«Είμαστε εδώ, στο Παρίσι, για να κορυφώσουμε το πλούσιο πρόγραμμα αφιερωμάτων, εκδηλώσεων, εκδόσεων και άλλων δραστηριοτήτων, με τις οποίες το Κόμμα μας τιμά την ηρωική Παρισινή Κομμούνα, στα 150 χρόνια από την πρώτη έφοδο της εργατικής τάξης στο όνειρο!

Είμαστε εδώ, περπατήσαμε στα βήματα της Κομμούνας και αντλώντας δύναμη και γνώση από τα διδάγματά της, συνεχίζουμε τον όμορφο μα και δύσκολο αγώνα. Για να βρουν τα όνειρα δικαίωση.

Για να μπορέσει η εργατική τάξη να ολοκληρώσει ό,τι ξεκίνησαν οι Κομμουνάροι, ό,τι συνέχισαν σχεδόν μισό αιώνα μετά οι μπολσεβίκοι, ό,τι είναι και σήμερα ακόμα πιο αναγκαίο και επίκαιρο από ποτέ: Το χτίσιμο μιας κοινωνίας απελευθερωμένης από τα δεσμά του κεφαλαίου και της εξουσίας του. Είμαστε εδώ, γιατί, όπως έγραψε και ο Κομμουνάρος ποιητής της Διεθνούς, Ευγένιος Ποτιέ, «η Κομμούνα πάντα ζει»!» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή του ομιλία στο Παρίσι για την Παρισινή Κομμούνα.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν τιμά «απλά τον μεγάλο αγώνα των Κομουνάρων του Παρισιού ως ένα ιστορικό γεγονός, αλλά ως πηγή γνώσης και έμπνευσης για τους σημερινούς και μελλοντικούς αγώνες και ως πηγή σημαντικών διδαγμάτων».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «παρά το τεράστιο -ιστορικά προσωρινό- πισωγύρισμα που γνωρίσαμε με την υποστολή της Κόκκινης Σημαίας, τελικά, από το Κρεμλίνο, με την ανατροπή του σοσιαλισμού που έκανε την πρώτη του απόπειρα να οικοδομηθεί, οι λαοί δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη».

Μίλησε για την πραγματικότητα των χιλιάδων αγώνων που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο, παρά τους «ισχυρισμούς των αστικών επιτελείων για το παρελθόν των επαναστάσεων» και στεκόμενος στον «γνήσιο προβληματισμό αρκετών εργαζομένων» επισήμανε ότι «δεν είναι σωστό να υποτιμάται σήμερα η δυναμική που μπορεί να έχει η προσπάθεια για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας» σημειώνοντας ότι αυτή η «μη ευθύγραμμη» πορεία «είναι μια καθημερινή μάχη που έχει τα μπρος και τα πίσω».

Ανέφερε ότι ένα από τα μεγάλα διδάγματα της Κομμούνας «είναι ότι δεν φτάνει η απλή κατάληψη από την εργατική τάξη της «έτοιμης κρατικής καπιταλιστικής μηχανής», αλλά απαιτείται η εκ βάθρων αναδιάρθρωσή της, η συντριβή όλων των παλιών σάπιων δομών της».

Πρόσθεσε ότι αυτό το πολύ σημαντικό συμπέρασμα «επιβεβαιώθηκε από την νικηφόρα έκβαση της Οκτωβριανής Επανάστασης, καθώς και των υπόλοιπων σοσιαλιστικών επαναστάσεων κατά τον 20ο αιώνα» αλλά και από την «αρνητική πείρα των συνεπειών που υπήρξαν για το εργατικό – λαϊκό κίνημα, όταν αυτή η νικηφόρα στρατηγική για την ανατροπή της αστικής εξουσίας, έπαψε να αποτελεί -σε πολλές περιπτώσεις κατά τον 20ο και 21ο αιώνα- την σταθερή πυξίδα του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος».

Όπως εξήγησε πολλά ΚΚ διαμόρφωσαν μια στρατηγικής σημασίας αντίληψη για την δυνατότητα μετάβασης στον σοσιαλισμό «μέσα από επιμέρους μεταρρυθμίσεις που θα τις κάνει μια κυβέρνηση συνεργασίας κομμουνιστών, σοσιαλιστών, σοσιαλδημοκρατών, ακόμα και κάποιων φιλελεύθερων αστικών κομμάτων»

«Πρόκειται για μια στρατηγική αντίληψη που δεν επιβεβαιώθηκε πουθενά, σε καμία χώρα.

Όπου υλοποιήθηκε, οδήγησε στην ενσωμάτωση του εργατικού – λαϊκού κινήματος και στην αλλοίωση του επαναστατικού χαρακτήρα των Κομμουνιστικών Κομμάτων που συμμετείχαν σε αστικές κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα την οριστική μετάλλαξή τους» τόνισε.

