Οι φωτιές σε Αττική και Εύβοια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ξεκινώντας, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους πυροσβέστες που έδωσαν – και δίνουν – τη μάχη με τις φλόγες, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης και τους ρεπόρτερ που βρέθηκαν στο πεδίο των πυρκαγιών.

«Βρισκόμαστε στη 10η μέρα μιας πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης. Ευτυχώς σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Πετύχαμε να προστατέψουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε δάση και περιουσίες. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν. Να μην χρησιμοποιούμε πλέον τον όρο “κλιματική αλλαγή“. Είμαι έτοιμος για τολμηρές λύσεις. Λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος, όχι η φύση» σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι κυρίαρχος στόχος ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής, ανθρώπων και ζώων. «Είναι σημαντικό πως δεν θρηνήσαμε θύματα με 100 φωτιές κάθε ημέρα» ανέφερε και επισήμανε ότι εντός των επόμενων μηνών θα ψηφιστεί ο πρώτος κλιματικός νόμος: «Είναι σημαντικό να κερδίσουμε ό, τι χάσαμε» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η αρνητική εμπειρία από την επέλαση της φύσης πρέπει να μετατραπεί σε θετική αλλαγή. Είναι απαραίτητη η συμβολή της αντιπολίτευσης σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει να διαλέξει τι θέλει να κάνει. Είμαστε πάντα στην όχθη της λογικής και της ενότητας», πρόσθεσε.

Για τις ευθύνες της διαχείρισης είπε: «Ζήτησα συγγνώμη και το έκανα γιατί το αισθάνθηκα ως μία προσωπική ανάγκη. Οφείλεις να κοιτάς μέσα σου να δεις τι δεν πήγε καλά. Ήταν αυθόρμητη ηθική συμπεριφορά και πολιτική πράξη. Η συγγνώμη σηματοδοτεί την απόφαση για δράση. Είναι η αφετηρία, δεν είναι το τέλος για να γίνουν όσα πρέπει να γίνουν. Γι’ αυτό κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος, κάποια μαθήματα τα έχουμε πάρει. Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και όχι την ώρα της μάχης. Η κυβέρνηση δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη μας. Κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν αρκετό» σημείωσε.

Μητσοτάκης για εκκενώσεις: Χυδαία η σπέκουλα που χτίστηκε, σώθηκαν αμέτρητα σπίτια και επιχειρήσεις

Για τις κατηγορίες που άσκησε η αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση εστίασε στις εκκενώσεις και χάθηκαν σπίτια ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική σε μία πολιτική έχει στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Χυδαία η σπέκουλα που χτίστηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και Μέσα Ενημέρωσης πάνω στο θέμα των εκκενώσεων. Έχουμε τραυματικές εμπειρίες από άλλες πυρκαγιές. Υπηρεσία όπως το 112 δεν έχουν χώρες που θεωρούνται πιο προηγμένες από την Ελλάδα όπως η Γερμανία. Μας ασκείται κριτική γιατί προστατεύσαμε την ανθρώπινη ζωή, δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Το ότι έχουμε μια κουλτούρα εκκενώσεων είναι συνολική κατάκτηση της χώρας, εγώ κάποια στιγμή θα φύγω.

Αυτό που βλέπουμε και μας μαυρίζει την καρδιά είναι αυτά που κάηκαν, όχι αυτά που σώθηκαν. Σώθηκαν αμέτρητα σπίτια και επιχειρήσεις. Τα πρώτα στοιχεία της αποτίμησης δείχνουν ότι δεν είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των σπιτιών που έχουν καεί ( 150 Αττική) σε σχέση με το μέγεθος των πυρκαγιών».

Για την Εύβοια

«Έχετε απόλυτο δίκιο να λέτε πως η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια ξεπερνά την οικολογική επίπτωση από μια μεγάλη πυρκαγιά. Γι’ αυτό και ζήτησα από έναν άνθρωπο με πολύ μεγάλη εμπειρία να ‘χτίζει μέσα από συντρίμμια’ – φράση που ο ίδιος ο κ. Μπένος χρησιμοποίησε σε δήλωσή του – προκειμένου να μας βοηθήσει να σκεφτούμε από την αρχή το μέλλον της», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση δημοσιογράφου από το νησί το οποίο ακόμα μετρά τις πληγές του από τις φωτιές, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης τύπου.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για την Εύβοια, υπό τον κ. Μπένο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα, δράσεις άμεσες αλλά και βραχυπρόθεσμες, οι οποίες θα συζητηθούν στο εν λόγω όργανο.

Μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση απασχολεί η προστασία της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα καθώς και η αναδάσωση των καμμένων εκτάσεων, είτε φυσική, είτε τεχνητή, όπως είπε.

«Το πακέτο στήριξης που δίνουμε στη Βόρεια Εύβοια», συνέχισε, «δε θα έλεγα ότι είναι γενναιόδωρο, θα έλεγα είναι το ενδεδειγμένο, λαμβάνοντας υπόψιν την έκταση της καταστροφής».

Επιπλέον, «όποια χρήματα εκταμιευτούν θα εκταμιευτούν πολύ γρήγορα» και όλα τα εργαλεία αρωγής θα διατεθούν σε μία πλατφόρμα, οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώσουν μία αίτηση, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, πως θα συναντήσει τον κ. Μπένο την επόμενη Τετάρτη, ενώ ανέφερε πως τον γνωρίζει και προσωπικά. Στη συνάντηση αυτή θα «βάλουμε μπρος τη δουλειά ανάταξης της οικονομίας, ευρύτερα, της περιοχής», είπε.

Αυτό συνεπάγεται, πρόσθεσε, πολλά έργα υποδομής, σχέδιο για την απασχόληση όσων εργάζονταν σε δάση που πλέον δεν υπάρχουν, εκτιμήσεις για τη ζημιά στον αγροτικό τομέα, στήριξη του τουρισμού μέσα από την αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου κ.α.. Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως όσοι εργάζονταν στο δάσος, θα μπορούσαν εκ νέου να απασχοληθούν σε ανάλογα αντικείμενα, αναλαμβάνοντας, για παράδειγμα, την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

«Έχουμε τα εργαλεία, τη διάθεση, τη γνώση να πετύχουμε», δήλωσε.

Μητσοτάκης για εναέρια μέσα: Ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά

«Τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Και πέρα από τα δικά μας θα ήθελα να προσθέσετε και 20 ακόμα από τα πολύ μεγάλα ρωσικά μέχρι μικρά ελικοφόρα τα οποία έσπευσαν να συνδράμουν την Ελλάδα σε αυτή την μεγάλη κρίση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση για την διαχείριση τους στο μέτωπο των πυρκαγιών.

«Ο κος Χαρδαλιάς εξήγησε ότι όλα τα μέσα δεν πετάνε ταυτόχρονα. Τα εναέρια μέσα ήταν σίγουρα αποτελεσματικά και στο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας τα οποία έχουμε εγκρίνει πριν την πυρκαγιά προβλέπει μία σημαντικότατη ενίσχυση του στόλου μας με απόκτηση:

  • νέων καναντέρ
  • 30 τρακτόρων
  • ιδιόκτητα πυροσβεστικά ελικόπτερα».

Ωστόσο, δεν είναι πανάκεια τα εναέρια μέσα, ιδίως όταν αντιμετωπίζει το φαινόμενο των megafires, κατά τη διεθνή βιβλιογραφία, δηλαδή εστίες μεγάλες και ανεξέλεγκτες, συμπλήρωσε. Επιπλέον, δεν μπορούμε να έχουμε ένα εναέριο μέσο για κάθε εστία πυρκαγιάς, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην προετοιμασία της κυβέρνησης πριν ξεσπάσουν οι φωτιές:

«Ορισμένες από τις προτεραιότητες είχαν ήδη αναδειχθεί και αποτελούσαν μέρος του σχεδιασμού μας. Δώσαμε 51 εκατομμύρια για πρόληψη και θα δώσουμε πολλά περισσότερα τα υπόλοιπα χρόνια και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι πόροι θα μπορέσουν να απορροφηθούν.

Με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας καθαρίστηκαν 19 οικισμοί. Οι παρεμβάσεις δεν είναι πάντα αρκετές. Τα Βασιλικά Κτήματα είναι μια έκταση πολύ κοντά στην καρδιά μου. Είχαμε θέση προτεραιότητα να παρέμβουμε, δεν το καταφέραμε και λυπάμαι γι΄αυτό. Δεν ήταν γιατί δεν προσπαθήσαμε. Υλοτόμοι καθάριζαν 2 μήνες πριν την πυρκαγιά γιατί είχαμε το πρόβλημα της Μήδειας και είχαμε πολλά πεσμένα δέντρα. Αν κάτι έχουμε μάθει είναι ότι βεβαίως η διαχείριση του δάσους είναι σημαντική, η πρόληψη είναι σημαντική. Δίνω πολύ μεγάλη έμφαση στην προσβολή της φωτιάς από τον αέρα.

