Για λάθος χειρισμούς στον τομέα της οικονομίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ασκώντας έντονη κριτική προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς.

«Κύριε Μητσοτάκη ειλικρινά αυτό που καταφέρατε τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής, πολύ πριν έρθει ο κορονοιός, είναι μοναδικό.  Σας αξίζουν συγχαρητήρια. Ρίξατε το καράβι σε ξέρες. Η αποτυχία σας στην οικονομία, που είναι καθολική, προηγείται του κορονοϊού»

Μέσα σε τρεις μόλις μήνες, από τον Οκτώβριο του 2019, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να βγάλει την οικονομία από τις ράγες της ανάπτυξης και να την σπρώξει στον κατήφορο της ύφεσης. Παραλάβατε μια οικονομία σταθερά αναπτυσσόμενη για δώδεκα συνεχόμενα τρίμηνα. Με αύξηση των νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας. Και με ταμειακό απόθεμα το οποίο, στην άγνοιά σας, εσείς χλευάσατε, αλλά τώρα επιτρέπει στη χώρα τη διαχείριση της κρίσης με ευνοϊκούς όρους», είπε αρχικά.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν κάτι που δεν αναδείχθηκε από τα δεκάδες ΜΜΕ που έχουν μπουκώσει σε κρατικό χρήμα, σε αντίθεση με την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις» και ζήτησε να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα «με τα λεφτά που έχετε δώσει… σε κάτι περίεργους τύπους που τους δώσατε χρήμα για να σας λιβανίζουν».

Και συνέχισε: «Καταφέρατε να οδηγήσετε την οικονομία στην ύφεση από τον Οκτώβρη του ’19. Οι μόνες χώρες με αρνητικό πρόσημο είναι η Ελλάδα, πρώτη από το τέλος, η Φινλανδία και η Ιταλία. Σας παραδώσαμε την οικονομία με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το 2019. Και εσείς, αντί, έστω να τον διατηρήσετε καταφέρατε να τον μειώσετε στο 1,9%. Καταφέρατε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, να πετύχετε τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το έργο σας στην οικονομία είναι δύο συνεχή τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ, δηλαδή ακόμα και με τον τυπικό ορισμό της, ύφεση: μείωση κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το προηγούμενο. Το κρίσιμο είναι γιατί συνέβη αυτό, παρότι παρουσιάζατε τους εαυτούς σας σαν άριστους τεχνοκράτες, που θα φέρουν την ανάπτυξη.

Το αστείο είναι ότι υποσχεθήκατε προεκλογικά μεγάλη ανάπτυξη -ο ελληνικός λαός θυμάται ακόμα τους φανφαρονισμούς της ανάπτυξης 4%- και εφάρμοσε μετεκλογικά τη συνταγή της αποτυχίας και της ύφεσης. Υποσχέθηκε επενδυτική έκρηξη που δήθεν καθυστερούσε διότι κυβερνούσε ο “αντι-επενδυτικός” ΣΥΡΙΖΑ και πέτυχε μια επενδυτική τρύπα στο νερό. Ακόμη περιμένουμε τις μπουλντόζες να βρουν το
δρόμο προς το Ελληνικό. Τα κάνατε θάλασσα…».

«Ακυρώσατε μια σειρά από αναπτυξιακές πολιτικές που είχαμε δρομολογήσει»

Στη συνέχεια ανέφερε: «Είστε ιδεοληπτικοί και εμμονικοί, με νεοφιλελεύθερες λογικές που δεν έχουν δουλέψει πουθενά στο κόσμο. Γιατί να δουλέψουν εδώ; Επιλέξατε να μη διεκδικήσετε δημοσιονομικό χώρο το ’20. Και έτσι ακυρώσατε μια σειρά από αναπτυξιακές πολιτικές που είχαμε δρομολογήσει.

  • Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ.
  • Την αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 7,5%.
  • Τη μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%.
  • Τη μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου.

