Μεγάλες πληγές στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που μετρά από το Σάββατο 153 μέλη, αφήνει το 2013, και το βλέμμα του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στρέφεται πλέον στα νομοσχέδια που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.

Ο Α. Σαμαράς πάντως, αργά το βράδυ του Σαββάτου, μετά το τέλος των κρίσιμων ψηφοφοριών, δήλωσε αποφασισμένος να προωθήσει το πρόγραμμά του και να οδηγήσει τη χώρα μακριά από την πολύπλευρη κρίση. «Εγώ θα προχωρήσω και θα βγάλω τη χώρα από τη μνημονιακή εποχή, με όσους θέλουν και μπορούν», φέρεται να είπε σε στενούς του συνεργάτες, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους».

Στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν ότι ο κ. Πολύδωρας είχε προαναγγείλει την έξοδό του από τη ΝΔ εδώ και καιρό και επισημαίνουν ότι πλέον πολύ δύσκολα θα υπάρξουν βουλευτές που θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, ειδικά τώρα που αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Κορυφαίοι υπουργοί, μετά και τη διαγραφή Πολύδωρα, την απουσία του Απόστολου Κακλαμάνη στις ψηφοφορίες του Σαββάτου και με δεδομένα τα προβλήματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, παραδέχονται ότι δύσκολα η κυβέρνηση θα μπορεί εφεξής να «φέρει» στη Βουλή αντιδημοφιλή νομοσχέδια, ενώ δεν θα πρέπει να γίνεται καν λόγος για νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Πρόσωπα που έχουν «χαρτογραφήσει» τις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες παρομοιάζουν την πλειοψηφία με κινούμενη άμμο και αναφέρουν ότι αυτή την ώρα υπάρχουν τουλάχιστον δέκα βουλευτές και από τα δύο κυβερνητικά κόμματα που θυμίζουν «ωρολογιακές βόμβες» που κανείς δεν ξέρει πότε και με ποια αφορμή θα «εκραγούν».

Τα πρόσωπα που έχουν εκφράσει έντονα της διαφωνίες τους με πτυχές της ακολουθούμε της κυβερνητικής πολιτικής είναι μεταξύ άλλων οι Ν. Κακλαμάνης, Μ. Ταμήλος, Γ. Καρασμάνης, Γ. Βλάχος, και Κ. Κουτσογιαννακόπουλος από τη ΝΔ και Θ. Μωραΐτης, Γ. Ντόλιος, Ν. Σηφουνάκης, Μ. Κασσής και Γ. Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ.