Για την επιστροφή των Γλυπτών Παρθενώνα μίλησε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη τη Δευτέρα (4/10) η υπουργός Πολιτισμού αναφερόμενη στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια.

«Αυτή τη φορά η Σύνοδος είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τη διατύπωση μιας ευχής. Η UNESCO αναγνωρίζει ότι το αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα και την επανένωσή τους με τα υπόλοιπα γλυπτά, που ήδη εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης, είναι δίκαιο και νόμιμο», επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αναφερόμενη στην πρόσφατη απόφαση (decision) της 22ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, ένα από τα κύρια θέματα της οποίας ήταν η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Η UNESCO παίρνει θέση και λέει ότι πρόκειται για ένα διακυβερνητικό ζήτημα, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ξέρετε, πάντοτε οι Άγγλοι κρύβονταν: Η μεν κυβέρνηση πίσω από τους Trustees του Βρετανικού Μουσείου, οι δε Trustees πίσω από την κυβέρνηση. Αυτό όμως το οποίο εγώ μπορώ να σας πω, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση αυτά τα δύο χρόνια εργάζεται αθόρυβα και συστηματικά για το θέμα της επιστροφής και της επανένωσης των γλυπτών και νομίζω ότι η απόφαση αυτή της Διακυβερνητικής είναι μία δικαίωση αυτής της πολιτικής» είπε η Λίνα Μενδώνη όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Λίνα Μενδώνη

«Το μείζον είναι αυτή τη στιγμή να αποκαταστήσουμε αυτό το οποίο χάσαμε στο Τατόι, το φυσικό περιβάλλον»

«Στο Τατόι θα μπορέσουμε να ανηφορίσουμε όταν ληφθούν, όχι από το υπουργείο Πολιτισμού, κυρίως από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του, όλα τα μέτρα τα οποία θα εξασφαλίζουν την προστασία του χώρου, αλλά κυρίως των επισκεπτών», ανέφερε η Λ. Μενδώνη, τονίζοντας ότι «ήδη έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η απομάκρυνση των καμένων δέντρων. Έχουν προχωρήσει και έχουν ολοκληρωθεί αρκετές από τις μελέτες. Υπάρχει μία πλήρης εξέλιξη του προγράμματος της αποκατάστασης».

Το υπουργείο Πολιτισμού όπως διαβεβαίωσε η υπουργός συνεχίζει κανονικά το έργο του. «Ήδη έχει εγκατασταθεί ο πρώτος εργολάβος και είναι σε εξέλιξη η αποκατάσταση των μαγειρείων. Έχουμε τελειώσει όλες τις διαδικασίες, ζητώντας και επιπλέον ειδικούς όρους για τη δημοπράτηση του κτιρίου του ανακτόρου και περιμένουμε την έγκριση της διακήρυξης από την υπηρεσία του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του ανακτόρου. Επομένως, είναι θέμα λίγου χρόνου», ανέφερε η Λίνα Μενδώνη, προσθέτοντας ότι «οι εργασίες της συντήρησης προχωρούν κανονικά», το ίδιο και οι «πρόδρομες εργασίες για την αποκατάσταση των καμένων δέντρων, στον βαθμό που αφορά το υπουργείο Πολιτισμού».

«Δεν έχουμε καθόλου σταματήσει. Το πρόγραμμά μας εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο από την αρχή είχαμε θέσει. Το μείζον είναι αυτή τη στιγμή, με όλες μας τις δυνάμεις να αποκαταστήσουμε αυτό το οποίο χάσαμε, το φυσικό περιβάλλον», συμπλήρωσε η Λίνα Μενδώνη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.