Χορηγίες με ονοματεπώνυμο σε κόμματα και βουλευτές, πολιτικό χρήμα που διακινείται μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών και μια Ανώτατη Ανεξάρτητη Αρχή να περνάει από κρησάρα την οποιαδήποτε χρηματοδότηση είναι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή της χώρας, που παρουσιάζει σήμερα το «Έθνος».

Το σχέδιο είναι ήδη έτοιμο και τίθεται πλέον στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, καθώς είναι και απαίτηση των δανειστών να προχωρήσουν τάχιστα αλλαγές στον τομέα αυτόν.

Βασική παράμετρός του είναι ότι η Βουλή χάνει τον κυρίαρχο ρόλο που είχε στο έλεγχο των οικονομικών στοιχείων πολιτικών και κομμάτων και αυτός περνάει σε ανεξάρτητο Οργανο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προσιδιάζει στο αμερικανικό πρότυπο χρηματοδότησης κομμάτων, προωθούνται ριζικές αλλαγές που συνίστανται στα εξής:

1. Μπαίνει «πλαφόν» 50.000 ευρώ στην ιδιωτική χρηματοδότηση κόμματος από το ίδιο πρόσωπο. Κόμματα, βουλευτές και ευρωβουλευτές επιτρέπεται να εισπράττουν από φυσικά πρόσωπα, χρηματοδότηση που δεν θα ξεπερνά αυτό το ποσό.

Τα χορηγούμενα χρήματα θα δίδονται είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, είτε με ονομαστικά κουπόνια. Για τα κουπόνια που θα είναι αριθμημένα και θεωρημένα, θα κόβεται «μπλοκάκι (για κάθε ποσό μεγαλύτερο των 100 ευρώ, που εισπράττεται από τους δικαιούχους της χρηματοδότησης, εκδίδεται υποχρεωτικά απόδειξη είσπραξης). Ο,τι δίδεται ως ιδιωτική χρηματοδότηση εκπίπτει ολόκληρο από το φορολογητέο εισόδημα στη δήλωση της περιουσιακής κατάστασης του χρηματοδότη.

2. Όλα τα έσοδα και οι δαπάνες κάθε κόμματος θα διακινούνται μέσω ενός έως τριών τραπεζικών λογαριασμών, σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει στην Ελλάδα. Κάθε κόμμα υποχρεούται κατά το άνοιγμα των ανωτέρω τραπεζικών λογαριασμών να υποβάλει γραπτή δήλωση με την οποία επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση στα δεδομένα του στην Ανώτατη Αρχή Ελέγχου.

3.  Δημιουργείται λοιπόν για τον λόγο αυτόν Ανώτατη επιτροπή ελέγχου της χρηματοδότησης κομμάτων και βουλευτών. Η Αρχή αυτή θα έχεις ως αρμοδιότητες τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών κομμάτων και υποψηφίων, καθώς και το πόθεν έσχες των βουλευτών, που μέχρι σήμερα ανήκε στη Βουλή. Οσοι πολιτικοί διαφεύγουν των κανόνων θα κινδυνεύουν μέχρι και με έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα.

4. Τα ονόματα των χορηγών θα δίδονται υποχρεωτικώς στη δημοσιότητα.

5. Απαγορεύεται η χρηματοδότηση και κάθε είδους παροχή, από φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που ανήκουν στο στενό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, ΟΤΑ, εκδότες και ιδιοκτήτες μέσων μαζικής ενημέρωσης και πολυεθνικές. Επίσης απαγορεύεται στα κόμματα να χορηγούν εισιτήρια μετακίνησης ετεροδημοτών.