Η πολιτική σας επιλογή για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο ήταν η μείωση της φορολογίας στα κέρδη και στα μερίσματα των μετόχων των επιχειρήσεων και όχι η ενίσχυση της ενεργούς ζήτησης. Έτσι, μόλις ένας στους πέντε δικαιούχους του 2018 πήρε το κοινωνικό μέρισμα το 2019. Το πήραν 250.000 νοικοκυριά και το έχασαν σχεδόν 1,5 εκατ. Και το συνολικό ποσό που διαθέσατε ήταν περίπου το ¼ των 800 εκατ. ευρώ που εμείς είχαμε διαθέσει το 2018.

Δική σας επιλογή ήταν να περικόψετε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2019, με συνέπεια να κλείσει με €600 εκατ. λιγότερα σε σχέση με το 2018. Δική σας επιλογή ήταν να ακυρώσετε όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που είχε δρομολογήσει ή υλοποιούσε ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν εξασφαλισμένους πόρους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Πλέον, πηγαίνουν όλα μαζί δυόμισι χρόνια πίσω με ευθύνη της κυβέρνησης. Γατί, για να δείξετε ότι είναι δικά σας έργα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στη συνέχεια: «Ειρωνεία: Η Νέα Δημοκρατία έλεγε, στο προεκλογικό της πρόγραμμα, ότι αυτά τα έργα θα διαμόρφωναν 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Με τα έργα αυτά, δεν φτιάχνεις μόνο υποδομές και δημιουργείς θέσεις εργασίας, αλλά έχει και επιστροφή της δαπάνης κατά το ήμισυ στο κράτος (ως ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος ειδικής κατανάλωσης, κ.ά.). Τα σταματήσατε. Και ταυτόχρονα, αφήσατε τις τράπεζες ανεξέλεγκτες, να δανείζουν μόνο σε όποιον μπορεί να αποδείξει ότι δεν χρειάζεται δανεισμό, γιατί έχει λεφτά».

Με τον κ. Τσίπρα να σχολιάζει στη συνέχεια: «Η αποτυχία σας προηγείται του κορονοϊού. Προηγείται και συνεχίζεται και στη διάρκεια της πανδημίας. Λέτε ότι δώσατε στήριξη 24 δισ. ευρώ. Που είναι αυτά τα χρήματα; Κυκλοφορείτε στην αγορά;

Στην πραγματικότητα τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι μόλις 8,5 δισ., ενώ 3,2 δισ. είναι οι αναστολές πληρωμών και 2 δισ. η επιστρεπτέα προκαταβολή. Σύνολο 14 δισ. μέτρα, με τις εγγυήσεις δανείων. Πώς φτάνουμε στα 24 δισ.;

Με το λογικό άλμα, ή την ευχή, ότι άλλα 8 δισ. είναι “αναμενόμενη επιπρόσθετη επίδραση” των προηγούμενων μέτρων και με την υπόσχεση ότι στο μέλλον θα παρθούν επιπλέον άλλα 4 δισ. μέτρα. Είναι δυνατόν να αθροίζετε στα μέτρα… ευχές και υποτιθέμενες επιδράσεις; Για να τα βγάλετε 24 δισ.; Και τολμάτε να κατηγορείτε εμάς για λεφτόδεντρα;».

«Είναι προφανές ότι στραβά αρμενίζετε»

Όσον αφορά τα εργασιακά ζητήματα, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Εμείς σας προτείναμε έγκαιρα ένα πρόγραμμα στοχευμένο για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, της εργασίας και της μικρής και μεσαίας επιχείρησης. Προτείναμε στήριξη της εργασίας και όχι της αναστολής της: Πυρήνας της πρότασής μας είναι η καταβολή των μισθών των εργαζομένων στο 100% με κάλυψη μεγάλου μέρους τους από το κράτος, η μη αρνητική μεταβολή των σχέσεων εργασίας και (αυτονόητα) η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Από την άλλη μεριά το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ της κυβέρνησης προβλέπει μείωση 20% του μισθού σε εργαζόμενους που μπαίνουν σε εκ περιτροπής εργασία καθώς το δημόσιο καλύπτει μόνο ένα μέρος της απώλειας του μισθού του εργαζόμενου την ίδια στιγμή που επιτρέπει στην ίδια επιχείρηση που επωφελείται από το κράτος να απολύσει άλλους εργαζόμενους που δεν μπαίνουν σε εκ περιτροπής εργασία».

