«Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύεται περισσότερο τον Ρουβίκωνα από τις δημόσιες αρχές» δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, απαντώντας, νωρίτερα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση, με θέμα «Ξυλοδαρμός μοτοσικλετιστή από την ασφάλεια φυλασσόμενου προσώπου και προσπάθεια απόκρυψης των δεδομένων του περιστατικού από την κυβέρνηση».

«Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση πως ένα περιστατικό έντασης στον δρόμο, με εμπλοκή, πράγματι, αστυνομικού που ανήκει στη Γενική Διεύθυνση προστασίας επισήμων και ευπαθών στόχων, αξιοποιήθηκε και αξιοποιείται και σήμερα, με σαφή πολιτική σκοπιμότητα και στόχευση», είπε ο Λευτέρης Οικονόμου.

Αναφορικά με το περιστατικό που συνέβη στη συμβολή των οδών Ξενίας και Μιχαλακοπούλου, το μεσημέρι της 27ης Απριλίου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο υφυπουργός είπε ότι υπήρξε σχετική ενημερωτική ανακοίνωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το αρχηγείο της ΕΛΑΣ. Η ανακοίνωση, εξήγησε, εκδόθηκε επειδή «κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να δώσουν άλλη διάσταση από την πραγματική, αξιοποιώντας ένα αποσπασματικό βίντεο που αποτυπώθηκε ή βρέθηκε στην κατοχή γνωστών στελεχών του Ρουβίκωνα, τον οποίο προφανώς η αξιωματική αντιπολίτευση εμπιστεύεται περισσότερο από τις δημόσιες αρχές».

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι οι κινήσεις της ΕΛΑΣ υπήρξαν άμεσες και «η κυβέρνηση και το αρχηγείο της ΕΛΑΣ ούτε προσπάθησε ούτε προσπαθεί να αποκρύψει το περιστατικό», αφού από την πρώτη στιγμή το αρχηγείο της ΕΛΑΣ «χειρίστηκε την υπόθεση, δεδομένου ότι σε αυτήν εμπλεκόταν αστυνομικός, με την απαιτούμενη υπευθυνότητα και ανέθεσε τη διερεύνησή της στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων».

Ο υφυπουργός υπενθύμισε δε ότι η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ενεργεί, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, προκαταρκτική εξέταση. Με την ολοκλήρωση της έρευνας, θα υπάρξει ενημέρωση για το περιστατικό, δήλωσε και προέτρεψε τον βουλευτή: «Μην προσπαθείτε να δώσετε σε μια υπόθεση άλλον χαρακτήρα από αυτόν που πραγματικά έχει, μόνο και μόνο για αντιπολιτευτικούς λόγους».

Νωρίτερα, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι η κυβέρνηση έχει μια δεύτερη ευκαιρία, μετά το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, να πει την αλήθεια στη Βουλή.

«Έχετε δεύτερη ευκαιρία, πρώτον να ανασκευάσετε, να διαψεύσετε το επιεικώς απαράδεκτο δελτίο Τύπου που εκδώσατε μετά την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης που σας υποβάλαμε. Δεύτερη ευκαιρία να πείτε την αλήθεια», είπε ο κ. Ραγκούσης και σχολίασε ότι το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε είναι γεμάτο ανακρίβειες και μισές αλήθειες που καταλήγουν να είναι χειρότερες και από ψέμα.

Είπε επίσης ότι το θέμα είναι σοβαρό διότι «η ενοχική συμπεριφορά της κυβέρνησης, δείχνει ότι επιχειρεί κάτι να συγκαλύψει».

Μετά την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την λύπη του διότι ο κ. Οικονόμου δεν αξιοποίησε την ευκαιρία που του έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ να πει σήμερα την αλήθεια.

«Ο φονικός κορονοϊός για την κυβέρνηση είναι η αλαζονεία», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης και πρόσθεσε: «Έχετε το Θεό σας; Τολμάτε ως κυβέρνηση να επαναλάβετε αυτή τη χυδαιότητα που συμπεριλάβατε στην ανακοίνωση, με τα υπονοούμενα για την αξιωματική αντιπολίτευση, σε σχέση με την οργάνωση του Ρουβίκωνα;».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε μάλιστα ότι η κυβέρνηση τηρεί αυτή τη στάση σήμερα, αν και η έρευνα ενεργοποιήθηκε βάσει αυτού του βίντεο, του μέλους του Ρουβίκωνα. «Τολμάτε για δεύτερη φορά, έχετε το θράσος να απευθύνετε τέτοια συκοφαντικά υπονοούμενα; Τέτοιες ανοησίες επαναλαμβανόμενες που χαρακτηρίζουν την άκρα δεξιά της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη; Δεν ντρέπεστε πια; Εσείς με βάση ποια καταγγελία και αναφορά κάνατε όσα κάνατε; Σας επιστρέφω τις απαράδεκτες συκοφαντίες που υποβάλετε εναντίον μας», είπε ο κ. Ραγκούσης.

