Συνεχίζεται σήμερα το πρωί στις 11 η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά τη χθεσινοβραδινή (31/1) ένταση που προκλήθηκε με πρωταγωνιστή τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη και τον προεδρεύοντα Χαράλαμπο Αθανασίου που του έκλεισε το μικρόφωνο και του αφαίρεσε το λόγο με το αιτιολογικό ότι τα όσα έλεγε (σ.σ. για τη Novartis) κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ήταν εκτός θέματος.

Δείτε live:

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας χαρακτήρισε αποκαρδιωτική την χθεσινή εικόνα ξεκινώντας την συνεδρίαση με την τοποθέτησή του επί του επεισοδίου. Τόνισε ότι η Βουλή δεν μπορεί να είναι ένα μέρος όπου μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε. Το απεριόριστο έχει σχέση με την ελευθερία και όχι την ανοργάνωτη διεξαγωγή των συζητήσεων, πρόσθεσε.

Τασούλας για επεισόδιο Πολάκη: Θέλατε να έσερναν χθες τον Πολάκη από το βήμα και να διασυρθεί το Κοινοβούλιο;

Προσωπική παρέμβαση με αφορμή το χθεσινό επεισόδιο στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής με πρωταγωνιστή τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη έκανε ο Πρόεδρος του Σώματος Κώστας Τασούλας κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης όπου συζητείται ο αναπτυξιακός νόμος. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η τελική ευθύνη για τη διεξαγωγή των συζητήσεων ανήκει στο Προεδρείο. Οι βουλευτές οφείλουν να συμμορφώνονται στις υποδείξεις του προεδρείου. Εχθές το προεδρείο αφαίρεσε το λόγο από τον κύριο Πολάκη. Δικαιούται ο καθένας να έχει άποψη γι’ αυτό, αλλά το προεδρείο έχει τον τελικό λόγο και ο κύριος Πολάκης αντί να συμμορφωθεί καθόταν όρθιος επί του ιερού αυτού βήματος παρεμποδίζων τη συνέχιση της διεξαγωγής της συζητήσεως. Υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα είναι η αφαίρεση του λόγου που έγινε στον κύριο Πολάκη από το προεδρείο και το άλλο είναι η συμπεριφορά του, που πρακτικά αφαίρεσε το λόγο από τους υπόλοιπους 23 συναδέλφους που περίμεναν να μιλήσουν.

Η Βουλή από το 1875 που καθιερώθηκε η αρχή της δεδηλωμένης έχει ένα τελικό όριο. Το τελικό όριο της Βουλής είναι η πλειοψηφία. Το τελικό καταφύγιο της Βουλής είναι η πλειοψηφία. Έχουμε θέμα συνταγματικότητος; Αποφασίζει πλειοψηφία. Έχουμε θέμα μομφής; Αποφασίζει η πλειοψηφία. Έχουμε θέμα παραβίασης του κανονισμού; Αποφασίζει πλειοψηφία. Μπορούμε εδώ στη Βουλή με πράξεις ακτιβισμού να ανατρέψουμε την αρχή της πλειοψηφίας; Την πλειοψηφία την αλλάζει κάποιος που εκπροσωπούμε εμείς εδώ πέρα, ο ελληνικός λαός, κανείς άλλος».

Και αναρωτήθηκε: «Δηλαδή τι θέλατε να γίνει χθες όταν ένας βουλευτής δεν κατεβαίνει από το βήμα; Να τον σέρνουν για να διασυρθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό το Ελληνικό Κοινοβούλιο; Είναι εικόνα αυτή; Εάν η πλειοψηφία δεν ικανοποιεί, αυτός που θα αλλάξει την τυχόν πλειοψηφία δεν είναι ο αντιπρόσωπος του λαού εδώ μέσα, αλλά ο εκπροσωπούμενος από εμάς, όταν έρθει η ώρα. Το καταφύγιο αυτό της πλειοψηφίας προφανώς μπορεί να μην αρέσει σε όσους δεν ανήκουν στην πλειοψηφία γι’ αυτό και διαδοχικά εφαρμόζεται. Αλλά δε γίνεται όταν την έχεις να σου αρέσει, όταν δεν σου αρέσει να εκφράζεσαι με απαρέσκειά γι’ αυτό. Όταν από δω και πέρα αισθάνεται κάποιος ότι αδικείται, μπορεί να το εκφράσει, μπορεί να μιλήσει ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, υπάρχουν κοινοβουλευτικά μέσα υποβολής αιτίασης, μομφής, όταν πιστεύει ότι αδικείται κάποιος, αλλά δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως καταληψίας της Βουλής.

Η διαχείριση της εικόνας ενός κοινοβουλίου που κρεμόταν από την καλή διάθεση ενός συναδέλφου που πίστευε ενδεχομένως ότι αδικείται, αλλά εμπόδισε τους άλλους συναδέλφους να μιλήσουν με την κατάληψη του βήματος, ήταν η χειρότερη δυνατή των τελευταίων δυόμιση χρόνο από προεδρεύω σε αυτό το βήμα». Τέλος, ο κ. Τασούλας πρότεινε να συνεχιστεί η συνεδρίαση από εκεί που διεκόπη.