Να μην είναι η εφαρμογή του Μνημονίου και ο προϋπολογισμός η αρχή και το τέλος της κυβερνητικής πολιτικής για το 2011, υποστήριξαν υπουργοί στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επί της ουσίας μίλησαν για την ανάγκη ενός κυβερνητικού σχεδίου για την εφαρμογή πολιτικών ανάπτυξης, ανάσχεση της ύφεσης και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, το οποίο θα αμβλύνει τις επιπτώσεις που προκαλεί στους πολίτες η αναγκαστική εφαρμογή του Μνημονίου- χωρίς όμως να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Δεσμεύσεις Γιώργου

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε εκ νέου ότι δεν θα θιγούν οι μισθοί και οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και ούτε θα επιβληθούν νέα φορολογικά βάρη. Δεν αναφέρθηκε σε μη απολύσεις, ωστόσο συνεργάτες του μας έλεγαν ότι ισχύει η δέσμευσή του ότι δεν θα γίνουν. Κατηγόρησε τη Ν.Δ. για «την κληρονομιά που άφησε».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους της μειώνοντας το έλλειμμα για το 2010 κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, αντί για 5,5 που είχε δεσμευτεί. Κάλεσε τους υπουργούς να κάνουν ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, καθώς «το έλλειμμα του 2010 μειώνεται κατά 14 δισ. ευρώ, αλλά διαμορφώνεται στο επίπεδο των 22 δισεκατομμυρίων, αντί των 18 δισ.». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η προσπάθεια το 2011 θα στραφεί στα διαρθρωτικά προβλήματα, στη μείωση της σπατάλης στο Δημόσιο και στον εξορθολογισμό της Δημόσιας Διοίκησης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, «που δεν προσφέρουν σωστές υπηρεσίες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνισταμένη των ομιλιών των υπουργών ήταν η διαπίστωση ότι δεν μπορεί να είναι μόνο το Μνημόνιο η μοναδική πολιτική της κυβέρνησης.

ΔΕΚΟ με διαφορές

Τουλάχιστον τρεις υπουργοί, οι Δημ. Ρέππας, Λούκα Κατσέλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υποστήριξαν ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να αφήνει να δημιουργείται ένα κλίμα απολύσεων στις ΔΕΚΟ. Υποστήριξαν ότι δεν είναι όλες οι ΔΕΚΟ που πρέπει αδιακρίτως να μειώσουν τα ελλείμματά τους, αλλά θα πρέπει να διαχωριστούν εκείνες που παρέχουν κοινωφελείς υπηρεσίες.

Ο Ε. Βενιζέλος πρότεινε να είναι εμφανή τα αναπτυξιακά μέτρα, τα μέτρα για την ακρίβεια και την ανάσχεση της ύφεσης. Ζήτησε να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2011 και να υλοποιηθούν ολοκληρωμένες πολιτικές για την οικοδομή και τον τουρισμό. Ακόμα είπε ότι χρειάζεται να οριοθετηθούν από τώρα οι δανειακές ανάγκες για τα έτη 2014, ’15, ’16. Μέτρο στις προσλήψεις συνέστησε στους υπουργούς ο Γ. Παπακωνσταντίνου, γιατί -όπως είπε- με όσες ήδη προγραμματίζονται στην Αστυνομία, τη Δικαιοσύνη, την Υγεία και την Παιδεία, δεν βγαίνει η αναλογία μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Στο σημείο αυτό σύμφωνα, με πληροφορίες, αναφέρθηκε και στις πιέσεις της τρόικας για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων. Με την αναλογία πέντε προς μία η κυβέρνηση θέλει να ανταποκριθεί σε αυτές τις πιέσεις.

Μέτρα καλοκαιριάτικα;

Η Αννα Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι η Ν.Δ. έχει ευθύνες, ωστόσο σε αυτή τη φάση είναι αναγκαία η συναίνεση και γι’ αυτό χρειάζεται ένας προσεκτικός χειρισμός σε ευαίσθητα θέματα (εννοώντας προφανώς την εξεταστική για την οικονομία). Απαντώντας ο Γ. Παπανδρέου, είπε ότι η συναίνεση δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να ξεκαθαριστούν κάποιες υποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μ. Χρυσοχοΐδης δεν συμφώνησε με την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και όπως έλεγε αργότερα σε δημοσιογράφους, «ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτα…». Ο Αν. Λοβέρδος είπε ότι δεν μπορεί 3-4 υπουργεία να σηκώσουν το βάρος των μειώσεων των δαπανών και τόνισε ότι αν δεν υπάρξει προσοχή, το καλοκαίρι θα προκύψει ανάγκη νέων μέτρων. *