Συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Λουίτζι ντι Μάιο, με τον Έλληνα υπουργό να αναφέρεται ξεκάθαρα και στην Τουρκία στις δηλώσεις του αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας και τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του.

Παράλληλα ανακοίνωσε και την άρση των περιορισμών στις επισκέψεις Ιταλών στην Ελλάδα, που είχαν τεθεί στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. 

Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για ιστορική μέρα και σημαντική εξέλιξη, τονίζοντας πως «η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας – Ιταλίας» και σημειώνοντας πως κατοχυρώνει και τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων

Σταθερή επιδίωξή μας, είπε, είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας πως η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών επιτυγχάνεται με έγκυρες συμφωνίες, όχι με ανυπόστατες όπως αυτή Τουρκίας– Σαράτζ και βέβαια όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων.

Αναφερόμενος στη συζήτησή του με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, ο κ. Δένδιας τόνισε πως συζήτησαν για την Ανατολική Μεσόγειο και ξεκαθάρισε: «Στις προκλήσεις η Ελλάδα απαντά μεθοδικά, το διεθνές δίκαιο προσδιορίζει τις κόκκινες γραμμές και αυτές θα γίνουν σεβαστές». 

Στη συζήτηση έγινε αναφορά και στη Λιβύη, με τον κ. Δένδια να επισημαίνει την ανάγκη πολιτικής λύσης και να χαιρετίζει, εκ μέρους της Ελλάδας, τη νέα αιγυπτιακή πρωτοβουλία που κινείται στην κατεύθυνση αυτή.

Τέλος σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα «ραγδαίως βελτιούμενα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ιταλία» και ανακοίνωσε την άρση, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα και σταδιακά έως το τέλος του μήνα τους όποιους περιορισμούς στα ταξίδια.