Στη Βουλή μετατοπίζεται το πολιτικό ενδιαφέρον με κρίσιμα νομοσχέδια να εισάγονται προς συζήτηση, καθώς σήμερα ξεκινά στην αρμόδια επιτροπή και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, προκειμένου να ψηφιστεί  στις 19 Ιανουαρίου το σχέδιο νόμου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Παράλληλα, με τη διαδικασία του επείγοντος και με στοχευμένες κινήσεις του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου φτάνει στο ελληνικό κοινοβούλιο  η σύμβαση του υπουργείου Άμυνας για την απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών Rafale (6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία). Το κόστος ανέρχεται σε 2,32 δισ. (1,92 δισ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις για τα αεροσκάφη συν ακόμη 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα τους). Την Παρασκευή οι πολιτικοί αρχηγοί  θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη Βουλή σε μίνι προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, με κεντρικό θέμα τη διαχείριση της πανδημίας, μετά από πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Νέο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο

Εν τω μεταξύ, το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή με το ξεκίνημα του νέου χρόνου είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων και η ενίσχυση του ΑΣΕΠ, καθώς η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κυβερνητικής ατζέντας. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει, ότι το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό σε Δημόσιο και ΟΤΑ κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, καθώς και για το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ) θα επιλέγεται μέσα από πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό που θα διενεργείται τουλάχιστον μία φορά ανά διετία, με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων που εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι βασικές διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:

  •  Θα διεξάγεται μία φορά κάθε δύο χρόνια ενιαίος υποχρεωτικός γραπτός διαγωνισμός
  • Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε τεστ γνώσεων, δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας
  • Στόχος είναι η μείωση του χρόνου για την ενσωμάτωση νέων εργαζομένων στο Δημόσιο και η ενίσχυση της αξιοκρατίας
  • Ο νέος τρόπος προσλήψεων θα κάνει πρεμιέρα την Άνοιξη του 2022

Θεσμικές τομές στην Παιδεία

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι έτοιμες. Το υπουργείο Παιδείας προωθεί ριζικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ιδίως στα πανεπιστήμια με νέο σύστημα Πανελλαδικών εξετάσεων για την είσοδο στα ΑΕΙ με ελάχιστη βάση εισαγωγής. Επίσης προβλέπεται πανεπιστημιακή αστυνομία, κατάργηση των «αιωνίων» φοιτητών, ενώ θα γίνει αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών.

Νέο επικουρικό και αλλαγές στα εργασιακά

Σημαντικές μεταρρυθμίσεις προωθεί και το υπουργείο Εργασίας με δύο κομβικά νομοσχέδια. Συγκεκριμένα, το εργασιακό νομοσχέδιο, με αιχμή το ελαστικό 8ωρο και τις ευέλικτες υπερωρίες, αλλά και η εφαρμογή κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση, αναμένεται να πάρουν τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εργαζομένους έως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός 6μήνου εξοφλούν τις επιπλέον 2 ώρες πέραν του 8ώρου με αντίστοιχη μείωση ωρών σε άλλες εργάσιμες ημέρες ή με ρεπό ή με ημέρες αδείας.

Παράλληλα, το νέο επικουρικό ταμείο με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά που θα τεθεί σε λειτουργία το 2022 θα αφορά τους νέους μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους  που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Επίσης θα αφορά σε εθελοντική βάση όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους (μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους) ηλικίας έως 35 ετών. Θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα δημιουργεί αποταμιεύσεις, σημαντικό τμήμα των οποίων θα διατεθεί για χρηματοδότηση επενδύσεων στη χώρα μας.