Τη δική του θέση για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη πήρε, με άρθρο του, ο πρόεδρος της Δράσης, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Αναλυτικά το άρθρο:

«Διαβάζω άρθρο του αρθρογράφου των Financial Times, Βόλφγκανγκ Μουνχάου για το πως η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει έναντι των επίσημων πιστωτών της και να εισάγει μονομερώς δεύτερο νόμισμα (με τη μορφή χρεογράφων του ελληνικού δημοσίου με το οποίο θα πληρώνει τις συντάξεις και άλλες δαπάνες του δημοσίου). Στο άρθρο αυτό θέτει μεταξύ άλλων το ρητορικό ερώτημα: “Τι θα μπορούν να κάνουν; Δεν μπορούν να σε πετάξουν έξω από την ευρωζώνη. Δεν έχουν τα νομικά μέσα. Δεν μπορούν να σε πετάξουν ούτε έξω από την Ε.Ε.”

Θυμάμαι διαβάζοντας τον κύριο αυτόν την παροιμία για τις χίλιες ξυλιές. Οι διάφοροι αρθρογράφοι που έχουν κάνει καριέρα επί των ελληνικών θεμάτων τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονται από προβλέψιμη αδιαφορία για τις λεπτομέρειες των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και λοιπών ευρωπαϊκών χωρών, που θυμίζει την στάση των αρθρογράφων των ελληνικών εφημερίδων του απώτατου παρελθόντος, που έχει μείνει στην ιστορία με την φράση “δεξιότερα Κουροπάτκιν”*.

Αυτό που δεν αναφέρει ο αγαπητός αρθρογράφος είναι ότι οι μονομερείς πράξεις μπορεί να έχουν (μεταξύ πολλών άλλων), και τις ακόλουθες επιπτώσεις.

Πρώτον οι συντάξεις που θα πληρωθούν με IOUs θα έχουν υποστεί άμεσο και τυφλό κούρεμα μια που οι σχετικές υποσχέσεις του ελληνικού κράτους θα υποτιμηθούν άμεσα ή θα αντιμετωπίσουν την άρνηση των φορέων της ιδιωτικής οικονομίας να διακρατήσουν τα σχετικά χρεόγραφα (μαύρη αγορά με όσα αυτή συνεπάγεται). Οπότε τι μας λέει; Να τσακωθούμε με την ΕΕ για να μην μειώσουμε τις συντάξεις και να μειώσουμε στη συνέχεια τις συντάξεις;

Δεύτερον η Ελλάδα έχει καθαρές εισροές από την ΕΕ το 2015 ύψους 4,2 δισ. (μια μικρή λεπτομέρεια που διαφεύγει από τον κ. Μουνχάου). Αν παραβιάζει μονομερώς τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος η ΕΕ έχει δικαίωμα να λάβει μέτρα, τόσο με τη μορφή προστίμων (που μπορεί να φτάσουν μέχρι 0,5% του ΑΕΠ ή 890 εκατ. ευρώ), όσο και με τη μορφή παγώματος των εισπράξεων από το ταμείο συνοχής (περίπου 3 δισ. στη νέα προγραμματική περίοδο ή 500 εκατ. το χρόνο), όπως έγινε με την Ουγγαρία το 2012 και τη διακοπή της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που μόνο το 2014 είχε κάνει συμβάσεις δανειοδότησης ύψους 1,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα), ενώ μπορεί να αρχίσει εντατικούς ελέγχους σε τομείς όπως οι αγροτικές επιδοτήσεις παρελθόντων ετών (κι όχι μόνο), που να οδηγήσουν σε τεράστια πρόστιμα για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε. Με τον υψηλό πολλαπλασιαστή που έχουν οι επενδύσεις και γενικότερα τα έσοδα από την ΕΕ, τα ποσά αυτά μπορεί από μόνα τους να στερήσουν στη χώρα 1,5% – 2% του ΑΕΠ δημόσια έσοδα, δηλαδή όσα επιδιώκει να ωφεληθεί από την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος η σημερινή κυβέρνηση.

Αν προσθέσουμε σ΄ αυτά και τις αναπόφευκτες επιπτώσεις στον τουρισμό από τις χώρες της ευρωζώνης, εξ αιτίας του κλίματος που θα δημιουργηθεί, η υπόθεση της μονομερούς εισαγωγής διπλού νομίσματος μπορεί να μας κοστίσει πανάκριβα από κάθε άποψη. Το ίδιο και από πλευράς άμεσων ξένων επενδύσεων. Χωρίς να λογαριάζουμε τις επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα (χωρίς ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχουμε αναγκαστικά συναλλαγματικούς περιορισμούς και περιορισμούς στις αναλήψεις ευρώ), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές.

Γιατί τα γράφουν αυτά οι ξένοι αρθρογράφοι; Γιατί δεν τους κοστίζει τίποτε. Πάντα μπορούν να ισχυριστούν (επί των δικών μας ερειπίων), ότι η ελληνική πλευρά δεν ακολούθησε σωστά τις συμβουλές τους.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι μια μεγάλη χρηματοοικονομική αναταραχή θα έχει σίγουρα ωφελημένους όσους έχουν να κερδίσουν τόσο από την βίαιη πτώση όσο και από την μετέπειτα άνοδο του ευρώ (διόρθωση), που θα υπάρξει σε μια τέτοια εκδοχή. Και αυτοί δεν θα είμαστε εμείς.

Ελπίζω οι διαπραγματευτές από ελληνικής πλευράς να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους και τις σκοπιμότητες των “δεξιότερα Κουροπάτκιν” και τις συνέπειες που θα έχει για τον ελληνικό λαό η πολιτική της τυφλής ρήξης με την Ευρώπη. Και να θυμούνται ένα πράγμα. Ο ελληνικός λαός είναι ο εντολοδόχος τους και τη δική του τύχη διαχειρίζονται.

* Το 1904, κατά τη διάρκεια του Ρώσο-Ιαπωνικού πολέμου, Αθηναϊκή εφημερίδα είχε κυκλοφορήσει με τίτλο «Δεξιότερα Κουροπάτκιν». Ο αρθρογράφος συμβούλευε τον Ρώσο στρατηγό Aλεξέι Κουροπάτκιν να κινηθεί δεξιότερα στο πεδίο της μάχης του Μούκδεν. Ο Ρώσος στρατηγός προφανώς δεν πρόλαβε να διαβάσει ελληνικό τύπο και υπέστη πανωλεθρία.

** Ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης είναι πρόεδρος της Δράσης

Πηγή: www.capital.gr