Αυστηρή δήλωση του Στέλιου Πέτσα για τον Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, την Πέμπτη, πως Ελλάδα και Τουρκία είναι έτοιμες για την έναρξη τεχνικού διαλόγου στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

«Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση» διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ κατέθεσε προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο. «Επομένως αυτό απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως συμφωνία για επανέναρξη διάλογου παραμένει το ζήτημα της έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας» ξεκαθάρισε. «Επρόκειτο για έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος σε προγραμματισμένη Σύνοδο στην οποία βρισκόταν ο στρατιωτικός υπεύθυνος. Ένα έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος, για το οποίο ζητήθηκε η αντίδραση και οι προτάσεις των πλευρών, δεν είναι κείμενο συναίνεσης για επανέναρξη συζητήσεων ή να έχουν συμφωνήσει Ελλάδα – Τουρκία για επανέναρξη διαλόγου…»

Ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς Άγκυρας σημαίνει άμεση αποχώρηση όλων των τουρκικών πλοίων από την περιοχή και χρειάζεται συνεχεία και συνέπεια για σοβαρή συζήτηση όσον άφορα τη στάση της Τουρκιάς. «Δεν μπορεί να γίνει σήμερα αυτό, και αύριο να έχουμε παράνομη ΝΑVΤΕΧ» τόνισε.

Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ενημερωθεί από την καγκελάριο Μέρκελ για τα αποτελέσματα της χθεσινής (Πέμπτη) επικοινωνίας της με τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά ξέρουμε πρόσθεσε ότι κινείται στο γνωστό πλαίσιο της Γερμανικής πρωτοβουλίας.Οποιαδήποτε πρωτοβουλία κινείται σε αποκλιμάκωση είναι θετική.

Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει ένα νέο τηλεφώνημα του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν ο κ Πέτσας απάντησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά αυτήν την ώρα «βρισκόμαστε πολύ μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Η Ελλάδα, δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, θέλει διάλογο πάντα με σεβασμό στους κανόνες καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο. «Να κάτσουμε να λύσουμε το χρόνιο πρόβλημα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, που επηρεάζει τις σχέσεις μας και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αν δεν καταλήξουμε κάπου, μπορούμε να καταρτίσουμε συνυποσχετικό και να λυθεί το θέμα στη Χάγη» είπε.

Η ύφεση προέρχεται από το γεγονός ότι είχαμε lockdown

Σε ό,τι αφορά την οικονομία είπε ότι είναι μεγάλη η ύφεση γιατί η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτόγνωρη ενώ σημείωσε ότι στο β’ τρίμηνο της χρονιάς, ο ενάμιση μήνας ήταν σε καθεστώς lockdown.

«Ίσως να περίμενε κανείς κι ακόμη χειρότερα νούμερα. Η πρόβλεψη την οποία είχαμε κάνει είναι συμβατή με την ύφεση που ανακοινώθηκε χθες από την ΕΛΣΤΑΤ. Η ύφεση προέρχεται από το γεγονός ότι είχαμε lockdown. Όποιος δεν το βλέπει και λέει ότι δεν θα υπήρχε ύφεση, μάλλον δεν ζει σε αυτόν τον πλανήτη», επισήμανε τονίζοντας πως το θέμα είναι τι θα γίνει όταν ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση, ώστε να έχουμε μία ταχεία ανάκαμψη.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους εργαζόμενους. Έχουμε επεκτείνει πολλές φορές μέτρα που δούλεψαν, όπως, για παράδειγμα, η επιστρεπτέα προκαταβολή, η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, με ενίσχυση και της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών. Αλλά και η αναστολή εργασίας με καταβολή από το κράτος των 534 ευρώ και άλλα προγράμματα», συνέχισε ενώ επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα συνολικό πακέτο, με μέτρα βραχυπρόθεσμα γι’ αυτούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τον κορονοϊό και μακροπρόθεσμα -όπως της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών- που έχουν μονιμότερα χαρακτηριστικά.

