Με τον πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκε ο Νότης Μηταράκης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου την Πέμπτη (05/03).

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισήμανε ότι «η αλληλεγγύη της Ε.Ε. αποτελεί για τη χώρα μας ισχυρή στήριξη στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Επίσης, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν μετεγκαταστάσεις προσφύγων από τις χώρες πρώτης γραμμής σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι ο νέος Κανονισμός για τη Μετανάστευση, που θα συζητηθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα πρέπει «να προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, συγκεκριμένα μέτρα για να μοιραστεί όλη η Ε.Ε. αναλογικά το βάρος που σηκώνουν τα κράτη πρώτης γραμμής».

Τέλος, ο υπουργός έδειξε στα μέλη της Επιτροπής το βίντεο που παρουσιάστηκε χθες (04/03) στους ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ στις Βρυξέλλες, με το οποίο αναδεικνύεται η υποστήριξη της Τουρκίας στη μετακίνηση των προσφύγων στα σύνορα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λούκα Ζάχιερ, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση χειρίζεται ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η επιτάχυνση των διαδικασιών του ασύλου, και έκανε λόγο για μια «διπλή κρίση», την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα, από την μια πλευρά την πίεση που υφίστανται οι κάτοικοι των νησιών και από την άλλη την πρωτοφανή πίεση που έρχεται από τα εξωτερικά της σύνορα.

Όπως παρατήρησε, «αυτή η πίεση στα σύνορα δημιουργεί βαθιά ανησυχία σε όλους μας για την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την κατάσταση των πιο αδύναμων ανθρώπων, των γυναικών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και κυρίως των ασυνόδευτων παιδιών. Αυτό δεν μπορεί να είναι ευθύνη της Ελλάδας, αλλά πρέπει να μοιραστεί γιατί Ελλάδα είναι μέρος της Ευρώπης».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ζάχιερ συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προστατεύσει «τους ανθρώπους σε ανάγκη που ή ζητούν το καθεστώς του πρόσφυγα ή φεύγουν από καταστάσεις όπως ο πόλεμος ή ακόμα και όταν χρησιμοποιούνται από κάποιους για γεωπολιτική πίεση».

«Για εμάς αυτό που είναι σημαντικό είναι να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της διαχείρισης των κοινών συνόρων και της διασφάλισης της προστασίας αυτού που είναι ο πυρήνας των ευρωπαϊκών αξιών, των δικαιωμάτων του ατόμου, είτε είναι οι πολίτες μας είτε οι άνθρωποι που αναζητούν καλύτερες συνθήκες για τη ζωή τους», είπε χαρακτηριστικά.

Καταληκτικά τόνισε ότι «δυστυχώς δεν φτάσαμε σε συμφωνία στην Ευρώπη πριν από δύο χρόνια για την αναμόρφωση του Κανονισμού Δουβλίνου, ωστόσο τώρα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μια νέα μεταναστευτική πολιτική που θα επανεγκαθιδρύσει το διαμοιρασμό της ευθύνης και θα εστιάσει και στο σημαντικό κομμάτι της ένταξης των ανθρώπων αυτών» και ζήτησε επιπλέον η Ευρώπη να συνεργαστεί με την τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να επιστρέψει στο πνεύμα της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, αλλά και να προχωρήσει σε τεχνική τροποποίησή της.