Θεωρώ μεγάλη τομή ότι η δασική πολιτική συγκεντρώνονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Είναι σαφές ότι πια πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη στην οποία δεν μπορούμε να φυτεύσουμε πεύκα, αλλά άλλα δέντρα. Αν πρέπει κάποια δέντρα να κόβονται, πρέπει να γίνεται με απλούς τρόπους. Πολλά πρέπει να αλλάξουν και στο κομμάτι αυτό. Το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα, συντονίζει, θέτει αρμοδιότητες, αξιολογεί. Αυτός είναι ο ρόλος του. Έχει πετύχει πολλά αυτούς τους 25 μήνες. Το θεωρώ απολύτως απαραίτητη δομή για να μπορεί να διοικηθεί μια χώρα, δεν μπορούμε να ακυρώσουμε όλα αυτά που έχουν γίνει. Αυτό που παραλάβαμε δεν ήταν ούτε επιτελικό, ούτε κράτος», ανέφερε.

Δεν είναι εχθροί οι ανεμογεννήτριες – Δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να φτιαχτούν

Η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην επιλογή του πλανήτη να μεταφερθεί σε μονάδες παραγωγής ενέργειας χωρίς άνθρακα, απάντησε, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για τη σεναριολογία που έκανε την εμφάνισή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με τα «αίτια» πίσω από τις πρόσφατες φωτιές.

«Δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να φτιαχτούν ανεμογεννήτριες. Αυτές μπορούν να φτιαχτούν και μέσα στα δάση. Αυτή η δαιμονοποίηση βρίσκεται απέναντι σε όλο τον πλανήτη», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Θα κάνουμε τη μετάβαση χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Δεν είναι εχθροί οι ανεμογεννήτριες», επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε:

«Μου έκανε εντύπωση ότι συναντήθηκαν κάποια υπόγεια ρεύματα – οι αντιεμβολιαστές σκέφτηκαν αυτό το σενάριο. Οι εκτάσεις κρίνονται αναδασωτέες, δεν αλλάζει ο χαρακτήρας τους».
Για εμπρησμούς

«Αν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών θα το ερευνήσει η Δικαιοσύνη. Είναι βέβαιο όμως ότι πολλές από αυτές είναι αποτέλεσμα εμπρησμών αλλά δεν ξέρουμε αν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο», δήλωσε εξάλλου ο πρωθυπουργός.

Πρόωρες εκλογές

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός διέψευσε το σενάριο πρόωρων εκλογών τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία:

«Δεν είναι στρατηγική επιλογή οι πρόωρες εκλογές. Είναι μη επιλογή. Θα εξαντλήσω την 4ετία. Τα στοιχεία από τον τουρισμό είναι ενθαρρυντικά, θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει.

Τα στοιχεία από τον τουρισμό είναι ενθαρρυντικά. Όλοι οι ευρωπαϊκοί πόροι για τα επόμενα 6 χρόνια ξεπερνούν τα 75 δισ. ευρώ. Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει με τον κορονοϊο τους επόμενους μήνες παρά μόνο να ενθαρρύνω τους πολίτες από το να εμβολιαστούν. Αυτά τα δύο χρόνια μπορέσαμε να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις, παρά τις μεγάλες κρίσεις. Δεν βλέπω το γιατί η κυβέρνηση να ζητήσει μία νωπή εντολή. Μάλλον περισσότερο ένδειξη αδυναμίας θα ήταν αυτό, παρά δύναμης».

Μητσοτάκης: Προτιμώ έναν υπουργό ο οποίος είναι παρών στο πεδίο παρά κάποιον εξαφανισμένο

«Ήταν λάθος ότι το 2008, ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής είχατε εισηγηθεί ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης και ήταν λάθος που είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης ότι είναι και πυροσβέστης και επιτελικός επειδή είπατε ότι το Επιτελικό Κράτος δεν σβήνει με τη μάνικα;», κλήθηκε επίσης να απαντήσει ο πρωθυπουργός.

