Το μπρόκολο αποτελεί από τις πιο ωφέλιμες τροφές για την καρδιά και τον οργανισμό συνολικά. Περιέχει σουλφοραφάνη, ινδόλες και καροτενοειδή, συστατικά που έχουν συσχετιστεί με την προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη, των ωοθηκών και της χοληδόχου κύστης. Παράλληλα, είναι φιλικό προς το στομάχι, καθώς η σουλφοραφάνη συμβάλλει στην αντιμετώπιση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που σχετίζεται με το πεπτικό έλκος, ενώ επιδεικνύει δράση και ενάντια σε ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια.
Υλικά (20 τεμάχια)
- 130 γρ. μπρόκολο βρασμένο
- 2 μέτριες πατάτες βρασμένες
- 3 κ.σ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. κίτρινο τριμμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά
- λίγο αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Αφού βράσουμε πατάτες και μπρόκολο, τα λιώνουμε καλά με με τη βοήθεια ενός πιρουνιού σε ένα μεγάλο μπολ.
- Βήμα 2: Προσθέτουμε το αλεύρι ολικής άλεσης, το λάδι, το τριμμένο τυρί και τα καρυκεύματα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Βήμα 3: Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο και σχηματίζουμε ένα ορθογώνιο με τα χέρια μας ή με σπάτουλα.
- Βήμα 4: Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε σε λωρίδες (περίπου 1 εκ. πάχος η κάθε μία).
- Βήμα 5: Χαράσσουμε και στην άλλη κατεύθυνση ώστε να προκύψουν περίπου 20 κομμάτια.
- Βήμα 6: Μεταφέρουμε προσεκτικά τα κομμάτια σε άλλο ταψί με λαδόχαρτο, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους. Αν θέλουμε, τα ραντίζουμε με λίγο επιπλέον λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180°C, για 15–20 λεπτά, ανάλογα πόσο τραγανά τα θέλουμε.
Διατροφική αξία ανά κριτσίνι
- Ενέργεια: 40 kcal
- Υδατάνθρακες: 15,4 γρ.
- Πρωτεΐνη: 3,5 γρ.
- Λιπαρά: 6,0 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,8 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI