Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μετά και την επεισοδιακή έξωση από το σπίτι της δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού, το οποίο βγήκε στον πλειστηριασμό για μερικές χιλιάδες ευρώ. Κυβερνητικά στελέχη σηκώνουν το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι επί των ημερών του αφενός θέσπισε νομοθετικά τις εταιρίες εξαγοράς κόκκινων δανείων, αφετέρου την περίοδο (2018-2019) βγήκαν στο σφυρί περίπου 30.000 κατοικίες.

Ο πρωθυπουργός έβγαλε είδηση χθες από την Πάτρα καθώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν παρεμβάσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες, επισημαίνοντας ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για να βρεθεί κοινός τόπος και μεγαλύτερες ασφαλιστικές δικλείδες για να μπορούν να διασώσουν τις περιουσίες τους. Παράλληλα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «φθηνά τεχνάσματα αξιοποίησης του θυμού της κοινωνίας», σχολιάζοντας την επίσκεψη που έκανε στο σπίτι της κας Κολοβού από όπου και είχε δηλώσει πως «η πιο ισχυρή πόρτα ασφαλείας είναι η αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων».

Το θέμα των πλειστηριασμών πήρε τη δική του θέση στην πολιτική επικαιρότητα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να το κρατάει ψηλά στην ατζέντα του επιστρατεύοντας μάλιστα το «βαρύ πυροβολικό» του για να δώσει τη δική του εκδοχή της αλήθειας. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης με μια μακροσκελή ανάρτησή του στο facebook περιέγραψε με λεπτομέρεια όσα έγιναν επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να αποκρούσει τα όσα του καταμαρτυρά η κυβέρνηση.

Μάλιστα, θεωρείται ότι η ανάρτησή αυτή ήρθε όταν με λίγα λόγια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης υποστήριξε στη Βουλή πως η πρώτη κατοικία της Ιωάννας Κολοβού βγήκε σε πλειστηριασμό επί ΣΥΡΙΖΑ.

Και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ακολουθώντας τη θεσμική οδό κατέθεσε τροπολογία για την προστασία της κύριας κατοικίας και το δικαίωμα προαίρεσης του δανειολήπτη στην αγορά του δανείου του.

Τα σενάρια για τους συνεπείς δανειολήπτες

Το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί όντως να λύσει τον δύσκολο γρίφο της εξεύρεσης τρόπου που θα επιβραβευθούν οι συνεπείς δανειολήπτες και να υψώσει παράλληλα ανάχωμα για να μην υπάρξει νέο κύμα κόκκινων δανείων από την αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, δυο είναι τα σενάρια που εξετάζονται με το ένα να θεωρείται και πιο επιβαρυντικό για τα δημόσια οικονομικά.

Το ένα και πιο δύσκολο σε ένα ασταθές οικονομικά περιβάλλον είναι η επανάληψη του προγράμματος «Γέφυρα» το οποίο επί της ουσίας «επιδοτεί» με δημόσιο χρήμα ένα μέρος των δανείων.

Μέσω συνεχών διαβουλεύσεων του υπουργείου Οικονομικών με τις ηγεσίες των συστημικών τραπεζών, αναζητείται επίσης μια λύση η οποία με πολύ αυστηρά κριτήρια θα επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες και όχι εκείνους που δεν έχουν κάνει χρήση όλων των εργαλείων έτσι ώστε να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Το τι μορφή θα πάρει αυτή η «βοήθεια» και πώς θα ονομαστεί δεν έχει καθοριστεί ακόμα αλλά θα βάζει πλάτη σε όσους δυσκολεύονται λόγω των συγκυριών να προχωρήσουν στην αποπληρωμή των δανείων τους.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, όλα θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχθεί η ενεργειακή κρίση και σημείωναν ότι θα μπουν όλα σε μια ζυγαριά και αν αποδειχθεί ότι η κρίση είναι διαχειρίσιμη τότε τα όποια «μαξιλάρια» υπάρχουν θα χρησιμοποιηθούν πάντα με σύνεση για τη στήριξη των πολιτών.