Είπε: «Είναι ανακριβές ότι η έκθεση εισηγείται την επιστροφή της δασοπυρόσβεσης στις δασικές υπηρεσίες. Έλεγε ότι αυτό είναι ανέφικτο να γίνει.

Επειδή την έγραψα εγώ ο ίδιος, έλεγε ότι απαιτείται καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δασικών υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής.

Η έκθεση αυτή πιστοποιεί το γεγονός ότι την κλιματική αλλαγή δεν την ανακαλύψαμε το 2018, μετά το Μάτι.

Θεωρώ ότι η έκθεση αυτή σε πολλά της σημεία εξακολουθεί να είναι επίκαιρη και τώρα έχω τη δυνατότητα να υλοποιήσω πολλά από τα συμπεράσματα στα οποία τότε είχαμε καταλήξει.

Εγώ μπορώ να είμαι υπόλογος βέβαια για ό,τι έχει γίνει στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια κι όχι από το 2008 που γράφτηκε η έκθεση.

Για τη δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη θα έλεγα ότι ο ρόλος ενός υπουργού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να συντονίζει αλλά να βρίσκεται και κοντά στις δυνάμεις, να τις ενθαρρύνει, όχι κατ’ ανάγκη να τις κατευθύνει γιατί αυτή είναι δουλειά των προϊσταμένων της Πυροσβεστικής. Νομίζω ότι αυτά έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο κ. Χαρδαλιάς αλλά και όλοι με τον τρόπο μας, άρα το τι μπορούμε και το τι πρέπει να κάνουμε, ποια είναι τα όρια του ρόλου μας είναι απολύτως σαφές και κατανοητό. Προτιμώ έναν υπουργό ο οποίος είναι παρών στο πεδίο παρά κάποιον ο οποίος είναι εξαφανισμένος».

Η κλιματική κρίση μας αφορά όλους

Για το εάν περιμένει μεγαλύτερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα στην κλιματική κρίση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να μοιραζόμαστε πόρους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα κοινά μέσα και θα το συζητήσω με τους ομολόγους μου στη διάσκεψη Med 9 στην Αθήνα» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η συνδρομή από πολλές χώρες υπήρξε ταχύτατη, αποτελεσματική και συγκινητική. «Είναι σαφές από εκεί και πέρα ότι μας αφορά όλους η κλιματική κρίση. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα ως προς την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το τι σημαίνει κλιματική αλλαγή. Θα οδηγηθούμε στην απόλυτη καταστροφή αν δεν αλλάξουμε δραστικά στον τρόπο με τον οποίο ζούμε, μετακινούμαστε, παράγουμε ενέργεια, καλλιεργούμε τη γη μας. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουνε» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Η απόφασή μας να κλείσουμε τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη νωρίτερα από ό,τι είχαμε σχεδιάσει ήταν η σημαντικότερη συνεισφορά της Ελλάδος στην παγκόσμια προσπάθεια για μείωση αερίων του θερμοκηπίου. Οι μονάδες αυτές πρέπει να αντικατασταθούν. Μεσοπρόθεσμα θα είναι το φυσικό αέριο, μακροπρόθεσμα θα είναι ο ήλιος και ο άνεμος. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να τα θέλουμε μονά-ζυγά δικά μας. Δεν μπορούμε να φωνάζουμε για την κλιματική αλλαγή και να βρισκόμαστε απέναντι σε κάθε πολιτική που βοηθάει να συνεισφέρουμε σε αυτήν την προσπάθεια για την αντιμετώπισή της».

«Δεν είναι στις προθέσεις μας να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό»

Έπεσε ο ρυθμός των εμβολιασμών μέσα στο καλοκαίρι είπε, ακόμη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που κράτησε περίπου δύο ώρες. Μάλιστα, όπως ανέφερε, δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επεκτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

«Δεν είναι στις προθέσεις μας να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για να προσέρχονται στην εργασία τους και αυτό είναι κόστος σε χρήμα και σε χρόνο» ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι μετά τις 20 Αυγούστου, οπότε και οι περισσότεροι πολίτες θα έχουν επιστρέψει από τις καλοκαιριές διακοπές, θα γίνει νέα προσπάθεια για να πειστούν όσοι παραμένουν καχύποπτοι.

