Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέτα στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι.

Το κύριο θέμα της συνάντησης αφορά το μεταναστευτικό και την αναλυτική του συζήτηση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα και η Ιταλία ζητούν ο χειρισμός του όλου θέματος να είναι κοινός από μέρους όλης της Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη το ιδιαίτερο βάρος που καλούνται να σηκώσουν καθημερινά οι μεσογειακές χώρες – μέλη της ΕΕ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Σαμαρά και για την ιταλική ανθρωπιστική στρατιωτική αποστολή Mare Nostrum , νότια της Σικελίας, που έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αποτροπή νέων ναυαγίων μεταναστών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο πρωθυπουργοί θα αναφερθούν και στον περαιτέρω συντονισμό της ελληνικής και ιταλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Στην ατζέντα της συνάντησης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, εντάσσεται κι η εξέλιξη της οικονομικής κρίσης, που πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις μεσογειακές χώρες, με έμφαση σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν για να τονωθεί η απασχόληση.

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε σχετική δήλωση, σε ημερίδα της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων, του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, νωρίς σήμερα το απόγευμα ότι «η ανεργία των νέων είναι ο εθνικός μας εφιάλτης διότι τα ποσοστά είναι ενδεικτικά μιας χώρας που δεν έχει μέλλον».