Ακριβώς τέσσερα εικοσιτετράωρα κράτησε το… πένθος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το δεινό εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος κήρυξε «τη λήξη του», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούν για την παταγώδη αποτυχία, ωστόσο δεν είναι διατεθειμένος για κανέναν λόγο να παραιτηθεί από τη θέση του, όπως τον παροτρύνουν εμμέσως κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και άμεσα συγκεκριμένα έντυπα.

Ο ίδιος είναι μόλις 48 ετών, πήρε ένα κόμμα από το 4,13% το 2009 και το εκτόξευσε στο 36,34% τον Ιανουάριο του 2015, το κράτησε στο 31,53% τον Ιούλιο του 2019 και το έριξε στο 20,07% προ ημερών. Ο ίδιος και οι άμεσοι συνεργάτες του ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την προεδρία. Προφανώς και φέρει μεγάλες ευθύνες για την συντριβή της 21ης Μαΐου, αλλά μπροστά υπάρχει μια νέα εκλογική αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου. Μετά και από τα αποτελέσματα της επαναληπτικής κάλπης των εθνικών εκλογών θα γίνει και η πλήρης αποτίμηση.

Προσωρινά ο κ. Τσίπρας αρκείται να δηλώνει πως η ευθύνη για το 20,07% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι (σ.σ. και) δική μας, πρωτίστως δική μου, δεν ισομοιράζεται. Δεν κρύβομαι. Με ξέρετε. Ποτέ δεν κρύφτηκα, στην πολιτική μου διαδρομή. Στα δύσκολα ποτέ δεν το έβαλα στα πόδια. Ανέλαβα την ευθύνη. Και έδωσα τη μάχη. Ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα. Να ανασυγκροτηθούμε άμεσα. Τώρα». Πρόσθεσε δε με νόημα ότι «δεν έχουμε δικαίωμα στην παραίτηση. Δεν έχουμε δικαίωμα στην εσωστρέφεια. Μόνο υποχρέωση και ευθύνη έχουμε. Απέναντι στην ιστορία. Και απέναντι στην κοινωνία, που βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο μιας πρωτοφανούς συντηρητικής παλινόρθωσης», στέλνοντας με αυτό τον τρόπο μήνυμα προς τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και όσους τυχόν τον αμφισβητούν.

Όλοι υπέρ των ριζικών αλλαγών αλλά χωρίς σαφές αναφορές επ’ αυτών

Το ζήτημα είναι πως ο ίδιος έκανε λόγο για ριζικές αλλαγές που απαιτούνται και θα πρέπει να γίνουν άμεσα, λόγω των επικείμενων νέων εκλογών, ωστόσο δεν έγινε πολύ συγκεκριμένος. Οι αναφορές του ήταν πολύ γενικόλογες ως προς τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν. Αυτό που είπε στην Κεντρική Επιτροπή είναι πως πρέπει επειγόντως ν’ αλλάξει η εικόνα «δραστικά, ριζικά, άμεσα. Με ηρεμία, συλλογικότητα, πολιτικό πολιτισμό. Αλλά να αλλάξουμε. Και αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης. Ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά να αλλάξουμε. Αλλά προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα». Παραδέχθηκε ότι «δεν καταφέραμε τελικά, όσο και αν προσπαθήσαμε, να αλλάξουμε όσο θα έπρεπε τους εαυτούς μας και το κόμμα μας. Να αποπνέουμε περισσότερη σοβαρότητα, να λειτουργούμε με περισσότερη συλλογικότητα, να εκπέμπουμε περισσότερη σταθερότητα. Να δίνουμε και να εμπεδώνουμε την αίσθηση ότι είμαστε μια σφιχτοδεμένη ομάδα ανθρώπων, που ξέρει να υποτάσσει το μερικό στο γενικό καλό», και «για αυτό αναλαμβάνω αποκλειστικά την ευθύνη».

Είπε ακόμη ότι «προφανώς υπήρξαν αστοχίες και οργανωτικές αρρυθμίες στην εκλογική μας καμπάνια, αλλά πιστεύω ότι οι βασικές μας απώλειες έχουν να κάνουν με τις αιτίες που προανέφερα. Έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβερνητική μας πρόταση, έλλειμμα εμπιστοσύνης στο κόμμα». Κάλεσε μάλιστα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «να κάνουμε όλες τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές ώστε να περιορίσουμε, να υπερκαλύψουμε, αν είναι δυνατόν, αυτά τα ελλείμματα», ως εξής:

  • Να οργανώσουμε από σήμερα συντεταγμένα την παρουσία μας στη νέα εκλογική αναμέτρηση.
  • Να ανασυντάξουμε την κεντρική εκλογική επιτροπή και τις εκλογικές επιτροπές σε όλη τη χώρα.
  • Να καταλήξουμε σε μια εκλογική καμπάνια που θα λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα.
  • Και να εγγυηθούμε ταυτόχρονα με τη στάση, την πράξη και το λόγο μας τη δική μας αλλαγή και ανανέωση. Ότι λάβαμε το μήνυμα και διορθώνουμε στην πράξη τις αστοχίες και τα λάθη μας.

Προφανώς και κανείς δεν διαφωνεί στο κόμμα με όλα αυτά. Το θέμα είναι με ποιον τρόπο θα γίνουν μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες που απομένουν έως τις εκλογές.