Δεύτερη μέρα άρσης του lockdown η σημερινή και είναι ξεκάθαρο ότι οι πολίτες αισθάνονται πως ξανακερδίζουν σταδιακά πίσω τη ζωή τους. Το άνοιγμα του τουρισμού και οι προσδοκίες για υψηλά τουριστικά έσοδα φέτος σε συνδυασμό με την επίσπευση του μαζικού εμβολιαστικού προγράμματος, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να αισιοδοξεί και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες που θα δώσουν ώθηση στη χώρα στη μετά-covid εποχή.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Καθίσταται ωστόσο σαφές από κυβερνητικά στελέχη και ειδικούς ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων και κυρίως των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις εκτός νομού, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συνεπάγεται και χαλάρωση στα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος «δεν ανοίγουμε γιατί η επιδημία έχει τελειώσει, αλλά γιατί ο παλιός τρόπος αντιμετώπισης έχει κάνει τον κύκλο του». Πρόσθεσε δε ότι «o ιός είναι εδώ και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς, η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και υπάρχει φόβος για τέταρτο κύμα».

Απαιτητικό το πέρασμα στη μετά–Covid εποχή

Σε παράλληλη τροχιά με τη διαχείριση της πανδημίας και την σωστή επιτήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό για να αποφευχθεί νέα έξαρση του κορονοϊού που θα φέρει πισωγυρίσματα, η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που θα αποτελέσουν κομμάτια του παζλ στη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού. Το πέρασμα στην μετά –covid εποχή είναι απαιτητικό και για το λόγο αυτό το Μαξίμου εδώ και μήνες εργάζεται πυρετωδώς για να μπουν τα θεμέλια στη χώρα που θα την οδηγήσουν σε τροχιά ανάκαμψης.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Και επειδή ποτέ δεν σταματήσαμε να εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πλέον είμαστε σε θέση να μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ανάκαμψη μετά την πανδημία» επισήμανε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Πολιτική, Μαργκερίτ Βεστάγκερ στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία και εκτίμησε: «Η Ελλάδα, ίσως να είναι η χώρα της Ευρωζώνης που θα σημειώσει την ισχυρότερη ανάπτυξη το επόμενος έτος».

Προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας

Το κυβερνητικό επιτελείο επικεντρώνεται σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις με κεντρικό άξονα τις αλλαγές στα εργασιακά. Με κεντρικό σύνθημα: η δύναμη στους εργαζόμενους, επιχειρεί να δώσει το στίγμα, αποκρούοντας τις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο μπήκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση με τα κόμματα και τους φορείς και αναμένεται -σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό- να ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Σε κλειστή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπογραμμίστηκε ότι η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου είναι άμεσης προτεραιότητας, αποτελεί για την κυβέρνηση κεντρική πολιτική επιλογή και εντάσσεται στην κοινωνική-μεταρρυθμιστική ατζέντα της, όπως και το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια των παιδιών και τα ζώα συντροφιάς.

Έμφαση στην ασφάλεια

Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά με τη στυγερή δολοφονία της 20χρονης απασχολεί την κοινή γνώμη λόγω της ειδεχθούς φύσης του και φέρνει δυναμικά στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας η ενίσχυση της οποίας αποτελεί βασική προτεραιότητα για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σε παρέμβασή του διατύπωσε την άποψη πως είναι επιβεβλημένο ένα αυστηρότερο πλαίσιο για παρόμοια εγκλήματα και σημείωσε πως θα αναλάβει πρωτοβουλίες αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου. Το σίγουρο είναι, ότι το θέμα της ασφάλειας θα αποτελέσει ένας από τους κεντρικούς άξονες της ατζέντας της κυβέρνησης το προσεχές διάστημα, καθώς πολλοί παράγοντες (όπως οι ψυχολογικές προεκτάσεις μιας κρίσης) χρειάζεται να εξεταστούν και να αναλυθούν προκειμένου η χώρα να αποκτήσει μία αποτελεσματική αντεγκληματική πολιτική.