Σε δύο βασικούς άξονες, για τη στήριξη της οικονομίας και την εξομάλυνση των μεταφορών με το βλέμμα στον τουρισμό, θα επιμείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση του κατά την τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Κορυφήςτης Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κορονοϊό.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Πρώτον, ο πρωθυπουργός θα πει στην τηλεδιάσκεψη των 27 πως: «Σε μια ευρωπαϊκή οικονομία με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, ξέρουμε τι δεν χρειαζόμαστε. Δεν χρειαζόμαστε νέα δάνεια, αλλά επιχορηγήσεις». Θα χρησιμοποιήσει ειδικότερα στα αγγλικά τη φράση «Grants no Loans».

Με τον τρόπο αυτό θα απαντήσει στις ανησυχίες της Γερμανίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών του Βορρά για αμοιβαιοποίηση των χρεών εάν η ΕΕ πάει σε μία λογική ευρωομολόγου.

Ένα από τα βασικά ζητήματα στη σημερινή ημερήσια διάταξη της Τηλεσυνόδου Κορυφής είναι η δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης  της ευρωπαϊκής οικονομίας, με την αξιοποίηση καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Οι θέσεις της χώρας μας είναι γνωστές, καθώς αναπτύχθηκαν έγκαιρα από τον πρωθυπουργό στην κοινή επιστολή με άλλους 8 Ευρωπαίους ηγέτες προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Ξεκινούμε από τη θέση αρχής – τη θέση που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος – ότι τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις. Θεωρούμε ότι η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και οι συνέπειες στις οικονομίες όλων των  χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν από τις ηγεσίες τους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη – όπως τονίζει ο Πρωθυπουργός – χρειάζεται κοινές πολιτικές και ένα κοινό ευρωπαϊκό εργαλείο, όπως για παράδειγμα ένα κοινό ευρωομόλογο. Έτσι ώστε,  όλοι μαζί, να πείσουμε  τόσο τις αγορές, όσο κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες, ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει γρήγορα την ύφεση, να βάλει μπροστά τις μηχανές της ανάπτυξης και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας».

Το δεύτερο σημείο στο οποίο θα επιμείνει κατά την τηλεδιάσκεψη σήμερα ο κ. Μητσοτάκης αφορά σε λήψη μέτρων για την εξομάλυνση των μεταφορών, αεροπορικών, οδικών, σιδηροδρομικών και θαλάσσιων, η οποία για τη χώρα μας είναι κρίσιμη προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού στον τουρισμό.

Ο πρωθυπουργός ειδικότερα θα επισημάνει ότι η ενιαία αγορά έχει οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες πάνω στις τέσσερις βασικές ελευθερίες: της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, των αγαθών, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων.

Θα σημειώσει ότι η πανδημία του κορονοϊού επέβαλε προσωρινά, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, μέτρα παρέκκλισης από το πλαίσιο αυτό. Θα τονίσει όμως ότι η επιστροφή στην κανονικότητα προϋποθέτει προσεκτικά βήματα που διατρέχουν και τις τέσσερις αυτές ελευθερίες που είναι απαραίτητες και για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε όλα τα κράτη μέλη.

«Δεν μπορεί για παράδειγμα, να πωλούνται μόνο υπολογιστές, αυτοκίνητα ή ρούχα, αλλά να μην λαμβάνονται ισορροπημένα μέτρα για την εξομάλυνση των μεταφορών, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τις μετακινήσεις των ανθρώπων εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς», θα πει ο κ.Μητσοτάκης.

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει ιδιαίτερα στο θέμα της εξομάλυνσης των μεταφορών, καθώς δεν μπορεί να κληθούν οι πολίτες της ΕΕ να μετακινηθούν ελεύθερα χωρίς να έχει διασφαλιστεί το κατάλληλο πλαίσιο όταν μετακινούνται με τρένο, αεροπλάνο κλπ.

Στόχος είναι προφανώς να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποφάσεις και μέτρα στήριξης και πρόληψης ιδίως στις αερομεταφορές, ώστε οι τουρίστες να αισθάνονται ασφάλεια για την υγεία τους και να μην ακυρώσουν τις διακοπές τους, αλλά και προκειμένου να μπορούν να μετακινούνται όντως ελεύθερα οι πολίτες της ΕΕ για εργασία ή οποιοδήποτε λόγο.

Κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε προχθές με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ο πρωθυπουργός εξάλλου επανέλαβε ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, είναι αναγκαία η χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και η ανάπτυξη κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Και επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της Ενιαίας Αγοράς και ζήτησε  να επεξεργαστούν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ένα συνεκτικό πλαίσιο για την επανεκκίνηση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας.