Οι εικόνες από την ιερά μονή Αγίας Σουμελά στον Πόντο προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να κάνει λόγο για «θλιβερά γεγονότα που δείχνουν την πλευρά της αθλιότητας» και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να δηλώνει συγκλονισμένη από την πρόσφατη βεβήλωση αυτού του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού λέει, από την πλευρά του, λέει ότι δεν έδωσε εκείνο την άδεια. «Και κάπως έτσι νομίζω ότι πρέπει να είναι. Δηλαδή οι τοπικές αρχές, η νομαρχία εκεί, κάποιος υπάλληλος – να το πω έτσι- χωρίς να καταλάβει την αξία και χωρίς να καταλάβει πού βάζει την υπογραφή του για παράδειγμα, έβαλε την υπογραφή για κάτι τέτοιο, το οποίο είναι ουσιαστικά βεβήλωση του μνημείου», σημείωσε η ανταποκρίτρια του Open στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

«Αν αντίστοιχα γινόταν κάτι τέτοιο σε τζαμί, οι Τούρκοι θα είχαν ξεσηκωθεί, όπως έχει γίνει στο παρελθόν», συνέχισε η ίδια.

Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού λέει ότι δεν ήταν εκείνο που έδωσε την άδεια για τα γυρίσματα του βίντεο κλιπ και ότι ξεκινά έρευνα για το περιστατικό.

Αντίδραση υπήρξε για την υπόθεση και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας, Mehmet Nuri Ersoy, επιστολή διαμαρτυρίας για την προσβολή «της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντος, πανίερου σεβάσματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμιοσύνης του Πόντου, αλλά και μνημείου της παγκόσμιας θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς», από τη διάθεση χώρων αυτής, σύμφωνα με το οπτικό υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, για σκοπούς που δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την ιστορία της.

Είναι γνωστό ότι η αρχαία Μονή Σουμελά σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας να φέρει την ευθύνη καλής διαχείρισης και προστασίας της από κάθε άποψη.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι προ ετών σε παραμονή Πρωτοχρονιάς σε ανάλογη περίπτωση προσβολής της Αγίας Σοφίας στην Πόλη, που τότε λειτουργούσε επίσημα ως Μουσείο, ο Παναγιώτατος είχε αποστείλει έντονη διαμαρτυρία προς τον τότε αρμόδιο υπουργό, ο οποίος έσπευσε να αποκαταστήσει την απαράδεκτη ενέργεια, αίροντας τη σχετική άδεια.