Λίγες ώρες πριν την έναρξη της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, έντονη είναι η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ της «Ελληνικής Λύσης» και των «Σπαρτιατών», η οποία ως στόχο έχει την εδραίωση του καθενός εκ των δύο κομμάτων στον πολιτικό χώρο δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα ανταλλάσσονται έντονοι χαρακτηρισμοί όπως «κατά δήλωση πατριώτες» και «έμπορος του ανθρώπινου πόνου». Αφορμή για την σύγκρουση αποτέλεσε η κατάθεση εκ μέρους του Κυριάκου Βελόπουλου μπαράζ προτάσεων για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών στη Βουλή (για τα Τέμπη, για τις Πρέσπες, για το Μάτι, κ.λπ.) και το γεγονός ότι οι «κατά δήλωση πατριώτες», σύμφωνα με τον κ. Βελόπουλο, δεν τις έχουν υπογράψει. Σε ανάρτησή του, μάλιστα, αναρωτήθηκε «Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις προδόθηκε ο….. Ιησούς, εδώ προδίδονται οι… Έλληνες! ΠΡΟΔΟΤΕΣ Ή ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;».

Μάλιστα ο κ. Βελόπουλος συνέχισε να ασκεί πίεση στους «Σπαρτιάτες» και με νέα του ανάρτηση στο Twitter εξηγεί γιατί η ελάσσων αντιπολίτευση έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών. Γράφει χαρακτηριστικά: «ΑΠΟΚΆΛΥΨΗ ΣΕΙΣΜΌΣ…. ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΏΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΎΘΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ, ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΡΟΥΜΕ…. ΠΙΣΩ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΈΣ ΤΗΣ ΝΈΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΑΦΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ: Κατά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, δόθηκε ένα δικαίωμα στην ελάσσονα αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, αναθεωρήθηκε και το άρθρο 68, το οποίον πλέον στην παρ. 2 εδ. γ΄, αναφέρει ότι: «Η Βουλή μπορεί να συνιστά δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση δέκα τουλάχιστον βουλευτών υπερψηφισθεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών (120), ανεξαρτήτως πλειοψηφίας». Με λίγα λόγια, με πρόταση 10 τουλάχιστον βουλευτών, διεξάγεται συζήτηση στην Ολομέλεια για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και αυτή αποφασίζεται (μετά από συζήτηση) αν την ψηφίσουν 120 τουλάχιστον βουλευτές. Δηλαδή ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να την μπλοκάρει η κυβερνητική πλειοψηφία, αν ψηφίσουν 120 βουλευτές» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης για να προσθέσει σε άλλο σημείο « ΌΠΟΙΟΣ ΘΈΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΆΒΕΙ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΕΙ! Το θέμα λοιπόν είναι ότι φθηνές δικαιολογίες δεν χωρούν! Κάποιοι δεν αφήνουν αυτούς που δηλώνουν πατριώτες να ψηφίσουν τις εξεταστικές επιτροπές! Αυτή είναι η αλήθεια! Ή είστε με την Ελλάδα και τη Μακεδονία ή δεν είστε κύριοι!».

Στην τοποθέτηση αυτή απάντησε λίγα λεπτά αργότερα με δική του ανάρτηση ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, αναφέροντας ότι «ο έμπορος του ανθρώπινου πόνου Βελοπουλος τώρα θυμήθηκε τις Εξεταστικές Επιτροπές πετώντας ένα χαρτί στον αέρα.. Αυτές οι ενέργειες γίνονται πρώτα με διαβούλευση και συζήτηση,κατάλαβες ηγέτη?».

Αντιστοίχως αντίδραση στις αναρτήσεις Βελόπουλου υπήρξε και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των «Σπαρτιατών», Χάρη Κατσιβαρδά, ο οποίος με δήλωσή του ανέφερε ότι «ο Κος Βελόπουλος τρέφει χίμαιρες για ένα δήθεν ηγετικό ρόλο στον «πατριωτικό χώρο». Ζητά εξεταστική επιτροπή για μια χρονική περίοδο, που άνηκε ο ίδιος στη ΝΔ, πριν καν ιδρύσει το κόμμα του. Επίσης ζητά εξεταστική επιτροπή για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων, με την οποία ο ίδιος συμφώνησε κι υπέγραψε (Πρακτικά της Βουλής, 10-3-2020, σελ 401-402)! Επιπροσθέτως, ο χαρακτηρισμός, για την προδήλως ετεροβαρή προς τα εθνικά συμφέροντα Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ο κος Βελόπουλος είχε αναφέρει κατά το πρόσφατο παρελθόν ως «καλή Συμφωνία» και ότι δεν ήταν δήθεν «προδοσία» επαναβαφτίστηκε μόλις εχθές Τρίτη 4 Ιουλίου 2023, ως «επαίσχυντη». Η υποκριτική πρωτοβουλία της σύστασης εξεταστικών επιτροπών ελήφθη αμιγώς για λόγους εντυπωσιασμού και άγρας δημοσιότητας άνευ ουσίας και σοβαρότητας. Λέμε «όχι» στην εκ του ασφαλούς πατριδοκαπηλία του κου Βελόπουλου!».

Ο κ. Βελόπουλος απάντησε: «Ας μιλήσουμε πολιτικά: ουδέποτε ήμουν στη Νέα Δημοκρατία όταν υπεγράφη η προδοτική συμφωνία των Πρεσπών, ουδέποτε ήμουν στη Νέα Δημοκρατία, ουδέποτε είπα ότι ήταν καλή η συμφωνία! Αυτός που υπογράφει το κείμενο πρέπει να τα αποδείξει κιόλας! Όταν λες ενσυνείδητα ψέματα πρέπει να είσαι και έτοιμος να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες! Η πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήνουμε σε ασοβαρους γυρολόγους των κομμάτων. Μία απλή ανάγνωση του κανονισμού της Βουλής θα τους βοηθήσει για να καταλάβουν τι σημαίνει εξεταστική επιτροπή και τι σημαίνει στηρίζω την πρόταση για εξεταστικές που αφορούν Πρέσπες Τέμπη μάτι για την ίδια την κοινωνία! Απαντάμε πολιτικά αλλά όταν χρειάζεται απαντάμε και διαφορετικά! Δεν φτάνει που δεν στηρίξατε την πρόταση επιχειρούν με ψέματα(γνωστή τακτική, γνωστών κύκλων) να σπιλώσουν ανθρώπους! Ραντεβού με τον κ. Σαρακη (ξέρετε που) λοιπόν αφού δεν υπάρχει άλλη λύση!».