«Αυτή είναι για εσάς η δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης», σχολίασε.

Και συνέχισε: «Προτείναμε ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων… Εκτός της χρηματοδότησης ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους, σας προτείνουμε να δώσετε κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις. Μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Με βάση τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν. Και πιο συγκεκριμένα σε 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Για να μην βλέπουμε να μπαίνουν λουκέτα για χρέη 5.000 ή 10.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια άμεση ενίσχυση, η οποία μπορεί θα διοχετευτεί σε πολύ καθορισμένες δαπάνες, όπως οφειλές προς προμηθευτές, εφορία, τράπεζα, ενοίκια, λογαριασμούς, κ.ά. Και όχι βεβαίως χωρίς όρους, όπως συμβαίνει με τη δική σας επιστρεπτέα προκαταβολή, την οποία μπορεί να πάρει κάποιος δικαιούχος και να τη διαθέσει για ένα προσωπικό ταξίδι.

Εσείς τι κάνετε; Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι στην πλειοψηφία τους σε απόγνωση γιατί βλέπουν από τη μια ότι οι πολίτες δεν έχουν δυνατότητα να καταναλώσουν και από την άλλη τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τους έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση δεν καλύπτουν τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Η ιστορία με το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ και την επιστρεπτέα προκαταβολή είναι χαρακτηριστική. Στο πρώτο έχουν μπει μόλις 2.000 επιχειρήσεις και στο δεύτερο μόνο 53.000. Όταν ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων της χώρας φτάνει τις 750.000…».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε: «Τι κάνετε για ευαίσθητους τομείς της οικονομίας: τουρισμός εστίαση, πολιτισμός, μεταφορές; Οι τελευταίες σας ανακοινώσεις για τη στήριξη του τουρισμού, μέσω της αύξησης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού από 10 εκατ. σε 30 εκατ. και των δικαιούχων από 140.000 σε 300.000, όπως είπατε, είναι χαρακτηριστικές της ανεπάρκειάς σας.

Όταν η αγορά ζητά ένα γενναίο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο και εμείς έχουμε βάλει στα 700 εκατ. Είναι προφανές ότι και εδώ στραβά αρμενίζετε. Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό αντιμετωπίστηκαν χωρίς κανένα σεβασμό. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά από την πίεση των ίδιων και τη δικιά μας προσπάθεια δεν καλύπτουν ούτε κατ’ ελάχιστο τις ανάγκες τους».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης «άτολμη και ανεπαρκή». Όπως είπε, «εμείς βλέπουμε την ανάγκη να φτιαχτεί ένα δίχτυ προστασίας για όσους έχουν χτυπηθεί βαριά από τη κρίση.  Και προτείνουμε το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, ως μόνη λύση ώστε να προστατευτεί μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας που δεν θα βρουν δουλειά ή δεν θα έχουν εισόδημα

Καλύπτει 1.900.000 νοικοκυριά στα οποία συμμετέχουν άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι (εργαζόμενοι με μπλοκάκι, με εργόσημο και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), εποχικοί εργαζόμενοι, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, αγρότες γεωργοί κτηνοτρόφοι, πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δημιουργοί, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού, ΑΜΕΑ και άλλες ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας.

Όλοι αυτοί που παραμένουν αόρατοι για την κυβέρνηση».