Ανάστημα ορθώνει ο ευρωπαϊκός Νότος απέναντι στην αναποφασιστικότητα και κυρίως την αργοπορία της ΕΕ να αντιμετωπίσει με δίκαιο τρόπο για όλες τις χώρες την ενεργειακή κρίση. Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία λένε όχι στο σχέδιο της Κομισιόν για την μείωση από κάθε χώρα κατά 15% από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 της κατανάλωσης αερίου σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών.

Την θέση της Αθήνας περιέγραψε χθες ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου είπε ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για τη μείωση 15% στη χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου. «Εμείς έχουμε καταθέσει μια σειρά από προτάσεις και σε ό,τι αφορά στις τιμές, την οικονομική διάσταση δηλαδή του φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά στην προμήθεια. Και σε αυτές τις προτάσεις θα επιμείνουμε. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η κατεύθυνση των προτάσεων αυτών μπορεί να δώσει πολύ ουσιαστικές και κρίσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στα ευρωπαϊκά κράτη και στους Ευρωπαίους καταναλωτές», είπε χαρακτηριστικά.

Τι αντιπροτείνει η Αθήνα

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός ζητώντας εδώ και καιρό κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα αυτό έχει προτείνει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Καθιέρωση πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου.
  • Αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την εκείνη του ρεύματος.
  • Κοινή αγορά φυσικού αερίου όπως συνέβη με τα εμβόλια στην κρίση για την πανδημία, ώστε οι χώρες που καταναλώνουν μειωμένες ποσότητες φυσικού αερίου να μην το πληρώνουν ακριβότερα.

«No» και από Μαδρίτη και Λισαβόνα

Αντίθετες στην πρόταση της Κομισιόν για την μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από κάθε χώρα της ΕΕ σε ποσοστό 15% εμφανίστηκαν Ισπανία και Πορτογαλία. Με άλλα λόγια, τουλάχιστον 3 χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου αρνούνται να δεχθούν τετελεσμένα.

Η ισπανική κυβέρνηση μέσω της υπουργού Ενέργειας δήλωσε χθες ότι δεν θα ζητήσει από τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου τονίζοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται να εισάγει έναν νόμο με την υποχρέωση να καθορίζεται η θερμοκρασία στους θερμοστάτες των κατοικιών.

Η Πορτογαλία, που ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο που πρότειναν οι Βρυξέλλες χαρακτηρίζοντας το μέτρο δυσανάλογο.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο, που αναμένεται να συζητηθεί στις 26 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προβλέπει πως κάθε χώρα θα μειώσει τουλάχιστον κατά 15% από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 την κατανάλωση αερίου σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών.

Σε περίπτωση «σημαντικού κινδύνου μεγάλης έλλειψης ή ασυνήθιστα υψηλής ζήτησης», και αν οι εθελοντικές προσπάθειες δεν επαρκούν, ένας μηχανισμός συναγερμού μπορεί να ενεργοποιηθεί, έπειτα από διαβούλευση των κρατών, προκειμένου να ορίσει τους «υποχρεωτικούς στόχους», κάτι που θα επιτρέψει να καταστεί «υποχρεωτικός» ο στόχος του 15%, τονίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.