Με τη κυβερνητική παράταξη να το χαρακτηρίζει ως «σημαντικό εργαλείο για την ομαλή μετάβαση στη πράσινη ενέργεια, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη της χώρας και την κοινωνική και περιβαλλοντική συνοχή και δικαιοσύνη» και την αντιπολίτευση να τις καταλογίζει επικοινωνιακή τακτική και να κάνει λόγο για άτολμο, ασαφές και μη αναπτυξιακό σχέδιο, άρχισε σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών, Παραγωγής και Εμπορίου και Περιβαλλοντικής Προστασίας, η επεξεργασία του κλιματικού νόμου.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ. Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 δήλωσαν ότι καταψηφίζουν επί της αρχής, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί μετά την ακρόαση και των αρμόδιων φορέων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μίλησε για «ένα φιλόδοξο εθνικό σχέδιο με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την μείωση των εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα και την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας με την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

«Με τον εθνικό κλιματικό νόμο -κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας- πετυχαίνουμε να δημιουργήσουμε σημαντικές ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης, συμβάλουμε στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και σταθερότητας στην αγορά και περιορίζουμε την εξάρτηση ορυκτών καυσίμων της χώρας, μέσα από παραγωγικές διαδικασίες και με την σημαντική αύξηση των ΑΠΕ», επεσήμανε.

Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, «ο κλιματικός νόμος ήταν μια προσωπική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που σήμερα υλοποιείται», και πρόσθεσε ότι «πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να πετύχει ο φιλόδοξος αυτός στόχος, ο οποίος δεν είναι μόνο εθνικός αλλά και ευρωπαϊκός και παγκόσμιος ώστε να είμαστε κλιματικά ουδέτεροι μέχρι το 2050».