«Αυτή η πείρα έχει μεγάλη σημασία και για το σήμερα, όπου επανέρχεται και στη χώρα μας η σοσιαλδημοκρατική και οπορτουνιστική πρόταση, ότι μπορεί δήθεν να υπάρξει μια «προοδευτική» κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού, που θα δώσει φιλολαϊκή λύση στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα» είπε ο Δ. Κουτσούμπας και υπογράμμισε την «υπεύθυνη στάση του ΚΚΕ να αρνηθεί την συμμετοχή, στήριξη ή ανοχή στην αστική – αντιλαϊκή διακυβέρνηση της ονομαζόμενης «πρώτης φορά αριστεράς». Μια στάση, που αποτελεί διαχρονική παρακαταθήκη για το εργατικό – λαϊκό κίνημα και την εξέλιξή του».

«Συνεχίζουμε με καθαρότητα και συνέπεια να επιμένουμε να εξηγούμε ότι η μοναδική προϋπόθεση να βρεθεί το ΚΚΕ στη διακυβέρνηση, είναι να είναι ο ίδιος ο λαός, η εργατική τάξη στην εξουσία, με κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, να ξεκινά την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού. ‘Αλλη λύση, άλλη διέξοδος δεν υπάρχει» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Αυτό το διεφθαρμένο καπιταλιστικό σύστημα μόνο ανατρέπεται. Δεν εξανθρωπίζεται με λόγια περί «προόδου και δημοκρατίας», με επίκληση «στην προοδευτική διακυβέρνηση», με κάποιες ενέργειες και δράσεις από τις θέσεις της κυβερνητικής αστικής εξουσίας.

Γιατί, το ίδιο το αστικό σύστημα έτσι, σου βάζει τα όριά του και προσδιορίζει τα όριά σου.

Το σύστημα μπορεί να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει, μόνο από τις θέσεις της όξυνσης της ταξικής πάλης, της αντιμονοπωλιακής – αντικαπιταλιστικής εργατικής – λαϊκής πάλης και συμμαχίας των κοινωνικών δυνάμεων που έχουν συμφέρον από αυτή την εξέλιξη, που έχουν συμφέρον από τη νέα κοινωνία» πρόσθεσε.

Επικαλούμενος την πείρα της Οκτωβριανής Επανάστασης ανέδειξε τη σημασία ύπαρξης ενός Κομμουνιστικού Κόμματος «με επεξεργασμένη επαναστατική στρατηγική και Πρόγραμμα, που να φροντίζει τη δημιουργική ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας, βασισμένο πάντα στις θεμελιακές της αρχές», όρος «για να διασφαλίζεται η πολιτική αυτοτέλεια του αγώνα της εργατικής τάξης, η αποφυγή στον εγκλωβισμό στα διλήμματα και τους σκοπούς της αστικής τάξης ή στην επιρροή από τις μικροαστικές θεωρίες και τις δυνάμεις που τις εκφράζουν», κυρίως «με στοχευμένη και προσηλωμένη δράση για την ανατροπή της αστικής εξουσίας».

Είπε ότι είτε «με τα κελεύσματα της κυβέρνησης της ΝΔ και άλλων αστικών κομμάτων για «εθνική ομοψυχία», είτε με τις «ποικίλες φωνές της σοσιαλδημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που αναθερμαίνουν χιλιοειπωμένες υποσχέσεις για μια δήθεν πιο φιλολαϊκή διαχείριση του καπιταλισμού» επιδιώκεται «η πολύμορφη ενσωμάτωση του εργατικού – λαϊκού κινήματος στους σκοπούς της άρχουσας τάξης».

«Το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης που απευθύνει το ΚΚΕ στις σημερινές συνθήκες, έχει ιδιαίτερη σημασία και μπορεί να βρει σημαντικό αντίκρυσμα και στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, γιατί «κι εδώ, όπως και στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ, άμεσο ζητούμενο είναι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, για να δυναμώσει η αποφασιστικότητα, η διεκδίκηση, ο αγώνας για την κοινωνία που έχουμε ανάγκη για να ζήσουμε όπως μας αξίζει».

«Στον δύσκολο αγώνα μας, οι εργαζόμενοι της Ελλάδας έχουν την υποστήριξη των αδελφών τους εργατών από όλη την Ευρώπη, από όλο τον κόσμο.

Οι Έλληνες μετανάστες, εργαζόμενοι, επιστήμονες, φοιτητές, τόσο στην Γαλλία, όσο και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι μέρος, τμήμα, του λαϊκού κινήματος της χώρας μας, όπως και των χωρών που ζουν.

Θα δυναμώσουν την πάλη τους για να ενισχυθεί το κομμουνιστικό κίνημα, τα ΚΚ, να ενισχυθεί το ΚΚΕ παντού.

«Στον αγώνα ενωμένοι, κι ας μη λείψει κανείς…» Στον αγώνα για μια κοινωνία αντάξια των δυνατοτήτων και των αναγκών του καιρού μας. Μια κοινωνία που κουμάντο θα κάνουν αυτοί που παράγουν τον πλούτο κι όχι αυτοί που καρπώνονται τα αποτελέσματα του μόχθου των χεριών και του μυαλού των πολλών.

Να δυναμώσει ο αγώνας για μια πραγματικά ελπιδοφόρα διέξοδο για το σήμερα και το αύριο.

Για τις εξεγέρσεις του μέλλοντός μας, το σοσιαλισμό! Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!

Ζήτω η Κομμούνα! Ζήτω το ΚΚΕ!» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.