Κατά την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο χθες, η Ελλάδα έλαβε στήριξη από τα μεσογειακά κράτη-μέλη της ΕΕ όχι μόνο απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας, αλλά και όσον αφορά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, στον απόηχο της καταστροφής στη Μόρια.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Βασικός σύμμαχος της Ελλάδας και στα δύο μέτωπα η Γαλλία, με τον Εμμανουέλ Μακρόν όχι μόνο να ταυτίζεται απόλυτα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσον αφορά στην ανάγκη κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας εάν δεν σταματήσει τις προκλήσεις, αλλά και στην ανάγκη να αποκτήσει επιτέλους η ΕΕ μία κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.

Το Παρίσι μαζί με το Βερολίνο θέλησαν μάλιστα να δείξουν και με μία άμεση κίνηση έμπρακτα αλληλεγγύη, Μακρόν και Μέρκελ ανέλαβαν από κοινού την πρωτοβουλία να υποδεχτούν στις χώρες τους ορισμένα από τα 406 ασυνόδευτα παιδιά, που αναχώρησαν χθες από τη Λέσβο με σντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και με την οικονομική στήριξη της Κομισιόν.

Ο κ.Μητσοτάκης ευχαρίστησε το Γάλλο Πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο για την πρωτοβουλία αυτή.

«Προτεραιότητά μας είναι η Υγεία για όλους: Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διαχειριστούμε αυτή την κρίση με αποτελεσματικότητα και με ανθρωπιά» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Όμως, πρόσθεσε: «Κάποια στιγμή, πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα».

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου σηκώνουν δυσβάσταχτο βάρος ενός προβλήματος, που είναι ευρωπαϊκό, όπως υπογράμμισε. Και ζήτησε η Ευρώπη οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις αλληλεγγύης.

Το πλαίσιο, το οποίο περιέγραψε ο Πρόεδρος Μακρόν για την κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, καλύπτει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις. Η Αθήνα φιλοδοξεί η συζήτηση για το θέμα αυτό να ξαναγίνει προτεραιότητα της ΕΕ, καθώς ο κορονοϊός αλλά και η απροθυμία των χωρών της κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης να συνεισφέρουν έμπρακτα και αναλογικά, είχε βάλει την κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου «στον πάγο».

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο Μαξίμου τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, που είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα.

Στη συνέχεια η αρμόδια Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον ανακοίνωσε την οικονομική συνδρομή για τη μεταφορά εκτός Λέσβου των 406 ασυνόδευτων παιδιών, τα οποία είναι και οι μόνοι από τη Μόρια που επετράπη να φύγουν από το νησί. Η Αθήνα όμως δε θέλει να μείνει η αλληλεγγύη μόνο στο επίπεδο της άμεσης -καλοδεχούμενης και κρίσιμης φυσικά- βοήθειας.

Αλλά να υπάρξει ένα συνολικό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη μετανάστευση και το άσυλο, θέμα για το οποίο έχει πιέσει και ο κ.Σχοινάς, ώστε οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ροών, όπως η χώρα μας, να μη σηκώνουν πλέον μόνες στη λογική της «χώρας εισόδου» το βάρος της διαχείρισης όλων των αιτήσεων ασύλου.