Επ’ αυτού επανέλαβε ότι η ύφεση που ανακοινώθηκε -και αυτή που προβλέπουμε για φέτος- δεν επηρεάζει το πακέτο μέτρων που επεξεργάζεται ο πρωθυπουργός.

«Το πακέτο που θα ανακοινώσει θα είναι μεγάλο, πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Θα ακουμπά αυτούς που πραγματικά έχουν πληγεί από την κρίση, όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και θα δίνει αναπτυξιακά εργαλεία και θα ανακουφίζει τα νοικοκυριά μακροπρόθεσμα», συμπλήρωσε.

Για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας

Ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, αναφέρθηκε στο προσωπικό καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων. «Ο κ. Θεοδωρικάκος έχει παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία. Μιλάμε για πάνω από 9.400 άτομα πλήρους και μερικής απασχόλησης, ενώ πέρυσι ήταν περίπου δυόμισι φορές κάτω, περίπου 3.700. Μιλάμε για μια ενίσχυση, όσον αφορά την ανακατασκευή, την επισκευή, τον εκσυγχρονισμό σχολικών αιθουσών. Έχουμε και ένα μεγάλο πακέτο που αφορά τη μεταφορά των μαθητών», σημείωσε ενώ είπε πως το κράτος μετέφερε τα κονδύλια για τις μάσκες στην ΚΕΔΕ.

«Στις 14 του μηνός θα υπάρχουν οι μάσκες στη θέση τους. Όποιος δεν θέλει να φορέσει μάσκα για κάποιον λόγο, δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα, δεν θα μπαίνει στο μάθημα. Οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και γι’ αυτό έχουμε θεσπίσει καθαρούς κανόνες, ώστε και ο εκπαιδευτικός και ο διευθυντής της σχολικής μονάδας να ξέρει πώς να κινηθεί», υπογράμμισε.

Μιλώντας για την κατάσταση στα γηροκομεία καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων αλλά και ανθρώπων που εισάγονται σε ΜΕΘ προέρχονται από τέτοιες δομές, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε στενή συνεργασία και με την Περιφέρεια Αττικής και με την Ένωση Περιφερειών, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. «Σήμερα, υπάρχει μια σύσκεψη του κ. Θεοδωρικάκου με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΝΠΕ, προκειμένου να είναι αυτά ξεκάθαρα. Ο ΕΟΔΥ έχει αναρτήσει ένα πλάνο, ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας που μας έρχεται να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε όλες τις δομές που φιλοξενούν ηλικιωμένους, σε όλα τα γηροκομεία μας», είπε.

Τέλος είπε ότι σήμερα περιμένουμε τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν στη Μόρια, σε σχέση με τις επαφές που είχε ο Σομαλός, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός ενώ φαίνεται να ήταν στα όρια της δομής και σχετικά απομονωμένος. «Έχει γίνει εκτεταμένη λήψη δειγμάτων από τις κοντινότερες επαφές του. Σε κάθε περίπτωση, θα εφαρμόζουμε, όπως κάναμε και το προηγούμενο διάστημα, περιχαράκωση των περιοχών αυτών, ώστε να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα», εξήγησε ενώ είπε ότι έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα στο θέμα της αποσυμφόρησης καθώς π.χ. στη Μόρια ήταν πριν από λίγους 21.000 άνθρωποι και τώρα είναι 13.000.

«Χθες, δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια η πρόσκληση για την εκμίσθωση της απαραίτητης έκτασης για τη δημιουργία των κλειστών δομών στη Λέσβο και τη Χίο, καθώς και οι συμβάσεις για την εκτέλεση των περιφράξεων και των πρώτων χωματουργικών έργων. Ελπίζουμε να προχωρήσουμε γρήγορα και σ’ αυτό, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε περιπτώσεις, όπως αυτή ανθρώπου που είχε πάρει άσυλο και ξαναγύρισε πίσω», προσέθεσε.