Ως μια ταπείνωση για τον Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζει το BBC την επιστολή προς την Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Πέστον  η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς την Άνγκελα Μέρκελ, την οποία αποκάλυψαν οι Financial Times, «θα πρέπει να ήταν προσωπικά ταπεινωτική για τον Τσίπρα, καθώς ήταν σαν να έλεγε στην Μέρκελ ”παρακαλώ, στείλε μετρητά – σύντομα”».

Στην πραγματικότητα, σημειώνει ο Πέστον, μέσω της συγκεκριμένης επιστολής φαίνεται ξεκάθαρα πως οι δύο πλευρές θέλοντας η μια να παραδεχθεί το λάθος της άλλης κατά το παρελθόν, μόνο που καμία δεν δείχνει να θέλει να το κάνει. Υπό αυτό το πρίσμα, η συμφωνία του Φεβρουαρίου στο Eurogroup, αντί να γεφυρώσει το χάσμα το μεγάλωσε, καθώς υπήρξε διαφορετική προσέγγιση στα συμφωνημένα. Όπως αναφέρει το άρθρο: «Πρόκειται για ένα συναισθηματικό και ιδεολογικό χάσμα».

 «Το πιο σημαντικό κομμάτι της επιστολής Τσίπρα είναι ότι επιβεβαιώνει την άρνηση της ΕΚΤ να άρει τους περιορισμούς σχετικά με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και την ικανότητά τους να παρέχουν βραχυπρόθεσμα δάνεια στην Αθήνα, τη στιγμή που τα χρήματα λιγοστεύουν», αναφέρει.

Με τον Τσίπρα να βάζει το δίλημμα χρεοκοπία ή αποπληρωμή χρεών (και να τάσσεται υπέρ του πρώτου), ο Πρέστον καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Μπορεί αυτό να μην σημαίνει έξοδο από την Ευρώπη, αλλά στην πραγματικότητα αν φτάσουν εκεί τα πράγματα το Grexit θα απέχει μόλις μισή ανάσα. Αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών, τότε αυτό θα αντιπροσωπεύει την αξιοθρήνητη αποτυχία των προσπαθειών για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας εντός της νομισματικής ένωσης».