«Έχουμε μία εικόνα της έκτασης της ζημιάς. Αυτό που κρατώ ως θετικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιά, παρότι η φωτιά μπήκε μέσα στον αστικό ιστό, είναι πολύ περιορισμένος σε σχέση με την ένταση του φαινομένου. Από εδώ και στο εξής θα αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές, υπεύθυνες για την αποκατάσταση» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια στάσης στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων «Όλυμπος» του Πυροσβεστικού Σώματος, στην πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης.

«Είδα ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης προχωρά με πολύ γρήγορα βήματα. Θα γίνει η καταγραφή των ζημιών, έχουμε πια εμπειρία και οι συμπολίτες μας οι οποίοι υπέστησαν ζημιές θα αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν» προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς έχουν ξεκινήσει οι αυτοψίες για την πλήρη καταγραφή των ζημιών.

«Το είπα και χθες το επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι αυτό το οποίο κρατώ ως μία θετική εξέλιξη είναι το επίπεδο της οργάνωσης και του συντονισμού μεταξύ όλων των συναρμόδιων φορέων. Τίποτα όμως δεν μπορεί τελικά να υποκαταστήσει την αυτοθυσία των πυροσβεστών και των εθελοντών μας, αυτών που βρίσκονται πραγματικά στην πρώτη γραμμή και νομίζω ότι είδαμε όλοι εικόνες μεγάλης αυτοθυσίας» επισήμανε ο Πρωθυπουργός, ενώ ευχαρίστησε και συνεχάρη εκ νέου όλους όσους συνέβαλαν στο έργο της κατάσβεσης.

«Η πυρκαγιά ήταν πολύ δύσκολη, είχα την ευκαιρία να περιοδεύσω σε όλη την έκτασή της. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια σε όσους πάλεψαν στο πεδίο, σε πραγματικά πρωτοφανείς συνθήκες, διότι οι άνεμοι ήταν όντως ακραίοι», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε παράλληλα την ευκαιρία να συνομιλήσει με πυροσβέστες και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς η αντιπυρική περίοδος παραμένει σε εξέλιξη. «Θέλω να τονίσω ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας, είμαστε ακόμα στα τέλη Ιουλίου, ο Αύγουστος είναι μπροστά μας. Και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πεντέλη

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις πυρόπληκτες περιοχές ήταν το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, το οποίο οι πυροσβέστες κατάφεραν να σώσουν από τις φλόγες.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμά τους πυροσβέστες για το δύσκολο έργο τους. «Αυτές είναι οι πιο δύσκολες φωτιές από όλες, εσείς το ξέρετε εξάλλου καλύτερα και εδώ στην περιοχή η οποία έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, η δουλειά που έγινε από την Πυροσβεστική ήταν πραγματικά εξαιρετική και ήθελα να πω και προσωπικά ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι κάνατε. Βέβαια έχουμε ακόμα δουλειά μπροστά μας, αλλά θα είμαστε στην πρώτη γραμμή. Να είστε καλά, παιδιά, ευχαριστούμε πολύ», τόνισε ο Πρωθυπουργός συνομιλώντας με κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που ήταν στο σημείο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιηγήθηκε στην πίσω πλευρά του νοσηλευτικού ιδρύματος, όπου δόθηκε η μάχη για να μην εξαπλωθεί η φωτιά σε χώρους όπου βρίσκονταν εύφλεκτα υλικά, όπως η δεξαμενή με το οξυγόνο.

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε επίσης με το νοσηλευτικό προσωπικό που τον περίμενε έξω από το Νοσοκομείο.

Επόμενος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το σημείο «Πηγή Καρακαντά», στο δρόμο από Πεντέλη προς Άγιο Πέτρο, από όπου ήταν ορατά όλα τα σημεία από τα οποία πέρασε η πυρκαγιά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πεντέλη

Ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής και Υποστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος, Παναγιώτης Νιάφας και ο Υποστράτηγος Κλαδάρχης Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, Χρήστος Λάμπρης, μαζί με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού, Βλάση Σιώμο, ενημέρωσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του ανέλυσαν τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν, ενώ αναφέρθηκαν στους ισχυρούς ανέμους που άλλαζαν κατεύθυνση συνεχώς και τους στροβιλισμούς που δυσχέραιναν το έργο της κατάσβεσης.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης τις καμένες εκτάσεις στο Ντράφι, το Πανόραμα Παλλήνης και στην Ανθούσα.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος και o Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων «Όλυμπος»

