Σε παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο με τίτλο: «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις» προέβη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε, «η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιείται υπό το πένθος, την απώλεια των δύο πιλότων μας στον πόλεμο με τις πυρκαγιές. Υποκλινόμαστε στην αυτοθυσία και στον ηρωισμό του σμηναγού Μουλά και του ανθυποσμηναγού Στεφανίδη που έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν ζωές. Υπηρετώντας το καθήκον, την πατρίδα και την αγάπη τους για τους ουρανούς. Από εκεί όπου μας καλούν τώρα να συνεχίσουμε την προσπάθεια αλλά και να σιωπήσουμε για να τους τιμήσουμε. Με ενότητα, ωριμότητα, υπευθυνότητα, χωρίς εύκολες απαντήσεις από όλους και για όλα, χωρίς παραπληροφόρηση και θεωρίες συνομωσίας και πολύ περισσότερο χωρίς ο πόνος να γίνει κομματικό σύνθημα».

Ακολούθως αναφέρθηκε στις πυρκαγιές λέγοντας πως «το κράτος είναι στην πρώτη γραμμή, όχι χωρίς αδυναμίες αλλά με καλύτερη οργάνωση και περισσότερα μέσα στην διάθεσή του. Παρούσα και στην πρώτη γραμμή θα είναι και η πολιτεία για όλες τις επόμενες δύσκολες ημέρες. Γι’ αυτό και ζητώ από όλους απόλυτη επιφυλακή. Η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει και στην άμυνα απέναντι της πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το κράτος. Συμπαραστάτες ωστόσο πρέπει να συνεχίσουν να είναι τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση, οι εθελοντές και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά με την ατομική τους συμπεριφορά» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Είπε ακόμη πως το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σήμερα αποτελεί την υλοποίηση μιας ακόμη δέσμευσης της κυβέρνησης. «Σηματοδοτεί την συνέπεια λόγων και έργων, ενσωματώνοντας στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείο οικονομικών περίπου τις μισές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Αποδεικνύεται έτσι ότι μένουμε πιστοί στα συνθήματά μας. Το λέμε και το κάνουμε και προχωράμε σταθερά και τολμηρά μπροστά διαψεύδοντας όλους εκείνους που προεκλογικά αμφισβητούσαν την εγκυρότητα του προγράμματός μας. Ο προϋπολογισμός των νέων μέτρων που θα ψηφίσουμε σήμερα φθάνει στο 1,1 δισ. ετησίως στα 4,4 δισ. σε βάθος τετραετίας, πλησιάζει στο 50% του συνολικού μας πλάνου ύψους 9.1 δισ. Και αυτό κλείνει οριστικά κάθε συζήτηση γύρω από το ποιος διαθέτει κοστολογημένο σχέδιο δράσης. Πρέπει να θωρακιστεί το δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν τι πρεσβεύει και πόσο αξιόπιστη είναι κάθε πολιτική δύναμη. Στις επόμενες εκλογές ελπίζουμε τα κόμματα να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα τα προγράμματά τους. Οι νέες διατάξεις περιέχουν 3 βασικές διατάξεις: Ενίσχυση του εισοδήματος, αντιμετώπιση της ακρίβειας και στήριξη στους ευάλωτους» ανέφερε.

Αμέσως μετά αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης κάνοντας αρχικά αναφορά στις αυξήσεις του δημοσίου. «Βήμα πρώτο η αύξηση των αμοιβών: Έχω αναγνωρίσει ότι οι μισθοί των 650.000 δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν χαμηλοί και καθηλωμένοι 14 χρόνια. Αλλάζει αυτό με αυξήσεις είτε σε όσους ανήκουν σε ειδικά μισθολόγια, σε όσους έχουν οικογένεια και σε όσους έχουν θέση ευθύνης, γιατί οι απαιτήσεις γι’ αυτούς είναι μεγαλύτερες. Να θυμίσουμε ότι στο μισθολόγιό μεταξύ νέων υπαλλήλων και διευθυντών είναι η μικρότεροι στην Ευρώπη. Έχουμε υποχρέωση να τους πληρώνουμε καλύτερα κι αυτό γίνεται με αυτό το νομοσχέδιο Το μηνιαίο εισόδημα φτάνει τα 800 ευρώ καθαρά, οι νόες αυξήσεις με τις φοροελαφρύνσεις προσφέρουν έναν επιπλέον μισθό τον χρόνο. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν τις πρώτες αυξήσεις μετά από 14 χρόνια σε δημόσιους υπαλλήλους» είπε.

Έκανε επίσης μνεία στην αύξηση του αφορολόγητου στις ευάλωτες οικογένειες κατά 1.000 ευρώ ανά ένα παιδί, μέτρο που αφορά 1.340.000 πολίτες ενώ υπογράμμισε πως τον Σεπτέμβριο θα εκταμιευθεί το ποσό για το Youth pass των 150 ευρώ ανά μήνα για άτομα 18 και 19 ετών, τονίζοντας πως έτσι «διευκολύνει 200.000 νέους να ταξιδέψουν, να διαβάσουν, να δουν παραστάσεις.»

«Όσοι το χαρακτηρίζουν φιλοδώρημα, ας ρωτήσουν τα παιδιά αυτά αν τους είναι χρήσιμο αυτό το μόνιμο βοήθημα» είπε ακόμη, συνεχίζοντας με αναφορά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για το οποίο έχουν εγκριθεί 20.000 αιτήσεις.

«Ένα πετυχημένο πρόγραμμα που θα διπλασιάσουμε ως προς τον προϋπολογισμό για να μπορέσουν να αποκτήσουν οι νέοι ένα σπίτι. Η δέσμη των ελαφρύνσεων ολοκληρώνεται με την μείωση κατά 10% σε ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένα σπίτια σε καταστροφές».

Στάθηκε δε στις μόνιμες υψηλές τιμές στα τρόφιμα, θυμίζοντας πως το Market pass συνεχίζεται και θα «διαρκεί όσο παραμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα». «Δεν πρόκειται για μόνιμη λύση, αλλά μέτρο ανακούφισης. Τη σημασία του αντιλαμβάνεται κανείς πόσο θα ήταν το βάρος των εξόδων χωρίς τη συμβολή του. Γι’ αυτό το υιοθετούν κι άλλες κυβερνήσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης ακολούθως σημείωσε ότι «οι μειώσεις στους φόρους και οι αυξήσεις στους μισθούς είναι μόνιμα μέτρα. Ήρθαν για να μείνουν. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20%, με πληθωρισμό 15%. Αρα έχει στηριχθεί το εισόδημα. Η ανεργία μειώθηκε από το 17.5% κάτω από το 11% στην θητεία μας. Αυτή είναι η πιο αποτελεσματική στήριξη των αδυνάμων. Ο στόχος μας είναι η μεγέθυνση του δημόσιου πλούτου, για να αποκτούν όλο και περισσότεροι και κυρίως οι ευάλωτοι πολίτες. Σε αυτό θα βοηθήσει και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Λυπάμαι που η αντιπολίτευση δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο. Όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές μας. Εμείς μένουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και γράφουμε το πρώτο κεφάλαιο μιας ακόμη πετυχημένης οικονομικής πολίτικης, με ορίζοντα 4ετιας, με ή χωρίς την αντιπολίτευση».