H Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ν.Δ., μετά από πρόσκληση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κου Λευτέρη Αυγενάκη, μίλησε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, στο Συνέδριο στην Πάτρα,  στο πλαίσιο της χάραξης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Αθλητισμό με τίτλο: «Συμπαίκτες στο μέλλον του Αθλητισμού».

Παρουσίασε τα ενημερωτικά εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ενημέρωση των παιδιών και ευαισθητοποίηση των ενηλίκων με στόχο τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 

Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%.

Εννέα στους δέκα δράστες είναι άτομα του στενού οικογενειακού, συγγενικού ή φιλικού περιβάλλοντος του παιδιού και μόνο δύο από τα εκατό περιστατικά φθάνουν στις αρχές.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συμμετέχει στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης με ολοκληρωμένες θεσμικές προτάσεις για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού έχει υιοθετήσει το πρόγραμμα που συνδιοργανώνεται από τη  Διευρυμένη Μερική Συμφωνία για τον Αθλητισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης (EPAS) και την Ευρωπαϊκή Ένωση με τίτλο: «Ασφάλεια στον Αθλητισμό – Τερματισμός της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης των παιδιών στον αθλητισμό».