«Έχουν πέσει σημαντικά οι ρυθμοί των εμβολιασμών και αυτό έχει επιπτώσεις και ως προς τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Αν εμβολιαστείς η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά και να πεθάνεις είναι ελάχιστη. Από τις 20 Αυγούστου και μετά θα πρέπει να κάνουμε μία νέα προσπάθεια για να πείσουμε. Δεν ξέρω πλέον τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να πειστούν οι καχύποπτοι» είπε.

Και πρόσθεσε: «Θα χρησιμοποιήσουμε μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε να εμβολιαστούν. Κάποια δείγματα γραφής τα έχουμε δώσει… μην περιμένετε ουσιαστική διαφοροποίηση».

O κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι: «Δεν θα πάμε σε νέο lockdown» και πως «όταν θα επιστρέψουν όλοι από τις διακοπές, τους παρακαλώ να κάνουν τεστ και ζητώ από τους νέους να μην έρθουν πριν σε επαφή με την οικογένειά τους αν είναι ανεμβολίστοι». 

«Απάντηση» Μητσοτάκη στα fake news για τους Ρουμάνους πυροσβέστες

Να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για την κλιματική αλλαγή, και να καταρρίψουμε μια σειρά από μύθους και fake news που έκαναν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών και δυστυχώς υιοθετήθηκαν από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της σημερινής συνέντευξης τύπου.

«Δεν μπορούμε για παράδειγμα να ζητάμε από τους Ρουμάνους να βοηθήσουν και να ασχολούμαστε να πείσουμε τον κόσμο ότι οι Ρουμάνοι δεν είπαν αυτό που αναφέρθηκε ως ψέμα, ότι δήθεν σε μια μέρα θα μπορούσε να σβήσει η φωτιά», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε μία ανάρτηση με ψευδής ισχυρισμούς η οποία έγινε viral.

«Λίγη σοβαρότητα επιτέλους από όλους αυτούς που κάθονται σε ένα πληκτρολόγιο και γράφουν ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Τουλάχιστον όχι την ώρα της μάχης. Θα υπάρξει χρόνος για πολιτική κριτική. Εδώ πέρα είμαστε να τα συζητήσουμε όλα.

Να σεβαστούμε όμως τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή» τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της ομάδας των Ρουμάνων πυροσβεστών, που βρέθηκε στην Ελλάδα για να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών, τοποθετήθηκε σε σχέση με την παραπάνω ανάρτηση – η οποία αναπαρήχθη και από ΜΜΕ – που τον παρουσίαζαν να λέει πως «η φωτιά μπορούσε να σβήσει σε μία μέρα, αλλά σαν κάποιος να μην ήθελε». Με επιστολή του προς τον υφυπουργό αλλά και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και Βασίλη Παπαγεωργίου, αντίστοιχα, ο αξιωματούχος εξέφρασε την λύπη του για τα λάθος μηνύματα που δόθηκαν και έκανε λόγο για «τεράστιο ψέμα».

Για το πόρισμα Goldammer

Απάντηση στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το πόρισμα της επιτροπής υπό τον καθηγητή Johann Goldammer, πρόεδρο του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τις πυρκαγιές στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, για την διαχείριση των δασικών πυρκαγιών έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε, αρχικά, πως όχι μόνο έχει μελετήσει την εν λόγω έκθεση, την οποία είχε μαζί του, αλλά και ότι έχει συνομιλήσει αρκετές φορές με τον κ. Goldammer.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, σημαντικό το πόρισμα της επιτροπής υπό τον καθηγητή, το οποίο είχε παραδοθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση λίγους μήνες μετά την τραγωδία στο Μάτι, «ως προς τις διαπιστώσεις και ως προς κάποιες από τις προτάσεις του».

«θα διαφωνήσω στο ότι δεν εφαρμόζουμε όσα εισηγείται», επεσήμανε, ενώ «αντέστρεψε» και το ερώτημα του δημοσιογράφου, ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Η αντιπολίτευση έχει διαβάσει την έκθεση; Ακούω στελέχη της να λένε ότι η πυρκαγιά διαδόθηκε με ανέμους χαμηλής ή μέτριας έντασης». Όμως, κατά το ίδιο πόρισμα, «τα 2/3 των πυρκαγιών διαδίδονται με ανέμους 1 έως 4 μποφόρ. Και επίσης λέει ότι τα εναέρια μέσα είναι απαραίτητα αλλά δεν πρέπει να τα θεοποιούμε».

