Με την ακρόαση φορέων, την ψήφιση επί της Αρχής και τη συζήτηση επί των άρθρων συνεχίζεται η επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας» στη Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

 Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά την επί της Αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου, ο εισηγητής της πλειοψηφίας Σπύρος Τσιλιγγήρης χαρακτήρισε απαραίτητη την ψήφιση του σχεδίου νόμου καθώς σκοπός του είναι η παράταση ισχύος έως το τέλος Σεπτεμβρίου ρυθμίσεων που κρίνονται αναγκαίες για την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, τον έλεγχο διασποράς της πανδημίας και τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών.

    Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο βουλευτής, οι παρατάσεις αφορούν:

  •    Τη λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων έτσι ώστε να συνεχιστεί να υφίσταται η δυνατότητα εμβολιασμού των συμπολιτών μας.
  •    Τους εμβολιασμούς σε δομές αρμοδιότητας των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών για εμβολιασμούς όπως σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας.
  •    Παράταση της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού. Της ένταξης και συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών στους φορείς υλοποίησης του Προγράμματος εμβολιασμού.
  •    Των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των ιατρών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, λόγω του κορωνοϊού, της δυνατότητας πρόσληψης επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.
  •    Της δυνατότητας για μετακινήσεις του προσωπικού των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας για υπηρεσιακούς σκοπούς. Τη σύναψη συμβάσεων για την υλοποίηση του δικτύου νοσηλευτών για κατ’ οίκον υπηρεσία νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων.
  •    Των συμβάσεων των οικογενειακών γιατρών και των ασκούντων καθήκοντα οικογενειακού ιατρού.
  •    Της δυνατότητας κατ’ οίκον ή εξ αποστάσεως παροχής υπηρεσιών ιατρικών υπηρεσιών των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ και των ιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  •     Των συμβάσεων προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στην κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων.
  •    Αμοιβών για εργασία καθ’ υπέρβαση του ωραρίου. Των συμβάσεων έργου και παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών επαγγελματιών υγείας διαφόρων ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού. Την πρόσληψη προσωπικού στον Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
  •     Για την υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού του ΕΟΔΥ. Την απασχόληση του ιατρικού προσωπικού του ΕΟΔΥ σε Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων.
  •    Της δυνατότητα εξέτασης κρουσμάτων από ιδιώτες παρόχους.
  •    Των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του ΕΟΔΥΥ για υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας και κάλυψη αναγκών εστίασης και σίτισης.
  •    Της διενέργεια ελέγχων με τεστ και από τους ΟΤΑ . Της δυνατότητας απασχόλησης ιδιωτών και συνταξιούχων γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ.
  •     Της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων Της δυνατότητας μετατροπής χρήσης κλινών για την καταπολέμηση της διασποράς του κορονοϊού και για την αποζημίωση ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων που δεσμεύτηκαν αναγκαστικά για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας από την έξαρση του κορονοϊού.
  •    Της επίταξης ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας και φαρμάκων και την αποζημίωσή τους χρήσεως αεροσκαφών, πλωτών μέσων, διάθεσης ειδικού εξοπλισμού ΜΕΘ και ΜΑΘ. 
  •    Η συνέχιση του εθνικού μητρώου ασθενών covid 19. Εξάμηνη παράταση των συμβάσεων, οι οποίες έχουν συναφθεί από τον ΕΟΔΥ με γιατρούς, με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξη παροχής υπηρεσιών.
Βουλή

   Ο εισηγητής της μειοψηφίας Ανδρέας Ξανθός, επισήμανε πως αυτή η ανά τρίμηνο πολιτική των παρατάσεων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν εξ αρχής οριζόταν πως όσο διάστημα έχουμε στάτους πανδημίας στη χώρα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας παρατείνονται αυτοδίκαια όλες αυτές οι ρυθμίσεις που αφορούν συμβάσεις, προμήθειες και το σύστημα υγείας. Παρατήρησε πως αυτή η πολιτική των παρατάσεων αποστερεί την δυνατότητα από το γίνει μία σοβαρή αποτίμηση και αξιολόγηση των μέτρων της αποτελεσματικότητας της συνολικής διαχείρισης η οποία έχει γίνει σε αυτή την μεγάλη υγειονομική κρίση. Στην ουσία, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανανεώνουμε και παρατείνουμε για άλλο ένα τρίμηνο μια αποτυχημένη συνταγή, ένα μείγμα πολιτικής το οποίο εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε προβληματικό στο να αντιμετωπίσει τις ανάγκες και των πολιτών, των ασθενών με κορονοϊό, των ανθρώπων του συστήματος υγείας της δημόσιας περίθαλψης συνολικά.

