοριας θα γραφτουν οι Δεξιοι ναζι δολοφονοι μιας εγκληματικης ναζιστικης οργανωσης η οι δεξιοι της siemens που 40 χρονια τωρα κυβερνανε αυτο το τοπο παρεα με το Πασοκ.Ηρωες ηρωες διπλα στον Λεωνιδα θα σας βαλουμε, στα δεξια του κατω απο τα [..] του.

   1. avatar essetai_hmar

    1ον πλύσου
    2ον μάθε ιστορία (όχι αυτή που σας μαθαίνουν στην ΚΝΕ)
    Η αριστερά στην Ελλάδα, δεν έχει ιστορία, έχει ποινικό μητρώο!

    1. avatar Φαε φασολαδα

     Ωραια απαντηση ρε δειλε.Ξεχασες οτι η ΝΔ κυβερναει τοσες δεκατιες τον τοπο?Η ξεχασες τις φωτο των Ναζι της ΧΑ?Ξεχασες οτι οι γερμανοτσολιαδες ρουφιανοι ηταν ολοι δεξιοι?Πλουσια η ιστορια της δεξιας!!!!Αντε ρε καημενε τουλαχιστον να εχεις το θαρρος να απαντας σε οτι σου λενε, δειλε.

     1. avatar essetai_hmar

      Το να σε λέει δειλό κάποιος που σε βρίζει πίσω από την ασφάλεια ενός πληκτρολογιου.... Αξία ανεκτίμητη!!!

     2. avatar Φαε φασολαδα

      Χαχα ακομα τον κινεζο κανεις ε?Κανενα σχολιο για την ιστορια της δεξιας.Κρυψου πισω απο τις εξυπναδες σου, δειλε.

     3. avatar Gore

      Και ...μάντεψε @Ημαρ ποίος μ@@@@@@ είναι ο φασολάδας ; ; ; Δεν σου μυρίζει ;
      Άντε , \"\"φασιστάκος\"\" έγινες και εσύ !

  2. avatar Φαε φασολαδα

   Οι Αριστεροι πολεμουσαν τους κατακτητες αυτου του τοπου οταν οι δεξιοι γινοντουσαν γερμανοτσολιαδες και ορκιζοντουσαν αιωνια πιστη στον Αδολφο Χιτλερ.Φαε μια φασολαδα τωρα φασιστακο hesete imar

   1. avatar criskalts

    Οι αριστεροί του ΚΚΕ πολεμούσαν τον εχθρό της ΕΣΣΔ, υπό την υποκριτική καπήλευση της ιδεολογικής ομπρέλας αξιών όπως ο πατριωτισμός και η ελευθερία.

    1. avatar Ωραιος!!!!!

     +10000

     Και φυσικά κάτι παρόμοιο κάνανε και οι δεξιοί, για τα συμφέροντα της Αγγλιας. Άσχημο πράμα ο εμφύλιος πόλεμος και δεν είναι δύσκολο να δεις ποιος κέρδισε. Τσεκαρε το αεπ αγγλιας-ρωσιας και το αεπ των ελλήνων (δεξιων κι αριστερω μαζι).

 18. avatar Νεοελληνας 2017

  Οι περισσοτεροι Ελληνες οτι ξερουν για τον εφιαλτη το ξερουν απο τη ταινια 300.Ο Ηροδοτος ειναι αναξιοπιστη πηγη σε σχεση με το Hollywood

  1. avatar Θες και τα λες?

   Ή σου φεύγουν? Σιγά μην περιμέναμε το χολιγουντ. Αυτά είναι γνωστά, τα ξέρουμε από παιδιά. Σχολείο δεν πήγες εσύ?

 19. avatar Πετρος3

  Ο Εφιαλτης ειναι ο μεσος ελληνοφωνος κυφηνας που κατοικει στην Ελλαδα. Ξεπουλησε την ψυχη και την πατριδα του, στηνοντας κωλο για μια θεση στο δημοσιο γι αυτον και το σοι του,για να ζησει σε βαρος ολων οσων παραγουν. Δεν πα να καιγεται ο κοσμος, εγω την ελεημοσυνη του κρατους να παιρνω καθε μηνα ξυνοντας τα αρχιδια μου και ολα καλα.
  \"Αφου τα δινουν, μ@λακας ειμαι να μην τα παρω\".
  Οδηγωντας στην καταστροφη τα ιδια τους τα παιδια. Αλλα σιγα, οι πολιτικοι και οι αλλοι φταινε.

 20. avatar Οι απόγονοι του Εφιάλτη

  κυβερνούν την σημερινή Ελλάδα. Μισούν καθε τι ελληνικό και θέλουν να το καταστρέψουν.

  1. avatar Λολολολ

   Οι Χριστιανοι.Ειναι γνωστο απο παλια το μισος τους για καθε τι ελληνικο και κυβερνανε καιρο τωρα αυτο το τοπο.Ανακατευονται στη πολιτικη, ριχνουν υπουργους που δεν συμπαθουν, εναντιωνονται σε νομους που δεν τους συμφερουν κ.ο.κ.Υπουλη φαρα

   1. avatar Αντώνης Γ. Σκάρας

    Τ\' όνομα σου πήγε ασορτί με την αρλούμπα που έγραψες.

   2. avatar Sayonara

    λολλολολο μη μπερδευεις τη βουρτσα με την μπατανοβουρτσα γιατι αν γραψω το αλλο θα λογοκριθω

    1. avatar PILOT 414

     ΕΝΝΟΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΕΝΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΝΟΒΟΥΡΤΣΑ..??

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει