Ο πρώτος κλιματικός νόμος θα παρουσιαστεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, το οποίο συνεδριάζει σήμερα στις 11.00 υπό τον πρωθυπουργό, τρεις ημέρες μετά την παρέμβασή του από τη Γλασκώβη στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Kλιματική Aλλαγή. Βασικός στόχος του νέου κλιματικού νόμου θα είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων αερίων κατά 55% μέσα στην επόμενη δεκαετία, αλλά και ο ακριβής προσδιορισμός της μείωσης των εκπομπών ρύπων αερίων ξεχωριστά για κάθε τομέα.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αρκείται στο ρόλο του παρατηρητή που απλά περιμένει να δράσουν οι άλλοι σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή αλλά αναλαμβάνει και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, επισήμανε σε άρθρο του στο Politico ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι : «Δημιουργήσαμε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και υλοποιούμε ένα πρόγραμμα 6+1 σημείων για το κλίμα σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Οι τρεις φάσεις μείωσης των ρύπων

Στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία που θα παρουσιαστεί σήμερα, για να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να εισαχθεί στη συνέχεια στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση θα προσδιορίζονται τρεις φάσεις για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από εγχώριες πηγές ρύπανσης. Η πρώτη έχει ορίζοντα δεκαετίας και θέτει ως στόχο τη μείωση των ρύπων κατά 55% έως το 2030, η δεύτερη κατά 80% έως το 2040 και η τρίτη κατά 100% έως το 2050. Είναι ξεκάθαρο ότι οι στόχοι είναι φιλόδοξοι, καθώς το 2019 οι ρύποι στην Ελλάδα είχαν περιοριστεί μόλις κατά 18,9% όταν η δέσμευση για την Ελλάδα είχε προσδιοριστεί στο -40%.

«Η πράσινη μετάβαση δεν θα γίνει στις πλάτες των πολιτών»

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πράσινη μετάβαση στις πλάτες των πολιτών και ειδικά των πιο ευάλωτων» ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στο Mega o πρωθυπουργός εξηγώντας ότι αν συνέβαινε αυτό θα υπονομευόταν όλη η πολιτική προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει για την ορθότητα αυτής της πολιτικής. Μιλώντας για τη Δυτική Μακεδονία εξήγησε ότι υπάρχουν στη διάθεση της κυβέρνησης μαζί με ιδιωτικά κεφάλαια, σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ. «Ο λιγνίτης θα αντικατασταθεί από μια σειρά από επενδύσεις που θα δημιουργήσουν τελικά περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας» τόνισε.

Η ατζέντα της συνεδρίασης

  • Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Εθνικός κλιματικός νόμος, β) Εκσυγχρονισμός αδειοδοτικής διαδικασίας έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, υπεράκτια αιολικά πάρκα, μετασχηματισμός Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη του νομοσχεδίου: Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – Έλεγχος ποιοτικών κριτηρίων, έλεγχος φαρμακευτικής δαπάνης.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, β) Εκσυγχρονισμός Κτηματολογίου, Ρόδου, Κω – Λέρου.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την ενσωμάτωση των Οδηγιών 2019/2162 σχετικά με την έκδοση και τη δημόσια εποπτεία καλυμμένων ομολόγων, 2019/1160 για τη διασυνοριακή διανομή οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, 2019/1153 για τη διευκόλυνση της χρήσης χρηματοοικονομικών και άλλων πληροφοριών για την πρόληψη, την ανίχνευση, τη διερεύνηση ή τη δίωξη ποινικών αδικημάτων.
  • Εισηγήσεις από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη για το Ετήσιο Πρόγραμμα Κωδικοποίησης και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης – Οδικού Χάρτη Κυκλικής Οικονομίας 2021-2025.