Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ με τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς όσο αυτά πολλαπλασιάζονται, τόσο περισσότερο απομακρύνεται το ενδεχόμενο να διεξαχθεί το πολυσυζητημένο συνέδριο του κόμματος υπό κανονικές συνθήκες τους προσεχείς μήνες. Μόνο εύκολη εξίσωση δεν μπορεί να θεωρηθεί η συγκέντρωση 5.000 ατόμων σε έναν κλειστό χώρο εν μέσω πανδημίας.

Ήδη έχουν υπάρξει αλλεπάλληλες αναβολές, με τους ιθύνοντες του κόμματος να αντιλαμβάνονται πως η καθυστέρηση σύγκλησης του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου προκαλεί εσωτερικές αντεγκλήσεις, καθώς παραμένει μετέωρος ο πολυπόθητος μετασχηματισμός και η διεύρυνση που επιθυμεί διακαώς ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα σενάρια και το πρόκριμα του μεικτού συστήματος

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην καλύτερη περίπτωση συζητείται η διεξαγωγή του συνεδρίου να πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, αλλά αρκετοί χαρακτηρίζουν αιθεροβάμονες όσους πιστεύουν ότι θα μπορούσε να γίνει μέσα σε τρεις – τέσσερις μήνες από τώρα, έτσι όπως είναι τα πράγματα από υγειονομικής άποψης. Με ποιο τρόπο λοιπόν θα διεξαχθεί το συνέδριο;

Στο Πολιτικό Συμβούλιο έχουν γίνει κάποιες πρώτες συζητήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες η λύση που προκρίνεται μέχρι στιγμής είναι να προχωρήσει το κόμμα σε ένα μεικτό σύστημα διαδικτυακού και δια ζώσης συνεδρίου. Δηλαδή, να είναι παρόντες μονάχα όσοι θα πάρουν το λόγο και όσοι θα διαδραματίζουν συγκεκριμένο ρόλο (π.χ. το προεδρείο).

Όλοι οι υπόλοιποι σύνεδροι, να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα μέσω live streaming στο κινητό τους τηλέφωνο ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επίσης εάν κάποιος σύνεδρος έχει προγραμματιστεί να πάρει το λόγο π.χ στις έξι το απόγευμα, να μην βρίσκεται στην αίθουσα από το πρωί αλλά μια ώρα νωρίτερα ώστε να μην παρατηρείται συνωστισμός.

Οι ενστάσεις

Πάντως, αν και η εν λόγω λύση δεν έχει συζητηθεί ακόμη επισήμως, υπάρχουν ήδη στελέχη της Κουμουνδούρου που διαφωνούν καθώς σε περίπτωση που εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα, κανείς δεν γνωρίζει πως θα επιλύονται τα διαδικαστικά ζητήματα που θα προκύπτουν και κυρίως πως θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες.

Θα υπάρξει κάποιος που θα εγγυηθεί το αδιάβλητο των αποτελεσμάτων εάν οι ψήφοι καταχωρηθούν ηλεκτρονικά και με ποιο τρόπο θα γίνει κάτι τέτοιο;

Κι αν από 5.000 γίνουν 700;

Ένα δεύτερο σενάριο θέλει τους συνέδρους να μην είναι 5.000 αλλά να μειωθούν κατά πολύ, προσεγγίζοντας τους 700 ή το πολύ τους 1.000. Ποιοι όμως θα αποκλειστούν από τους δικαιούχους και με ποια κριτήρια; Εκπρόσωποι των τάσεων μέσα στο κόμμα είναι αρκετά καχύποπτοι σε τέτοιου είδους λύσεις.

Είναι βέβαιο πως εάν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία γνώριζε ότι η κατάσταση θα έφτανε εδώ, θα είχε προκρίνει την διεξαγωγή του συνεδρίου πριν ενσκήψει η πανδημία. Ω γέγονε, γέγονε όμως και τώρα αναζητείται η προσφερότερη λύση που να ικανοποιεί και όλες τις τάσεις.