Το εθνικής και ιστορικής σημασίας ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θα κυριαρχήσει τα επόμενα 24ωρα στην πολιτική ατζέντα. Κορωνίδα, η συνάντησή του το βράδυ της Δευτέρας (22.00 ώρα Ελλάδος) με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Το τετ α τετ των δυο ηγετών γίνεται σε μια χρονική στιγμή που η παγκόσμια τάξη έχει χάσει την ισορροπία της με έναν πόλεμο να είναι σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό έδαφος, με την ενεργειακή κρίση να είναι στο αποκορύφωμά της και με την τουρκική προκλητικότητα να μην έχει κοπάσει απέναντι στην Ελλάδα απειλώντας για ακόμα μια φορά την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στοιχεία και επιχειρήματα θα παρουσιάσει χωρίς περιστροφές και δίχως να εμφανίζεται ως ο παραπονούμενος γείτονας, την εχθρική στάση της Άγκυρας με τις συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος. Αναμένεται επίσης να επισημάνει ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη περίοδο.

Αυτό που επιδιώκει η ελληνική πλευρά δεν είναι ένα καθησυχαστικό χτύπημα στην πλάτη από τους Αμερικανούς, αλλά μια κίνηση από την Ουάσινγκτον που να δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν είναι ανεκτό από την Τουρκία να χρησιμοποιεί μαχητικά αμερικανικής κατασκευής (F16) εναντίον της Ελλάδας και να αμφισβητεί την κυριαρχία της.

Στον φάκελο του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι όμως και άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας από την πρώτη ημέρα του πολέμου, σε αντίθεση με την Τουρκία.

Τονίζοντας στον συνομιλητή του ότι η Αθήνα συμπορεύθηκε χωρίς δισταγμό, με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός θα καταδείξει έτσι την μεσοβέζικη, μέχρι σήμερα, στάση της Τουρκίας που κλείνει το μάτι στην Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα έφτασε στο σημείο να απειλεί ακόμα και με βέτο αν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να δεχθεί στους κόλπους του την Φινλανδία και την Σουηδία.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν θα συζητήσουν επίσης τα ενεργειακά, με τον πρωθυπουργό να περιγράφει τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο σημείο η Ελλάδα να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μπορεί να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν στο newsbeast ότι η συγκυρία αυτή την στιγμή είναι υπέρ της χώρας μας. Κι αυτό, γιατί με τις κινήσεις που γίνονται στο διπλωματικό παρασκήνιο αλλά και την απροκάλυπτη πλέον στήριξη που παρέχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Βλαντιμίρ Πούτιν μην υπολογίζοντας ότι η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να τηρήσουν πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στις δυο χώρες.

Στις διευρυμένες συνομιλίες που θα έχουν οι δυο ηγέτες την 16η Μαΐου η ατζέντα θα έχει και τον τομέα των επενδύσεων. Ήδη, πολλοί αμερικανικοί κολοσσοί έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και δεν αποκλείεται όταν θα επιστρέψει στην Αθήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός να φέρει στις βαλίτσες του και άλλες.

Άλλος ένας σημαντικός σταθμός στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι και η ομιλία που θα εκφωνήσει στο αμερικανικό κογκρέσο. Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως στόχο να περιγράψει την αληθινή εικόνα της Ελλάδας που έχει αλλάξει προσανατολισμό, έχει δυναμώσει και είναι πιο εξωστρεφής από ποτέ.

Εκεί, στο αμερικανικό Κογκρέσο, που μέχρι σήμερα δεν έχει «χαριστεί» στην Τουρκία, ποντάρει η Αθήνα για να ανακοπεί το σχέδιο της Άγκυρας να αναθερμάνει τις σχέσεις της στον αμυντικό τομέα με την αναβάθμιση των F16.

Το Κογκρέσο ήταν εκείνο που μπλόκαρε την πώληση των F35 στην Τουρκία όταν εκείνη στράφηκε και στην Μόσχα αγοράζοντας τους Ρωσικούς S-400.

Τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη μια επικοινωνιακή «καταιγίδα» από οργανώσεις με επιρροή στην Ουάσινγκτον. Με επιστολές τους στους επικεφαλής των Επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, επτά οργανώσεις Ελλήνων, Εβραίων, Κυπρίων, Κούρδων και Αρμενίων της Αμερικής ζητούν να μην προχωρήσει η συμφωνία για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 και την πώληση νέων.