«Εάν μέλος του Ρουβίκωνα σας φέρει βίντεο, μέσα στο οποίο θα καταγράφεται φόνος, βιασμός ή υπουργός που θα τα παίρνει, θα πείτε είναι του Ρουβίκωνα και δεν το αξιολογώ; Είναι αυτό κράτος δικαίου;», επέμεινε ο βουλευτής.

Αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του, ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ότι σε αυτό το βίντεο εμφανίζονται να δρουν δύο άτομα, παραβατικά και έκνομα. «Γιατί δεν λέτε τίποτα για το δεύτερο άτομο κύριε υφυπουργέ; Είναι καταγεγραμμένο στις εικόνες. Ποιος είναι ο δεύτερος; Είναι αστυνομικός; Είναι μήπως ιδιωτικός φρουρός; Μήπως είναι μέλος εταιρείας security; Μήπως είναι πρόσφατα καταδικασμένος, αυτός που συμπράττει και συνδράμει τον αστυνομικό; Τι έχετε να πείτε για το δεύτερο άτομο, γιατί τον αποκρύπτετε, τι συνολικά προσπαθείτε να συγκαλύψετε; Ποιος είναι τελικά αυτός που φύλασσαν οι δύο;», είπε ο κ. Ραγκούσης και παρατήρησε ότι «έχουμε και διοικητή της ΕΥΠ πλέον, πρώην στέλεχος εταιρείας security» και αναρωτήθηκε μήπως έχουν στηθεί μικτές παρα-αστυνομικές οργανώσεις αποτελούμενες από αστυνομικούς και ιδιωτικούς φρουρούς.

«Έχουμε μια κυβέρνηση που επιδίδεται, με πρώτον και καλύτερο τον κ. Μητσοτάκη, σε έναν παροιμιώδη αστυνομικό λαϊκισμό», είπε, παραπέμποντας στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το τέλος στο άβατο των Εξαρχείων, το τέλος του Ρουβίκωναόπως. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έσπευσε, αντί να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές, να προσλάβει 1.500 ειδικούς φρουρούς, να τους δώσει βορά στις ανάγκες της καθημερινότητας ανεκπαίδευτους και εξέφρασε την ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ ότι πλέον «αυτό που υπάρχει δεν είναι θέμα αστυνομικού λαϊκισμού αλλά θέμα αστυνομικού παρακρατισμού».

«Δεν πρέπει να εμπλέκουμε την αστυνομία σε πολιτικές σκοπιμότητες, ούτε να επιχειρείται στο Κοινοβούλιο, στη βάση κάποιων περιστατικών, η παραγωγή πρόσκαιρων εντυπώσεων. Υφίστανται βεβαίως, περιστατικά ή ατυχήματα, όχι φυσικά σε τακτική βάση, με την εμπλοκή προσωπικού ή οχημάτων της αστυνομίας. Για παράδειγμα, μας στενοχώρησε στο υπουργείο ένα άλλο περιστατικό. Ένα τροχαίο ατύχημα στις δυτικές περιοχές του Λεκανοπεδίου, με την εμπλοκή περιπολικού, ελάχιστα 24ωρα με το περιστατικό που επιχειρείτε να αναδείξετε», απάντησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε ότι σε καθημερινή βάση, χιλιάδες αστυνομικοί, εκατοντάδες οχήματα της ΕΛΑΣ κινούνται σε όλη την Ελλάδα και υπάρχουν περιστατικά, εν ώρα υπηρεσίας αλλά και πέραν αυτής, με εμπλοκή αστυνομικών, που απασχολούν το αρχηγείο. «Σε κάθε περίπτωση όμως ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες», όπως τόνισε, συλλέγονται μαρτυρίες, συλλέγεται το υλικό, εκδίδονται πορίσματα και καταλογίζονται ευθύνες, κατά περίπτωση. «Η αστυνομία αλλά και το υπουργείο κινούνται στη βάση της συνταγματικής νομιμότητας. Σέβονται τις αρχές του κράτους δικαίου. Θα πρέπει να νιώθετε ασφαλείς, όπως και οι πολίτες, ότι στην Ελλάδα εφαρμόζει το νόμο και υπηρετεί τη δημόσια τάξη μια δημοκρατική και ευρωπαϊκών δομών αστυνομία. Η τήρηση των κανόνων και η ανάληψη της ευθύνης για κάθε ατυχές περιστατικό είναι απόλυτη. Όλα κινούνται στη βάση που επιβάλλει ο κοινοβουλευτισμός και το κράτος δικαίου. Δεν έχουμε απολύτως τίποτα να κρύψουμε», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών.