Μπορεί οι εκλογές χρονικά να τοποθετούνται μακριά από την κυβέρνηση, ωστόσο το τελευταίο 15νθημερο οι «μονομάχοι» κλήθηκαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να θέσουν τους στόχους τους όσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα. Επωδός όλων είναι φυσικά ότι τον τελευταίο λόγο έχει ο λαός, ο πολίτης που θα βρεθεί μπροστά στην κάλπη και θα αποφασίσει για το μέλλον του και για το κυβερνητικό σχήμα που θέλει να τον εκπροσωπήσει την επόμενη τετραετία σε ένα περιβάλλον ασταθές με αστάθμητους παράγοντες σε πολλά επίπεδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ προέταξε την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα με εξάντληση της τετραετίας και ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει την εκλογική νομοθεσία. Ως δίλημμα των εκλογών έθεσε το «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» και ζήτησε ουσιαστικά, η πρώτη κάλπη να στείλει μήνυμα, ώστε στις δεύτερες εκλογές η ΝΔ να κερδίσει την αυτοδυναμία.

Η σκυτάλη χθες πέρασε στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για την επόμενη μέρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι μια προοδευτική συμμαχική κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι επί της ουσίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν απάντησε στο βασικό διακύβευμα των εκλογών αλλά επιδόθηκε σε υποσχέσεις για όλους χωρίς τεκμηρίωση. Σημειώνουν δε ότι παρότι περιέγραψε την πρώτη Κυριακή των εκλογών ως «μητέρα των μαχών» προσπάθησε να θολώσει την εικόνα των δημοσκοπήσεων που τον φέρνουν δεύτερο, λέγοντας ότι δεν εμπιστεύεται τα γκάλοπ της κοινής γνώμης.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ

Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη συμφωνούσαν επίσης απόλυτα με την αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί τερατογένεσης όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν επίσης ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε όλο τον χρόνο να προχωρήσει σε αλλαγές και ανοίγματα στο κόμμα του οποίου ηγείται και ξαφνικά χθες ανακάλυψε ότι χωρούν και νέα στελέχη αλλά και εκπλήξεις στο «κυβερνητικό σχήμα» κάτι το οποίο η ΝΔ έχει κάνει πράξη από το 2019 και έχει υιοθετήσει ένα πολυκομματικό μοντέλο διακυβέρνησης, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι δεν υπάρχουν κομματικά στεγανά.

Στην κυβέρνηση εστιάζουν στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να μιλήσει ανοιχτά για αυτοδυναμία γιατί – όπως λένε- γνωρίζει ότι θα ηττηθεί την πρώτη Κυριακή και είναι αποφασισμένος στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να προχωρήσει σε συμμαχίες στ’ αριστερά του δημιουργώντας αυτό το οποίο σήμερα διαψεύδει μετ’ επιτάσεως, δηλαδή μια κυβέρνηση μειοψηφίας.