«Καλό είναι», λοιπόν, «αυτοί που χρησιμοποιούν την έκθεση Goldammer να την έχουν διαβάσει και να μην τη χρησιμοποιούν ως φύλλο συκής για να κρύψουν τις δικές τους αδυναμίες και ευθύνες», κατέληξε.

Μαθαίνουμε από τη λάθη

«Μιλήσατε για αστοχίες στο θέμα των πυρκαγιών τις οποίες προφανώς έχετε εντοπίσει. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που έγινε στη διαχείριση αυτής της κρίσης κατά την εκτίμησή σας, γιατί υπάρχουν πολίτες που θεωρούν ότι αφέθηκαν στην τύχη τους σε κάποια μέτωπα», ήταν η τελευταία ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

«Νομίζω ότι αυτό το έχουμε απαντήσει εξαντλητικά», απάντησε ο πρωθυπουργός. «Μακάρι να μπορούσαμε αλλά ήταν παντελώς ανέφικτο να είχαμε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος για κάθε χωριό, για κάθε οικισμό. Όπως σας είπα πολλές φορές οι πολίτες ζητούν ένα εναέριο μέσο χωρίς να γνωρίζουν αν είναι σε θέση το εναέριο μέσο να πετά.

Δεν έχω δυσκολία να σας πω ότι το πρόβλημα -αν έπρεπε να επιστρέψουμε στην αλληλουχία των εξελίξεων – δυστυχώς δημιουργήθηκε από την αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη. Αυτή, όπως είπε κι ο κ. Χαρδαλιάς αποδιοργάνωσε την όλη προσπάθεια την οποία κάναμε, διότι στέρησε μέσα από την Εύβοια και από την Ηλεία.

Όταν η φωτιά αναζωπυρώθηκε στη συνέχεια και παρά το γεγονός ότι υπήρξε γρήγορη επέμβαση κι αυτό αποδεικνύεται από όλα τα στοιχεία, και γρήγορη προσβολή από τον αέρα ήταν πια αργά. Και ήταν αργά γιατί δυστυχώς οι συνθήκες ήταν τέτοιες που μετά από 45 βαθμούς καύσωνα επί δέκα μέρες η φωτιά μεταδιδόταν πολύ πιο γρήγορα και τα θερμικά φορτία ήταν πολύ πιο ισχυρά.

Επανέλαβε: «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σχεδόν 600 πυρκαγιές και η συντριπτική πλειοψηφία από αυτές ελέγχθηκε πολύ νωρίς. Οι λίγες που ξέφυγαν δυστυχώς βλέπουμε το αποτέλεσμα.

Να πω όμως πάλι κλείνοντας ότι πάντα θα προσεγγίσουμε αυτή την άσκηση αυτογνωσίας και αναζήτησης τρόπου να γίνουμε καλύτεροι, με διάθεση να υπηρετήσουμε τον τελικό στόχο. Που δεν είναι να αποδώσουμε μόνο προσωπική ευθύνη σε κάποιον ο οποίος μπορεί να έκανε κάτι λάθος αλλά να κοιτάξουμε πώς θα βελτιώσουμε την πιθανότητα το ίδιο λάθος να μην ξαναγίνει στο μέλλον.

Και το ένα λάθος το οποίο μάθαμε ότι δεν πρέπει ποτέ να ξαναγίνει είναι αυτό το οποίο αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και αυτό τουλάχιστον, χωρίς να μπορεί να εγγυάται κανείς ότι ποτέ δε θα χάσει κανείς τη ζωή του σε φυσική καταστροφή, αυτό, κρατώ ως μία μεγάλη επιχειρησιακή, πολιτική, κοινωνική, παρακαταθήκη αυτής της μεγάλης καταστροφής που χτύπησε τη χώρα.

Όπως είπα, τα σπίτια θα ξαναχτιστούν, καταλαβαίνω βέβαια ότι είναι τραγικό για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει χάσει το σπίτι του, αλλά θα το ξαναχτίσει και θα το ξαναχτίσει καλύτερο με άλλες προδιαγραφές και τα δάση θα ξαναγίνουν με το ρυθμό τους. Το ένα πράγμα το οποίο δεν επιστρέφει ποτέ, είναι η ανθρώπινη ζωή» κατέληξε ο πρωθυπουργός.