   Ίσως, πρόσθεσε ο βουλευτής, η μόνη χρησιμότητα αυτής της συζήτησης είναι για να κάνουμε κάποιους πολιτικούς σχολιασμούς. Εκτίμησε πως η Κυβέρνηση σφύριξε πάρα πολύ πρόωρα και αστόχαστα τη λήξη της πανδημίας, καθώς ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι είναι ασυγχώρητη επιπολαιότητα αυτού του τύπου η λογική.

   Είπατε περίπου, πρόσθεσε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως θα κάνουμε ανακωχή με τον ιό όλο το καλοκαίρι και θα ξανακάνουμε ταμείο τον Σεπτέμβρη και θα δούμε τα πράγματα και τότε θα εκτιμήσουμε αν χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις. Εκτίμησε πως φαίνεται να έχουμε ένα πρώιμο επιδημητικό κύμα, το οποίο είναι σε εξέλιξη. Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα, αυξάνεται η θετικότητα των τεστ ειδικά στις τουριστικές περιοχές.

   Έχουμε υποκαταγραφή και υποδήλωση κρουσμάτων . Και αυξάνεται οριακά μεν αλλά αυξάνεται συστηματικά η τάση νοσηλειών στο σύστημα υγείας και ο δείκτης εισαγωγών προς εξιτήρια αρχίζει και επιδεινώνεται σταδιακά. ‘Αρα, είπε ο κ. Ξανθός, πληρώνουμε το τίμημα της πρόωρης λήξης της πανδημίας με αποκλειστικά πολιτικά κριτήρια και με ευθύνη της Κυβέρνησης . Ζήτησε να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας. Να εγκαταλειφθεί η γραμμή ότι το ΕΣΥ δεν πιέζεται, άρα δεν χρειάζονται μέτρα, ή ότι θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε τον ιό. Απενοχοποιούμε τη μόλυνση, ενώ ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που θα μολυνθούν και ακόμα και με ήπια συμπτωματολογία, μπορεί να έχει το long Covid σύνδρομο και να έχει απώτερες επιπλοκές. Τόνισε πως η πρόληψη της διασποράς στην κοινότητα είναι κρίσιμης σημασίας. Χρειάζεται επένδυση στο ΕΣΥ και στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας της χώρας σε ανθρώπινους και σε υλικούς πόρους. Εσείς όμως -είπε- δεν έχετε καμία πολιτική βούληση να κάνετε αυτό το πράγμα. Κανένα πολιτικό σχέδιο επενδύσεις στο ΕΣΥ και στις δομές και στους ανθρώπους του. Είσαστε εκτός διεθνούς πραγματικότητας, για αυτό και σήμερα έρχεται στο προσκήνιο, η ανάγκη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, που θα θέσει άλλες προτεραιότητες και στην προστασία της δημόσιας υγείας.

   Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Γιώργος Φραγγίδης ανέφερε πως με τις παρατάσεις επί των παρατάσεων που δίνονται έχουμε χάσει πια το μέτρημα. Επισήμανέ πως και την προηγούμενή φορά, τον Απρίλιο, σας είχαμε πει πως τα στοιχεία δείχνουν πως το τέλος της πανδημίας, αργεί ακόμα και, οφείλετε να είστε πολύ προσεκτικοί με τη χαλάρωση των μέτρων. Τρείς μήνες μετά, με αυξημένη την κινητικότητα του πληθυσμού και συνθήκες χαλάρωσης βρισκόμαστε με μια νέα, έξαρση της πανδημίας. Οι νέες εισαγωγές και η αύξηση νοσηλίων αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, σε πάνω από 15.000 κρούσματα ,αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε, την ακριβή ώρα, που τώρα στην Ελλάδα, δεν γίνονται συστηματική διαγνωστική έλεγχοι και, πολλοί, που κάνουν τεστ και, είναι θετικοί δεν το δηλώνουν, στην πλατφόρμα. Τόνισε πως υπάρχει η ατομική ευθύνη αλλά και η ευθύνη της Πολιτείας. Καταλόγισε στην Κυβέρνηση ότι εδώ και τρία χρόνια δεν ισχυροποίησε το δημόσιο σύστημα υγείας ώστε να είναι ικανό να ανταπεξέλθει στις πιέσεις, όχι μόνο από τον κορονοϊό αλλά και από τους επόμενους δυνητικούς υγειονομικούς κινδύνους. Σε όλη την Ελλάδα, κρίσιμες κλινικές για τη λειτουργία νοσοκομείων λειτουργούν οριακά, με κίνδυνο και για τους ασθενείς και για τους εργαζόμενους. Δεν υπάρχει νοσοκομείο αυτή τη στιγμή που να μην αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται, οι εργαζόμενοι καταρρέουν από την υπερεργασία και εσείς εξακολουθείτε να νομοθετείτε με πρόχειρες λύσεις και με μπαλώματα αντί να δώσετε διέξοδο σε καταστάσεις που απαιτούν ριζικές λύσεις. Ακόμα περιμένουμε τις προσλήψεις ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού τις οποίες έχετε αναγγείλει πάμπολλες φορές, εδώ και πάρα πολλούς μήνες Αντ’ αυτού, έχουμε μετακινήσεις προσωπικού για να καλυφθούν κενά

   Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, υποστήριξε πως η πολιτική των παρατάσεων εντάσσονται στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας. Ο περιγραφόμενος σκοπός τους νομοσχεδίου περί της ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι όχι μόνο ψευδεπίγραφος, αλλά αποτελεί κοροϊδία και εμπαιγμό απέναντι τόσο στους εργαζόμενους τους υγειονομικούς στις δημόσιες μονάδες υγείας, όσο και στους ίδιους τους ασθενείς. Οι ρυθμίσεις αυτές, που έχουν ήδη εφαρμοστεί, όχι μόνο δεν έχουν ενισχύσει το ΕΣΥ και προσφέρει ουσιαστική βελτίωση των παροχών προς τους ασθενείς, αλλά στην πράξη έχει επιβεβαιωθεί η επιδείνωση των όρων παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και ο εξαναγκασμός τους να απευθύνονται στους επιχειρηματίες της υγείας πληρώνοντας πολλά επιπλέον ποσά. Χαρακτήρισε την επίκληση των έκτακτων αναγκών από την πανδημία, αντιεπιστημονικό και συγχρόνως επικίνδυνο. Υπογράμμισε πως με αυτά τα και μέτρα και τις παρατάσεις δεν προστίθεται προσωπικό στις δημόσιες μονάδες υγείας, απλά πάτε να καλύψετε μια τρύπα και ανοίγετε μια άλλη . Εδώ και περίπου δύο χρόνια μας έχετε λιβανίσει με τις 5.200 προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού που δεν κάνατε. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο αριθμός των υγειονομικών – γιατροί, νοσηλευτές και λοιπές ειδικότητες – μειώθηκαν από 77.500 περίπου το Μάρτιο του 2002 σε 74.000. Δηλαδή, μείωση κατά 3.346. Συνεπώς ακόμη και αυτές οι 5.000 προσλήψεις που θα κάνετε είναι σταγόνα στον ωκεανό. Η στελέχωση και ο εξοπλισμός των δημόσιων υποδομών παραμένουν πολύ πίσω και σε τραγική και επικίνδυνη κατάσταση λειτουργίας. Ζήτησε τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τον διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες όλων των υγειονομικών, που είναι υποψήφιοι για μόνιμες θέσεις, με έλεγχο μόνο των τυπικών τους προσόντων. Να επιστρέψουν στα νοσοκομεία, στις δημόσιες μονάδες υγείας οι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή εργασίας. Αναγνώριση βαρέων και ανθυγιεινών. Και κατέληξε λέγοντας πως το νομοσχέδιο δεν απαντά στις ανάγκες της λαϊκής υγείας αλλά κυρίως σχετίζονται με αντιλαϊκές ανατροπές που με ευκαιρία την πανδημία προωθούνται.

   Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου ανέφερε πως στο σχέδιο νόμου υπάρχουν σωρεία διατάξεων που αφορούν στην πανδημία και οι οποίες είναι αναγκαίες, αν και θα έλεγε κανείς ότι πλέον είναι παρωχημένες. Υποστήριξε πως ο Πρωθυπουργός έχει κηρύξει το τέλος της πανδημίας, δεκάδες φορές, αποδείχθηκε όμως, ότι δεν είμαστε στο «τελευταίο μίλι» για τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας. Διαφώνησε με την τρίμηνη μόνο παράταση για τους εργαζόμενους στη σίτιση, τη φύλαξη του νοσοκομείου και την καθαριότητα λέγοντας πως δεν κερδίζουμε κάτι. Ζήτησε να επανέλθουν οι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή. Να καταργηθεί η διάταξη που επιβάλλει πρόστιμα σε όσους είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν εμβολιαστεί. Και οι τυχόν οφειλές και προσαυξήσεις για μη καταβληθέντα πρόστιμα, πρέπει να διαγραφούν. Σε περίπτωση που έχουν πληρωθεί αυτά τα πρόστιμα να συμψηφιστούν με άλλες οφειλές προς την εφορία. Σχολιάζοντας την τρίμηνη παραμονή στο ΕΣΥ αναισθησιολόγων και νευρολόγων, που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν για την κάλυψη αναγκών, διερωτώμενη εάν στους επόμενους τρεις μήνες υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν οι ελλείψεις αυτές. Ο διορισμός γιατρών σε ΤΕΠ, έγινε με ειδικότητες και όχι με εξειδικευμένους ιατρούς στην επείγουσα ιατρική. Και μεταξύ άλλων συμπλήρωσε πως με συνεχείς παρατάσεις δεν ασκείς πολιτική για την υγεία.

   Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25 Μαρία Απατζίδη ανέφερε πως η Κυβέρνηση φέρνει ένα ακόμα νομοσχέδιο για τον κορονοϊό ύστερα από δήθεν 4 ή 5 νίκες ενάντια στη πανδημία. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου παρατείνουν τα αποτυχημένα μέτρα που έφεραν τραγικά αποτελέσματα Οι παρατάσεις, είπε η βουλευτής , δίνονται για να μην ενισχυθεί πραγματικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και υποδομές. Δυστυχώς έχουμε την πρωτιά στους θανάτους ανά εκατομμύριο ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλά άλλα. Στο μεταξύ για τρίτη χρονιά με την έναρξη της τουριστικής σεζόν η Κυβέρνηση ήρε το σύνολο των περιοριστικών μέτρων και το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο. Η Κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις με την έκρηξη του έκτου κύματος πανδημίας. Παρατείνει τα ίδια αποτυχημένα μέτρα. Εκτίμησε πως είναι δεδομένη εκ των πραγμάτων η αποτυχία των μέτρων που παρατείνονται, καθώς τα ίδια έχουν αποτύχει ήδη άλλα δύο καλοκαίρια. Καταλόγισε στην κυβέρνηση, μεταξύ άλλων πως ευνοεί την πλήρη απαξίωση των δομών υγείας σε όλα τα επίπεδα. Γιατί αντιλαμβάνεται την υγεία όχι ως κοινωνικό αγαθό αλλά ως εμπόρευμα. Εμείς, είπε, ως ΜέΡΑ25 είχαμε θέσει στο διάλογο πολύ συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ΕΣΥ για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, που αφορούσαν όχι μόνο τις απαιτήσεις της πανδημίας, αλλά θα έμεναν και προίκα στο ΕΣΥ.

   Σήμερα, στις δύο διαδοχικές συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν αναμένεται και η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.