Η πυρκαγιά ήταν πολύ δύσκολη, είχα την ευκαιρία να περιοδεύσω σε όλη την έκτασή της. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια σε όσους πάλεψαν στο πεδίο σε πραγματικά πρωτοφανείς συνθήκες, διότι οι άνεμοι ήταν όντως ακραίοι. Έχουμε μία εικόνα της έκτασης της ζημιάς. Αυτό που κρατώ ως θετικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιά, παρότι η φωτιά μπήκε μέσα στον αστικό ιστό, είναι πολύ περιορισμένος σε σχέση με την ένταση του φαινομένου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πεντέλη

Από εδώ και στο εξής θα αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές, υπεύθυνες για την αποκατάσταση.
Είδα ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης προχώρα με πολύ γρήγορα βήματα. Θα γίνει η καταγραφή των ζημιών, έχουμε πια εμπειρία και οι συμπολίτες μας οι οποίοι υπέστησαν ζημιές,θα αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν.

Θέλω να τονίσω ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας, είμαστε ακόμα στα τέλη Ιουλίου, ο Αύγουστος είναι μπροστά μας. Και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. Το είπα και χθες το επαναλαμβάνω και σήμερα ότι αυτό το οποίο κρατώ ως μία θετική εξέλιξη είναι το επίπεδο της οργάνωσης και του συντονισμού μεταξύ όλων των συναρμόδιων φορέων.

Τίποτα όμως δεν μπορεί τελικά να υποκαταστήσει την αυτοθυσία των πυροσβεστών και των εθελοντών μας, αυτών που βρίσκονται πραγματικά στην πρώτη γραμμή και νομίζω ότι είδαμε όλοι εικόνες μεγάλης αυτοθυσίας, ανθρώπων οι οποίοι μπήκαν στις φλόγες στην κυριολεξία για να προστατεύσουν το δάσος αλλά πρωτίστως και τα σπίτια των συμπολιτών μας. Οφείλουμε σε όλους ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πεντέλη

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα τα δούμε αυτά. Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπα χθες: δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο. Το σημείο που ξεκίνησε η φωτιά, η ώρα που ξεκίνησε η φωτιά γεννά εύλογα ερωτήματα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σημαντική εξέλιξη για την Κρήτη η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του ΒΟΑΚ

Στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης και δη για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο αναφέρεται σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντάς τη σημαντική εξέλιξη για την Κρήτη. «Τώρα ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσει η Β’ φάση του Διαγωνισμού και εντός του 2023 να αρχίσει η κατασκευή του» αναφέρει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός και σημειώνει σε άλλο σημείο πως «Ο ΒΟΑΚ, που ήταν για δεκαετίες το μεγάλο ζητούμενο για ολόκληρο το νησί, μέσα σε 3 χρόνια παίρνει σάρκα και οστά. Ήταν μια δέσμευση την οποία είχα αναλάβει προσωπικά και γίνεται πράξη».

Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Στη χθεσινή μέρα είχαμε μια σημαντική εξέλιξη για την Κρήτη. Ύστερα από μια μακρά διαδικασία διαβούλευσης που διήρκησε περισσότερο από έναν χρόνο εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του Βόρειου Οδικού Άξονα για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο.

Για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, χρειάστηκε η διαρκής και εξαντλητική συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης που συνέβαλαν ουσιαστικά και δημιουργικά στην οριστικοποίηση του μεγάλου έργου.

Τώρα ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσει η Β’ φάση του Διαγωνισμού και εντός του 2023 να αρχίσει η κατασκευή του. Το δεύτερο έργο, που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ, Χερσόνησος – Νεάπολη, έχει ήδη προσωρινό ανάδοχο και τα εργοτάξια θα στηθούν τους επόμενους μήνες, εντός του 2022. Ενώ τις επόμενες μέρες υπογράφεται η σύμβαση και ξεκινούν οι εργασίες και για το έργο από τη Νεάπολη ως τον ‘Αγιο Νικόλαο. Οι μελέτες για το Κίσσαμος – Χανιά ολοκληρώνονται ενώ με γοργούς ρυθμούς προχωρούν και για τα τμήματα ανατολικά του Αγίου Νικολάου.

Ο ΒΟΑΚ, που ήταν για δεκαετίες το μεγάλο ζητούμενο για ολόκληρο το νησί, μέσα σε 3 χρόνια παίρνει σάρκα και οστά. Ήταν μια δέσμευση την οποία είχα αναλάβει προσωπικά και γίνεται πράξη. Μελέτες ολοκληρώνονται, εγκρίσεις δίνονται και σύντομα όλοι οι Κρητικοί θα δουν εργοτάξια να στήνονται.

Η Κρήτη αποκτά επιτέλους το δρόμο που της αξίζει. Και με αυτόν τον δρόμο, σε συνδυασμό και με όλα τα έργα που έχουν δρομολογηθεί, θα εκπληρώσει τη μεγάλη αναπτυξιακή της δυναμική. Αυτό είπαμε, αυτό κάνουμε».