Με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Jens Stoltenberg επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να καλέσει τη Συμμαχία να λάβει θέση απέναντι στη νέα πρόκληση της «συμμάχου» Τουρκίας με τη Navtex για έρευνες νοτίως της Μεγίστης και την έξοδο του Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Stoltenberg για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός θέτει και το ΝΑΤΟ προ των ευθυνών του, καθώς οι ίσες αποστάσεις της Συμμαχίας μεταξύ των δύο κρατών- μελών έχουν εξοργίσει την Αθήνα.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καλώντας και την ΕΕ να επέμβει. Ενώ τόσο από την ανακοίνωση- προειδοποίηση του ΥΠΕΞ προς την Τουρκία όσο και από τη λακωνική ανακοίνωση του Μαξίμου μετά το ΚΥΣΕΑ, καθίσταται σαφές ότι εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις για εφαρμογή κανόνων εμπλοκής. Είναι ενδεικτικό ότι ανεστάλησαν όλες οι άδειες όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και του πολιτικού προσωπικού.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες ανέφεραν ότι το Oruc Reis μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου έριξε καλώδια αλλά δεν ξεκίνησε έρευνες ενώ τα ελληνικά πολεμικά σκάφη που βρίσκονται στην περιοχή του απευθύνουν προειδοποιήσεις ανά 15 λεπτά.

Την τουρκική Navtex επέκρινε και η γερμανική κυβέρνηση, ενώ πληροφορίες της Deutsche Welle αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες το Βερολίνο βρισκεται σε διαρκή επαφή με Αθήνα και Αγκυρα και δεν αποκλείεται νέα παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.