Αργά το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης επί της προτάσεως που κατέθεσαν o Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμού των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, έτσι όπως αποφασίστηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων, θα υπάρξουν δύο κύκλοι ομιλητών που ξεκινάνε αυτή την ώρα. Στον πρώτο θα μιλήσουν έξι βουλευτές, ένας από κάθε κόμμα, για 10 λεπτά της ώρας.

Στον δεύτερο κύκλο, θα μιλήσουν 12 βουλευτές που θα κατανεμηθούν ως εξής: 5 από τη Νέα Δημοκρατία, 3 από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας από κάθε ένα από τα άλλα κόμματα με χρόνο ομιλίας έκαστου 5 λεπτά, χωρίς δικαίωμα δευτερολογίας. Οι βουλευτές της συμπολίτευσης θα εναλλάσσονται με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης στο βήμα.

Δικαίωμα να μιλήσουν θα έχουν οποιαδήποτε στιγμή ο πρωθυπουργός (αν και δεν αναμένεται να πάρει τον λόγο) και ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έως και 20 λεπτά, και οι πρόεδροι των άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων για 15 λεπτά. Οι υπουργοί έχουν δικαίωμα να πάρουν το λόγο για 10 λεπτά της ώρας και η κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων για 12 λεπτά τα οποία μειώνονται στα έξι εάν τυχόν μιλήσει ο πρόεδρός τους.

Τέλος να σημειώσουμε ότι λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην αίθουσα της ολομέλειας μπορούν να βρίσκονται έως και 200 βουλευτές οι οποίοι κατανέμονται ως εξής: 105 από τη ΝΔ, 57 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 15 από το ΚΙΝΑΛ, 10 από το ΚΚΕ, 7 από την Ελληνική Λύση και 5 από το ΜέΡΑ25.